www.magyar-mernoki.com
LEROY-SOMER

Villamos hajtásrendszerek cseréje

A SEMEA regionális vízközmű 14 hónapos megtérülést ért el szivattyúrendszerének, a LEROY-SOMER és a FLOWSERVE által kifejlesztett megoldással való, kiváltásával. Alacsony térfogatáram-ingadozás mellett, fix sebességű hajtással kevés lehetőség nyílt az energia-megtakarításra. Ez a siker mégis jó példa arra, hogy a hajtásrendszer lecserélése gazdasági előnyökkel is járhat.

Villamos hajtásrendszerek cseréje
A 45 főt foglalkoztató SEMEA cég Angouleme agglomeráció (16 település - 110.000 lakos) vízkezeléséért és vízellátásáért felel. A vállalat a Ruelle on Touvre (4000 m3) víztorony ellátására használt, két motorból és egy szivattyúból álló rendszerét kívánta lecserélni. E célból a Leroy-Somer-hez és a FLOWSERVE szivattyúgyártóhoz fordult, amely egy energiatakarékos megoldás kidolgozását javasolta.

Didier HEISSAT, a FLOWSERVE nantes-i értékesítési vezetője: ”Először elemzést végeztünk közösen a LEROY-SOMER-rel. Meg akartunk győződni arról, hogy a szivattyú karakterisztikája alapján optimalizálhatjuk a rendszert. Minden hidraulikus berendezés a szivattyútól, a szelepektől és a csövekben fellépő nyomásveszteségtől függően sajátosan működik. Az energiahatékonyság javításához olyan szivattyú-jelleggörbére van szükség, amely nem túl lapos. A SEMEA esetében jó lehetőségeink voltak, még akkor is, ha kezdetben nem kaptunk igazán magas értékeket. Emiatt döntöttünk úgy, hogy egy új és hatékonyabb szivattyút integrálunk. Az 500- 1100 m3/h kapacitású, osztott-házas 300LNN600-as modellt választottuk, melyet környezetbarát tervezési elveink szerint fejlesztettünk. A motor optimális fordulatszámát a szivattyú jelleggörbéjének és a csőhálózat jellegzetességeinek megfelelően határoztuk meg”.

”A maga részéről a LEROY-SOMER a két motort egyetlen, PLSRPM 315 típusú, 350kW névleges teljesítményű és 1500 fordulat per perc sebességű, állandó mágnesű szinkronmotorra cserélte. Úgy döntöttünk, hogy egy Powerdrive MDS 470T frekvenciaváltót választunk a változó térfogatáram kezelésére, még akkor is, ha a SEMEA esetében a térfogatáram jellemzően stabil. Ez a konfiguráció az általunk végzett elemzések és szimulációk eredménye. Ezzel párhuzamosan teljes vizsgálatot végeztünk közösen a FLOWSERVE-vel a szivattyú legmagasabb hatásfokú munkapontjának meghatározására”, magyarázza Pierre-Emmanuel Sarre, a Hajtásrendszerek Divízió elnöke.

Az eredmények alapján a SEMEA ezt a hajtásrendszert választotta: „Lecserélhettük volna azon alkatrészeket melyek elérték életciklusuk végét. Környezetvédelmi és gazdasági okokból azonban, inkább egy optimalizált megoldás mellett döntöttünk, még akkor is, ha a legjobb opció kiválasztása több időt igényelt. A köbméterenkénti villamos energia igény 10%-kal csökkent. A szivattyú ezenfelül 15%-kal magasabb térfogatáramot szolgáltat. Ez lehetővé teszi, hogy jobban kihasználjuk a 8 órás «éjszakai térfogatáramot». Két órát nyertünk a «nappali térfogatárammal». A változtatható fordulatszámhoz kapcsolódó teljes költség összességében 14 hónap alatt megtérül. Ezt sikerként értékelem, és ez ahhoz vezetett bennünket, hogy a társaság más gépei esetében is ugyanezt a megközelítést vegyük fontolóra”, jegyzi meg Michel LABET, a SEMEA termelésért felelős vezetője.

Az energiafogyasztás optimalizálása a LEROY-SOMER egyik prioritása. Pierre-Emmanuel Sarre szerint: ”A gazdasági és környezeti tét jelentős: a szabványok betartása, a CO2 kibocsátás csökkentése és természetesen az energia-optimalizálás. Tíz évre vetítve a meghajtó rendszer teljes költségének 95%-át a villamos energiafogyasztás teszi ki, míg, a vételár és a karbantartási költségek csak 2, ill. 3%-kal részesedtek. Minden eset más és a költségcsökkentési lehetőségek változók. A mi feladatunk, hogy segítsünk az ügyfélnek a beruházás megtérülési lehetőségeinek kiértékelésében. Ezen a területen mélyreható ismereteinkre és egyedi szoftvereinkre támaszkodhatunk”.

„Erősen elköteleztük magunkat eme koncepció irányába. Létrehoztunk egy «meghajtó rendszerek energia-optimalizálási szakértője» logót is „Ügyfélszolgálati Központ” minősítésű partnereink számára. Ezen központok szakemberei helyszíni méréseket végeznek, javaslatokat tesznek, végrehajtják azokat és biztosítják azok fenntarthatóságát. Az energiatakarékosságot támogató program keretein belül rendelkezésre álló beruházási támogatásokkal kapcsolatos tanácsokat is adunk”, összegzi Pierre-Emmanuel Sarre.

Az Emerson csoport divíziójaként működő Emerson Industrial Automation egy globális cég, amely számos iparágat képviselő ügyfelei termelékenységét, termékeik minőségét és hatékonyságát javító termékeket és technológiákat szállít világszerte. Termékpalettáján találhatók generátorok, villamos motorok és villamos motorvezérlések, a villamos energia elosztórendszereinek készülékei és elemei, mechanikus energia átviteli egységek, valamint folyadékokhoz és ultrahangos hegesztéshez kapcsolódó automatizálási megoldások. Az Emerson termékmárkái közé tartozik az Appleton, ASCO, Branson Ultrasonics, Browning, Control Techniques, Kop-Flex, Leroy-Somer, McGill, Morse, Numatics, O-Z/Gedney, Rollway, SealMaster és System Plast.

Villamos hajtásrendszerek cseréje
Villamos hajtásrendszerek cseréje

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz