www.magyar-mernoki.com
HURON

A TJ MOLDES bővíti kapacitását és teljesítményét az autóipari alkatrészek termelésében

Az új, nagy teljesítményű öttengelyes HURON megmunkáló központok üzembe állításával a TJ MOLDES (Marinha Grande, Portugália) növelte termelési kapacitását a műanyag alkatrészek fröccsöntésében. A cég egyike a vezető vállalatoknak az autóipari alkatrészek terén.

A TJ MOLDES bővíti kapacitását és teljesítményét az autóipari alkatrészek termelésében
A TJ MOLDES nevét 1985-ös megalapítása óta az élvonalbeli megmunkáló berendezésekbe történő beruházás fémjelzi. Bár abban az időben az Egyesült Államok volt a portugál alkatrészgyártás fő exportpiaca, a TJ MOLDES az európai piacra és a specializációra koncentrált. Az évek során kiváló nemzetközi hírnevet szerzett. Míg az összes kereskedelmi és projektmenedzsmenti tevékenység egy vállalatban - TJ MOLDES – összpontosul, a termelés négy termelési egység között oszlik meg: a kis alkatrészekre (legfeljebb 2 T) a TJ MOLDES, a közepes méretűekre (legfeljebb 10 T), a TJ AÇOS, a nagy méretűekre (akár 30 T) az ITJ szakosodott, míg a 125 - 1300 T szorítóerejű fröccsöntő gépekkel felszerelt RTJ egység az alkatrészek vizsgálatért, valamint az elősorozatokért és a kis szériákért felelős.

„A különálló termelési egységekkel a szakosodás minden előnyét kiaknázhatjuk és a kisebb cégméretek nagyobb rugalmasságot biztosítanak a termelésben és az ügyfelek igényeihez történő alkalmazkodásban,” jelentette ki João Faustino, a TJ MOLDES alapítója és igazgatója, valamint a CEFAMOL, az Alkatrészgyártók Országos Szövetségének nemrég megválasztott elnöke. „A tesztelésért és elősorozatokért felelős egység lehetővé teszi számunkra, hogy az ügyfeleknek nem csupán az alkatrész tervezését és legyártását, hanem tesztelését is magába foglaló csomagot ajánljunk.” Az egység a hagyományos fröccsöntési feladatokon túl vízbefecskendezéses, vagy többkomponensű fröccsöntésre is fel van készülve.

A stratégia
A TJ MOLDES nemzetközileg is a gépjárművek világításához, kezelőfelületeihez ill. sebességváltó-konzolaihoz használatos alkatrészek egyik legjobb gyártójának számít. A TJ MOLDES által tervezett és gyártott alkatrészeket olyan vezető autóipari gyártók használják, mint az Audi, BMW, Chrysler, Land Rover, Maseratti, Mercedes Benz, Opel, PSA/Renault, Porsche, Seat, Skoda, Vibac, Volvo és a VW.

„Nincs egyszerű alkatrész,” magyarázza João Faustino. „Minden alkatrészhez sajátos követelmények tartoznak, ami különbségeket jelenthet a fröccsöntő gépek teljesítményében és az alkatrészek minőségében is. Ezért néhány ügyfél, aki korábban Ázsiában keresett olcsó alkatrészeket, kezd visszatérni. Az autóiparban az alkatrészek további jelentőséggel bírnak, mivel komplex geometriával és rengeteg részlettel rendelkeznek, ami rendkívül magas szintű pontosságot igényel. Ez a helyzet a fényszórók alkatrészeivel is, ahol a világítástechnika nagyon finom részleteket definiál a fényszórás optimalizálásához. A kezelőfelületeknél az esztétika és a márka megjelenítése forognak kockán. A mi Portugáliában gyártott alkatrészeink magasabb minőségűek és erről már hírnevet is szereztek.”

Együtt a HURON-nal 2002 óta
Az alkatrészek gyártásához a TJ MOLDES mindig az európai gépeket részesítette előnyben. „Ennek két fő oka van,” mondja João Faustino.”Ha európai cégeknek szállítunk, a legjobb technológiára van szükségünk. Másodszor, a megmunkáló központok gyártóinak partnerré kell válniuk és a közelség elengedhetetlen e kapcsolat létrehozásához.”

A TJ MOLDES 2002-ben adta le első megrendelését a HURON felé. „Fordulóponton voltunk. Nagyobb pontosságra és a reagálási képesség javítására volt szükségünk néhány nagyon fontos megrendelés elnyeréséhez. Új generációs gépekre volt szükségünk nagy forgósebességgel és gyorsulással. Ezenkívül teljes szolgáltatásra volt szükségünk, beleértve a képzést és a technikai támogatást annak érdekében, hogy a gépek teljes potenciálját ki tudjuk használni. A HURON teljesítette ezeket a feltételeket, ezért kapta a megrendelést,” mondja João Faustino.

A TJ MOLDES az egyik első portugál vállalat volt, amely HURON technológiába invesztált. 2002 óta a két vállalat kapcsolata messze túlnőtt egy normál szállító-vevő kapcsolaton. Ezt Bernard Echevard, a HURON ügyvezetője is megerősítette: „A TJ MOLDES olyan ügyfél, amelyik pontosan tudja, mit akar. Mikor eljönnek hozzánk egy új gépberuházásról beszélni, akkor gyakorlatilag már az összes műszaki előírást rögzítettük. Igényesek, határozottan és közvetlenül tárgyalnak, de azt is tudatják velünk, hogy miért ennyire igényesek.”

A TJ MOLDES folyamatos növekedést és kapacitásbeli bővülést ért el. 2002 óta a TJ MOLDES 15 nagyteljesítményű megmunkáló központot helyezett üzembe különböző termelési egységeiben. Valamennyi HURON termék volt.

Sebesség és pontosság
„A gépeknek azt kell teljesíteniük, amit ígérnek” – ez João Faustino egyszerű szabálya. „Ha egy teljesítményű, öttengelyes megmunkáló központba invesztálsz, akkor teljes mértékben ki kell használnod azt. Teljes sebességen kell működnie. A HURON-nak magas teljesítményű gépei és mindenekelőtt nélkülözhetetlen helyi műszaki támogatása van. A HURON és a Tecnirolo (A HURON portugáliai ügynöksége) technikusainak korlátlan hozzáférésük van a TJ MOLDES gépparkjához és a csapat részét képezik, mivel ugyanazért a célért dolgoznak, min mi: hogy a legtöbbet hozzák ki a gépekből.”

Miguel Silva, a Tecnirolo munkatársa: „A TJ MOLDES minden egyes projekt, minden egyes alkatrész esetében a gyártási idő optimalizálását követeli meg. A mi szerepünk az, hogy minden lehetséges támogatást megadjunk ahhoz, hogy a gép a lehető legrövidebb időn belül fejezze be a feladatot. Mi képviseljük a HURON-t és természetesen vállaljuk ezt a felelősséget.”

„Megmunkáló központok gyártójaként meg kell találnunk a választ a trendekre és az alkatrészgyártók igényeire,” jelentett ki Bernard Echevard, a HURON ügyvezetője. „A műanyag alkatrészek egyre növekvő mérnöki tudást igényelnek, ami viszont növeli az alkatrész gyártási folyamatának összetettségét. A HURON gépek lehetővé teszik a részletek nagy sebességen és gyorsulással történő szigorú és pontos végrehajtását, gyorsabb megmunkálási ütemtervvel.”

A TJ MOLDES további beruházásokat tervez az elkövetkező években. „Növeljük termelési kapacitásunkat és egyes gépeket le is cserélünk. Még minden tökéletesen működnek, de ma már nem elég, ha működő géped van - gyorsabb gépekre van szükségünk. A tengelyek száma, a sebesség és a gyorsulás azok a fő tényezők, amelyek miatt egy gép elavultnak számít. Az ügyfeleink megtartása érdekében már nem elég az, ha tökéletes alkatrészt gyártunk – nekünk kell lennünk a leggyorsabbnak is,” foglalja össze João Faustino.

Fotók:

TJ PHOTO 1
HURON megmunkáló központ

TJ PHOTO 2
Sebesség és pontosság

TJ PHOTO 3
Partnerek 2002 óta
Miguel Silva (Tecnirolo)
João Faustino (TJ MOLDES)
Bernard Echevard (HURON)

TJ PHOTO 4
Alkatrész

TJ PHOTO 5
HURON megmunkáló központ

TJ PHOTO 6
Technikai támogatás

TJ PHOTO 7
Alkatrész
A TJ MOLDES bővíti kapacitását és teljesítményét az autóipari alkatrészek termelésében
A TJ MOLDES bővíti kapacitását és teljesítményét az autóipari alkatrészek termelésében
A TJ MOLDES bővíti kapacitását és teljesítményét az autóipari alkatrészek termelésében
A TJ MOLDES bővíti kapacitását és teljesítményét az autóipari alkatrészek termelésében
A TJ MOLDES bővíti kapacitását és teljesítményét az autóipari alkatrészek termelésében
A TJ MOLDES bővíti kapacitását és teljesítményét az autóipari alkatrészek termelésében

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz