www.magyar-mernoki.com
PROSOFT TECHNOLOGY EMEA

A kudarc nem opció!

A ProSoft Technology PROFIBUS moduljai és ipari rádiói lehetővé teszik a kritikus adatok ControlLogix PAC-ról az árvízvédelmi rendszerbe történő továbbítását.A kudarc fel sem merülhet lehetőségként, ha az árvízvédelmi ellenőrző rendszer frissítéséről van szó. Ha az árvédelmi töltés nem tölti be a funkcióját, több ezer otthon és vállalkozás kerülhet komoly veszélybe.

A kudarc nem opció!
Egy árvízi töltés felújítása nem megy egyik napról a másikra, hanem hónapokig tartó munkát igényel. A töltésnek az egész felújítás alatt használatban kell maradnia, ami gondosan előkészített munkafolyamatokat igényel, több biztonsági intézkedéssel és tartalék rendszerekkel. Aki azt mondja, hogy a redundancia egy rossz dolog, még sosem járt érvédelmi töltésrendszeren.

A kudarc nem opció!

Dartford Creek torkolatának mindkét oldalán két húszméteres betontorony áll ki a földből. Ez az Egyesült Királyság Környezetvédelmi Intézetének Dartford Barrier árvízvédelmi rendszere az angliai Kentben. A gát a nagyobb Thames Barrier gáttal egyetemben normál esetben zárva van, hogy a Temze árhullámai a torkolaton keresztül ne folyhassanak be a folyóba és ne árasszák el Dartfordot és a környező területeket.

Két, egyenként 30 méter átmérőjű és 160 tonnás acélkapu található a beton tornyok között. Az egyik kaput a függesztő láncok hatalmas guillotine-ként  süllyesztik a folyómederbe, hogy megakadályozzák a víz áramlását. Ezután a második kapu lassan ráereszkedik az első tetejére. Ha a rés bezárul, a 160 tonnás acélkapuk akár 10,4 méteres árvíznek is ellenállnak.

A kudarc nem opció!
 
A kapuk emelését és süllyesztését direkt hajtású hidraulikus motorok végzik. A meghajtás két 18,5kW szivattyúból és motorból áll, amelyek mind a szolgálati mind a készenléti funkciót ellátják és 15 perc alatt teljesen felemelik, vagy lesüllyesztik a kaput. Használaton kívül mindkét kapuszerkezet teljesen felemelt, biztonságos pozícióban van, rögzített hidraulikus kilincsszerkezettel. A hajók így akadály nélkül közlekedhetnek a folyón.

A tervek szerint az éghajlatváltozás miatt a kapukat az elkövetkezendő 25 évben átlagosan évi 50 alkalommal kell majd működésbe hozni.

«Meghibásodás esetén több tartalék rendszer gondoskodik a rendelkezésre állásról,» jelentette ki Andrew Garwood, a Barnsley-ban található Qualter Hall & Co Limited Kontroll Divíziójának Senior Contracts menedzsere.

A kudarc nem opció!

Pár évvel ezelőtt az ellenőrző rendszer kezdett elöregedni, így a gát felújításának részeként a hozzá kapcsolódó ellenőrző rendszert is frissítették. Az eredeti, vezetékes közvetítő rendszer több mint 30 éve épült ki, így az alkatrész utánpótlás már igen nehézkessé vált.

A szerződéses monitoring és értékelési munkákat a megbízó Birse Civils nevében a Qualter Hall vállalta. A Birse Civils a Qualter Hallra a projekt rendszerintegrátoraként és mechanikai és elektrotechnikai alvállalkozóként számított a rendszer megújítása során: több célt tartott szem előtt. A biztonság és a megbízhatóság volt a legfontosabb tényező, mivel egy esetlegesen bekövetkező árvíz károkat okozhat a környező területeken.

A kudarc nem opció!

A számos «egyablakos» műszaki megoldást kidolgozó Qualter Hall a ProSoft Technology-t hívta segítségül, mivel megbízható, költséghatékony megoldását a Rockwell Automation is hitelesítette. A ProSoft Technology a Rockwell Automation Encompass Partnerének számít.

Mindkét húszméteres torony belsejében két Rockwell Automation ControlLogix redundáns PAC ellenőrzi a gát nyitását és zárását, de a rendszer számos berendezése PROFIBUS vagy Siemens alapú. A Rockwell Automation processzorokkal történő kommunikáció megkönnyítése érdekében a ControlLogix PAC-okban a ProSoft Technology két PROFIBUS master kommunikációs modulja (MVI56-PDPMV1) kapott helyet.

«A PROFIBUS DP a ControlLogix rack szekrényekbe történő elhelyezéséhez ProSoft Technology modulokat használtunk és a redundáns működéshez négy különálló PROFIBUS DP szegmenst alkalmaztunk,» jelentette ki Andrew Garwood.

Az ellenőrző rendszer átalakításának részekénkét a torony között száloptikai kábeleket építettek ki. Amíg a kábeleket szerelték, a ProSoft Technology 802.11 Industrial Hotspot rádiók jelentették a kommunikációs kapcsolatot.

«A vezeték nélküli kommunikáció ezek után a száloptikai kapcsolat elvesztése utáni automatikus tartalékként használható. A ProSoft Technology berendezéseit az általuk nyert rugalmasság és a Spanning Tree Protokoll (RSTP) támogatása miatt választottuk,» jelentette ki Andrew Garwood.

A ProSoft Technology megoldásai lehetővé tették a ControlLogix rendszer egyetlen protokollal történő kommunikációját, így jelentősen leegyszerűsítették a tervezési és megvalósítási folyamatot.

A rendszer most már lehetővé teszi az adatok gyors, központi és távolról történő felülvizsgálatát és a kényelmes diagnosztikát.

A több ezer otthon és vállalkozás végre biztonságban van.

További sikertörténetekért kérem látogasson el honlapunkra.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz