www.magyar-mernoki.com
LEROY-SOMER

Ipari hűtéstechnika: a Leroy-Somer megfelel a kihívásoknak

A Leroy-Somer nagy teljesítményű, kompakt és gazdaságos hajtástechnikai megoldásokat kínál a hűtéstechnológiai berendezések felhasználói, üzembe helyezői és gyártói számára: fix sebességű aszinkron motorok, magas hatásfokú motorok, változó fordulatszámú motorok és a legmagasabb termelékenység elérése érdekében az új Dyneo® állandómágneses megoldások. Az újonnan szabadalmaztatott technológia kivételesen kompakt jellege mellett a teljes sebességskálán nagyon magas hatékonysággal működik, a hagyományos megoldásokhoz képest magasabb energetikai hatékonyságot (COP) elérve. A teljesítményről meggyőződve a J&E Hall is Leroy-Somer motoros hajtásokat választott kompresszorai működtetéséhez. A hűtéstechnika vezető gyártója a közelmúltban állította üzembe a Wm Morrison Supermarkets Plc áruházlánc új élelmiszer elosztó központjának hűtőrendszerét. Az energia megtakarítás 4 évre számítva eléri majd a 45.000 eurót.

Ipari hűtéstechnika: a Leroy-Somer megfelel a kihívásoknak
Fókuszban az energia megtakarítás
Egy ipari hűtéstechnikai rendszer nagyon energiaigényes és rendszerint 3-10 MW teljesítményt igényel. Ebben az összefüggésben az elektromotorok kerültek a figyelem középpontjába, mert ezeknél érhető el a legnagyobb potenciális energia megtakarítás. A telepítők és a gyártók számára is létfontosságú, hogy olyan technikai megoldásokat vezessenek be, amelyek javítják a berendezések hatásfokát.

A változó fordulatszám az első válasz erre a kihívásra. Egy hűtéstechnikai berendezés mérete az elsősorban a legmelegebb periódusok alatt mért külső hőmérséklettől függ. Ezeken a periódusokon kívül a berendezés túlméretezettnek számít. A változó sebesség mérsékli, kompenzálja a hőtechnikai igénybevétel változásait, a rendszer működését az aktuális igényekhez igazítja, és ezáltal optimalizálja a berendezés általános hatékonyságát.

Az energetikai hatásfok (COP) általánosan használt mutatószám egy hőtechnikai berendezés hatékonyságának jellemzésére. Minél magasabb az elért hűtési kapacitás és a felhasznált energia hányadosából számított mutatószám, annál hatékonyabb a rendszer.

Egy teljes, ügyfélre szabott megoldás
Az ipari meghajtások tervezésében és gyártásában szerzett bőséges tapasztalatokból kiindulva a Leroy-Somer jelentős energia megtakarítást elérő, átfogó termékskálát fejlesztett ki.

A fix sebességű termékcsoporton túl a Leroy-Somer az európai ErP irányelv (Energy related Product, korábban EuP) által meghatározott IE2 besorolású zárt aszinkron motorokat is képes szállítani. Ez a termékosztály az IE3 «Premium» hatékonysági követelményeknek is megfelelő sorozatokat is tartalmaz.

A Leroy-Somer rendelkezik a legátfogóbb termékkínálattal a változó sebességű motoros hajtásokat tekintve, az egyszerű fordulatszám szabályozástól kiindulva a helyi szabályozású változó fordulatszámú motorokon át az összetett rendszerekig. Néhány különleges motorszériát különféle alkalmazások által támasztott követelményekre és a villamos hajtások által elérhető legmagasabb teljesítmény elérésére terveztek: nagy hatásfok, kényszerhűtés nélküli állandó nyomatékú üzem a karbantartás és a meghibásodások minimalizálása érdekében.

A Leroy-Somer külön erre a piacra szabott új hajtás megoldásokat is kifejlesztett: a Dyneo® rendszer ötvözi a fordulatszám-szabályozás és a Leroy-Somer állandómágneses szinkronmotorok megoldásait. Az új, szabadalommal védett radiális mágneses forgórész technológia a forgórészen fellépő energiaveszteség megszűntetésével a hatékonyság jelentős növekedését hozta magával, különösen a sokszor változó terhelés alatt működő berendezések esetében. Ez a páratlan hatásfok szint máris a közelgő IE4 osztály minimum küszöbértéke felett van és a hagyományos változó fordulatszámú megoldásokhoz képest további több mint 10%-os energia megtakarítást vetít előre. Ennélfogva az új technológiák bevezetésének megtérülési ideje nem ritkán 12 hónapnál is rövidebb.
A vezető kompresszorgyártók által több mint 10 éves üzemben kipróbált és tesztelt innovatív technológia főbb előnyei a kivételesen kompakt beépíthetőség, a hagyományos megoldásokhoz képest magasabb COP, ill. a karbantartási költségek csökkenése.

A meglévő rendszerek korszerűsítésére ajánlott LSRPM sorozat - melynek mechanikai szerkezete megegyezik az indukciós motorokkal - kivételesen könnyen használhatónak bizonyult. Az energia megtakarításhoz való hozzájárulása révén pedig a beruházás megtérülési ideje nagyon rövid.

Végül, de nem utolsósorban a Leroy-Somer, mint nemzetközi cég, világszerte nyújt segítő kezet az üzembe helyezők részére, legyen szó új üzemcsarnok építéséről, vagy meglévő felújításáról.

Reflektorfényben a Leroy-Somer új DYNEO® megoldásának hatékonysága: Wm Morrison Supermarkets Plc
A Wm Morrison Supermarkets Plc, hűen a friss élelmiszerek kínálata terén kitűzött céljaihoz, a legújabb Nagy-Britanniai disztribúciós központjának építése közben is nagy hangsúlyt helyezett a környezeti szempontokra.
A Wm Morrison Supermarkets Plc által támasztott energetikai elvárásoknak a hűtéstechnikai eszközök legnagyobb szállítója, a J&E Hall kompresszorai feleltek meg.

A J&E Hall koncepciója szerint kombinálták a fix, ill. változó fordulatszámú hűtéstechnikai egységeket, hogy a lehető legnagyobb mértékben megfeleljenek az igényeknek.

Az energia megtakarítás maximalizálása érdekében a J&E Hall két megoldást vett számításba: a meglévő aszinkron ipari motorok, ill. a Leroy-Somer új Dyneo® szabadalmának használatát. Mélyreható vizsgálat után a kompresszor-fejlesztő tetszését a Dyneo® nyerte meg.
Az alábbi grafikon mutatja a Dyneo® állandómágneses motor (PM), ill. az aszinkron motorok (Eff2) hatékonyságbeli különbségét.

3600 és 1000 fordulat/perc sebesség között a két motor közti hatásfok különbség elérte a 7.5%-ot.
Az élelmiszer elosztó központ az év 365 napján üzemel.
Az alábbi példa mutatja az ügyfél eszközkihasználtságától függően a Dyneo® által elérhető energia megtakarítást:
Eff2 motor: 2,889,243 kWh fogyasztás, vagyis 231,937 £ költség (274,088 Euro)
Dyneo®: 2,780,802 kWh fogyasztás, vagyis 222,464 £ költség (262,893 Euro)

Az éves megtakarítás tehát 9,473 £ (11,194 Euro). A hagyományos motor energiafogyasztásába beleszámították a saját kényszerhűtésre fordított 3 kW-ot is. A számítás alapját a 8 cent/kWh elektromos áram egységár adta. Négy éves működés során az elérhető megtakarítás = 37,892£ (44,776 Euro).

A J&E Hall projekt menedzsere, Duncan Aspinall magyarázata szerint «Ügyfeleink egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek az energiaszámláikra és a Dyneo® vitán felül a jó megoldás. A motor fényes jövő előtt áll a J&E Hall kompresszoraiba építve.»

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz