www.magyar-mernoki.com
Beijer Electronics Products AB

A Volvo az iX segítségével növeli a tempót saját autógyárában

Csakúgy, mint a közúti közlekedésben, a tervezés, a mozgás és a sebesség az autók gyártása folyamán is döntő tényezők. A Volvo Cars a Beijer Electronics iX HMI megoldásának használatával optimalizálja a folyamatot és így racionalizálja a karosszériagyártást. Az intuitív iX rendszert nem csak az operátorok és egyéb gyártási személyzet használja, hanem az adminisztráció is.

A Volvo az iX segítségével növeli a tempót saját autógyárában
A svéd autóipar szíve Västra Götalandban található. A Volvo Cars Göteborgban gyártja olyan nagyobb autóit, mint az XC90, S80 és V70. A kisebb modelleket, mint a C30, V50, S60 és az XC60 a belgiumi Gent városában található gyár szereli össze. A Torslanda gyár, amely jelenleg 41 országból mintegy 3000 embert foglalkoztat, valójában három, egymással szorosan együttműködő gyárból áll. Az első gyártja a karosszériaelemeket, amelyeket a másodikban fényeznek, mielőtt a végső összeszerelés kerülne sorra. A Volvo Cars termelése megrendelés-alapú. Az autóiparban - néhány kemény év után - ma már kézzelfogható a kereslet növekedése. A gazdaságélénkítés és az új tulajdonos Geely az új, ígéretes V60 modellel kombinálva mind érdemben járulnak hozzá az érezhető optimizmushoz. „Bár különböző helyeken kis készleteket tárolunk, az anyagáramlás teljes mértékben meghatározza a termelési ütemet és így is a nyereségességet is,” mondja John Selander, aki kifejti, hogy egy-egy gyárnak nagyjából három napig tart egy autó elkészítése.

Andreas Petterssonnal és Thomas Bernheddel együtt John Selander működteti és fejleszti a
karosszériagyártás automatizált rendszereit. Ez azt jelenti, hogy a három kolléga fontos szerepet játszik a csapatban, amely 160.000 biztonságos és élvezetesen vezethető autót készít minden évben

Optimalizált anyagáramlás
John Selander a világos, meglepően csendes karosszéria üzem mennyezetére mutat, ahol kétműszakos rendszer működik. A ítéleteket kimondó 46 colos monitorok most minden állomásra zöld színt mutatnak, jelezve, hogy jelenleg minden megfelelően működik. Mindent összevetve tucatnyi nagy képernyőt szereltek fel a gyár különböző helyein. Stratégiailag fontos, hogy minden munkatárs könnyen nyomon követhesse a gyártás állapotát: „Azzal, hogy az esetleges problémákat és a gyártósorok szűk keresztmetszeteit képesek vagyunk gyorsan azonosítani, csökkenteni tudjuk a beállítási időket és optimalizáljuk az anyagáramlást.”

A nagy képernyőket a 2009 őszén bekövetkezett technológiai váltás hozta, amikor Beijer Electronics iX mester rendszerként leváltotta az elöregedő SCADA programot. A frissítéssel a cég lépést tartott a korral – és előremozdította a fejlesztést és a támogatást: „Egyre nehezebb SattLine-ban jártas programozókat találni, ugyanakkor minket is vonzottak olyan funkciók, mint például az iX vektorgrafikája,” magyarázza Thomas Bernhed.

Teljes kontroll
A karosszériagyártás teljes folyamatát a „híd” állandóan ott tartózkodó személyzete felügyeli. A múltban ez valóban csak egy, az üzemterület fölé nyúló híd volt, ahonnan belátható volt a teljes gyártás. A mai híd egy normál iroda, bár technológiával telezsúfolva, ahol az operátor a monitorok és videokamerák által teljes ellenőrzéssel bír. „Az operátor összefoglaló képernyője ugyanolyan, mint amilyenek kint a gyárban láthatóak,” magyarázza a HMI programozásért felelős Thomas Bernhed, amint bemutatja, hogy milyen egyszerű részletes információkat lekérni az egyes állomásokról.

Az iX Developer Windows-alapú fejlesztési eszköz használatával intuitív mester rendszert hoztak létre a termelés ellenőrzésére. A széles felhasználhatóság bizonyította a használat könnyedségét is. Az adminisztratív személyzet és a vezetők is bejelentkeznek, hogy a belső adathálózaton keresztül figyelemmel kísérjék a gyártás állapotát. Thomas Bernhed pozitívan ítéli meg az iX Developert. Strukturált és a programozók által könnyen használható eszköznek írja le. „Csak pár hétre volt szükségünk ahhoz, hogy az adott alkalmazás első verzióját létrehozzuk, amit aztán több funkció és képernyővel bővítettünk.”

Andreas Pettersson elmagyarázza, hogy a Volvo Cars már az iX fejlesztési szakaszában meghívást kapott a Beijer Electronicstól tesztelésre. Az iX kínálta beépített lehetőségektől lenyűgözve haladéktalanul megkezdték az alkalmazás kiépítését. „Az üzembiztonságunk szigorú elvárásai talán árulkodnak arról, mit gondoltunk már akkor is az iX működéséről.”

Nyereséges szabvány
A működési megbízhatóság és minőség magyarázatot ad a Volvo Cars és a Beijer Electronics már több évet felölelő kapcsolatára. A karosszéria gyárban az első Beijer Electronics PLC-t 1993-ban telepítették és az évek során sem sokszor fordult elő, hogy meghibásodott volna.
A gyárban a robotokat, a sajtoló és hegesztő állomásokat, valamit a közlekedési rendszereket már mintegy 350, a MELSEC családba tartozó PLC egység ellenőrzi. Ezeket nagyjából hasonló számú szolgáltató terminál vezérli. „MELSEC környezetben szabványosítottunk és a kis FX egységektől a System Q-ig mindennel rendelkezünk,” mondja Andreas Pettersson, aki elmagyarázza, hogy a szolgáltató terminálok és a frekvenciaváltók is a Beijer Electronics-tól érkeztek. Még ha a PLC környezet ebben az esetben rendkívül egységes is, a nyílt architektúra is az iX-nek kedvez. Ez a HMI megoldás mind kezelő panelen, mind PC-monitoron működik, ellenőrzési rendszerek széles körével együtt. Nem gond az adatok valós idejű, SQL adatbázisokban történő megosztása és a „third-party” berendezésekkel és más informatikai rendszerekkel történő OPC kommunikáció. Egyáltalán nem kétséges, hogy az iX-be történő betekintés meghozta az étvágyat: ”A késztermékben sok kívánságunkat teljesülni láttuk. Eddig is jó, nyílt párbeszéd folyt köztük és a Beijer Electronics között és jó támogatást kaptunk, a jövőben is ezt kívánjuk folytatni,” mondja Thomas Bernhed.

Egy hívásba kerül
Tény, hogy egy képzett automatizálási mérnökökkel és béta tesztelőkkel rendelkező autógyártó nyilvánvaló hatással van az iX-et használó összes többi vállalatra. Erik Odhed, a Beijer Electronics göteborgi fiókjának ügyfélkapcsolati menedzsere: „A szoros együttműködés és az a lehetőség, hogy az iX-et már a fejlesztési fázisban egy olyan igényes, komplex környezetben próbálhattuk ki, mint az autógyártás, hihetetlenül értékesnek bizonyult.” Odhed kifejti, hogy az iX HMI megoldás hivatalosan 2010 tavaszán jelent meg és mára szerte a világon a legkülönbözőbb ipari környezetekben használják.
John Selander, Thomas Bernhed és Andreas Pettersson az iX modern mester rendszer egy további előnyéről beszélnek: „Miután a PLC-től a HMI-ig egyetlen beszállítótól származik minden főbb elem, egyetlen hívásba kerül minden olyan probléma megoldása, ami csak előfordulhat.”

Képaláírás 1: A végső összeszerelés itt, Torslandában történik, ahol idén 160.000 autó hagyja el a gyárat. Minden a karosszériagyárban kezdődik, ahol a Beijer Electronics iX HMI megoldása optimalizálja az anyagáramlást.

Képaláírás 2: A "hídról" Andreas Pettersson követi nyomon a karosszériagyártást.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz