www.magyar-mernoki.com
Watson Marlow

A Paques Watson-Marlow szivattyúkkal csökkenti az állásidőt biogázüzemében

Mivel a Paques biogáz-kénmentesítő rendszerének korábbi szivattyúi rendszeresen túlmelegedtek, a vállalat a Watson-Marlow Fluid Technology Solutions (WMFTS) perisztaltikus szivattyúira cserélte őket. A csere a hatékonyság növekedésével és költségmegtakarítással járt.

A Paques, a költséghatékony szennyvíz- és gáztisztító rendszerek kifejlesztésének és építésének világszerte vezető vállalata APEX, Qdos és Bredel szivattyúk használatával csökkentette az állásidőt a Brazíliában használt anaerob ipari szennyvízkezelő rendszereiben.

Kihívás
Környezetbarát technológiája révén a hollandiai központú Paques segít ügyfeleinek csökkenteni tisztavíz-fogyasztásukat, mérsékelni szén-dioxid-lábnyomukat, és értékes anyagokat visszanyerni a szennyvízből.

A Paques THIOPAQ® nevű biológiai eljárása kivonja a hidrogén-szulfidot (H2S) az elemi ként – szobahőmérsékleten szilárd, sárga színű anyagot – termelő biogáz- és földgázáramokból, és a H2S-tartalmú biogázáramok széles körén alkalmazható.

Az excentrikus csigaszivattyúk hajlamosak voltak működés közben túlmelegedni, különösen a kénmasszának a reaktorokból a centrifugába történő továbbítása során, és a hőmérséklet állandó nyomon követését igényelték, ami gyakori karbantartási állásidőket eredményezett.

Egy új ügyfélegység előállítása során a Paques továbbfejlesztette THIOPAQ® biogáz-kénmentesítő rendszerét. A szóban forgó egység egy cukoripari üzem és egy hő- és villamosenergia-ipari vállalat közös vállalkozása számára készült, és a mezőgazdasági hulladékból történő biogáz-előállítás folyamatához szolgált.

Megoldás
Ebben a projektben a THIOPAQ® rendszerben lévő excentrikus csigaszivattyúkat több különböző WMFTS perisztaltikus szivattyúra cserélték – APEX és Bredel tömlőszivattyúkra, valamint Qdos vegyipari mérőszivattyúkra –, hogy csökkentsék az állásidőt és a karbantartást.

„A WMFTS perisztaltikus szivattyúknak sokkal alacsonyabb a teljes tulajdonlási költsége, mint a THIOPAQ® rendszerben korábban használt excentrikus csigaszivattyúknak” – emelte ki Antonio Yamada, a Paques mérnöki vezetője. „Ráadásul a karbantartással kapcsolatos költségek is jelentősen csökkentek, valamint a folyamatban használt vegyszerek mennyisége is.”

A szivattyúk mindennap, éjjel-nappal működnek, és egyrészt a tápanyagok, a szóda és a habzásgátló vegyszerek adagolására szolgálnak a hulladékmedencékből származó folyadékokba, másrészt a kénmassza centrifugába történő továbbítására. A Qdos szivattyúk vegyszeradagolásra szolgálnak, az APEX és Bredel szivattyúk pedig a kén továbbítására és a szóda adagolására.

Eredmények
Az APEX és Qdos szivattyúk által biztosított pontos adagolás javította a H2S-kivonási folyamat minőségét és hatékonyságát. Emellett a működés hatékonyságának javításához az is hozzájárul, hogy a Bredel szivattyúk képesek kezelni az erősen koptató hatású és korrozív kénmasszát, így nincs szükség a javító karbantartás miatti rendszeres és költséges megszakításokra.

„A WMFTS és a Paques partnersége kulcsszerepet játszott az üzem sikerében” – hangsúlyozta Nilton Constantino, a Watson-Marlow értékesítési mérnöke.

„Ez a példa tökéletesen mutatja, hogyan segíti elő az ügyfél igényeinek tökéletesen megfelelő megoldás létrehozását, ha időt szánnak arra, hogy azonosítsák a rendszer napi működésében jelentkező problémákat és a rendszerrel kapcsolatos egyéb értékes információkat. A Watson-Marlow különleges helyzetben van: teljes körű szolgáltatást nyújtunk, ami azt jelenti, hogy a szivattyúk és berendezések széles választékára vonatkozó tapasztalatokkal rendelkezünk, így optimális megoldást tudunk javasolni ügyfeleinknek – akár egyetlen szivattyútípusról, akár a kínálatunkban szereplő többféle szivattyúról van szó.”

Az üzem 2020 végén kezdett működni, egy multinacionális vállalat etanol- és cukorfeldolgozó üzeme mellett, amely évente több mint 5 millió tonna cukornádat dolgoz fel, és ennek melléktermékeként nagy mennyiségű vinasz keletkezik. Ehhez olyan ipari méretű szűrési kapacitást kell biztosítani, amely megfelel a biogáz-előállítás igényeinek.

Az üzem várhatóan évi 138 000 megawatt-óra (MWh) villamos energiát termel majd, így a projekt stratégiai pozíciót biztosít a konzorciumnak a megújulóenergia-piacon – egyben kiemeli, mekkora potenciál rejlik az agrár-ipari hulladékok feldolgozásában e gyorsan bővülő piacon.

wmfts.com/global



A Paques Watson-Marlow szivattyúkkal csökkenti az állásidőt biogázüzemében
Bredel szivattyú – kén továbbítás


A Paques Watson-Marlow szivattyúkkal csökkenti az állásidőt biogázüzemében
APEX szivattyú – szóda adagolás


A Paques Watson-Marlow szivattyúkkal csökkenti az állásidőt biogázüzemében
Qdos szivattyú - enzim adagolás

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz