www.magyar-mernoki.com
Norelem

Ismeri a fúrás titkait?

A mérnökök és a gyártási szakemberek számára a fúrás alapvető szaktudás, amelyet sokan ismernek és használnak. Marcus Schneck, a norelem ügyvezető igazgatója szerint azonban az alaptudás fejlesztése, valamint a hatékonyság, a biztonság és a pontosság érdekében a megfelelő alkatrészek használata mélyebb szintű ismereteket feltételez.

Ismeri a fúrás titkait?

A fúrás egy olyan szaktudás, amelyet a legtöbb ember nagyon korán elsajátít. Gyakran a ház körüli barkácsolás révén, vagy az iskolában a fa- és fémmegmunkálás, esetleg géptervezés keretein belül.

Egy lyuk kifúrása természetesen nem nehéz feladat. A nehézség abban rejlik, hogy mindezt gyorsan, biztonságosan és pontosan végezzük el a fúró és annak élettartama megőrzése mellett. A tapasztalt mérnökök és technikusok tudják, hogy a hatékonyságnak és a nagyobb termelékenységnek a kulcsát az anyagveszteségnek, a készlet- és a karbantartási költségeknek a csökkentése jelentik.
A biztonság kiemelkedően fontos szempont. Bármely munkadarab vagy fém biztonságos fúrásához az alkatrészt a művelet megkezdése előtt stabil munkafelületre kell rögzíteni. Amennyiben ez elmarad, a munkadarab a fúrószár által kifejtett erőtől elrepülhet. A gépkezelőnek a ruházatára is ügyelnie kell, mert a laza ruházatot gyorsan megfoghatja a fúró és a kezelőt a berendezés felé húzhatja. Egy gyors történelmi visszatekintésből kiderül, hogy a nem biztonságos fúrási gyakorlatok rengeteg munkahelyi balesetet okoztak a múltban.

Annak biztosításához, hogy a munkatársak a lehető legbiztonságosabb és leghatékonyabb fúrást végezzék el, érdemes szabványos alkatrészeket használni.

A fúrósablonok használata
A szabványos fúrósablonok használata egy olyan kulcsfontosságú téma, amivel rengeteg állásidő és gépköltség takarítható meg. Alkalmazásukkal elkerülhetővé válik az egyedi fúrósablonok és szerszámok megtervezése és legyártása. A szabványos sablonok széles körben használhatók, akár már kisszériás gyártási műveletek esetén is.

A művelet leegyszerűsítésére kifejlesztett norelem fúróbefogók kilenc különféle méretben kaphatók. A rögzítőcsapokat a sablon tartólapjára helyezték, ami lehetővé teszi az alkatrész gyors és egyszerű tájolását a megmunkáláshoz. A fúró és a tartólemezek gyorsan cserélhetők, így a sablon azonnal elérhető egy másik alkatrész megmunkálásához.

A sablonokat a felhasználó biztonsági szempontjait figyelembe véve tervezték meg. Minden norelem sablon egy kúppárt tartalmaz a fogastengely végén, amelyek szemben állnak a robosztus alsó és felső rögzítő mechanizmussal. Ennek eredményeként a fúrólemez nem eshet a felhasználók kezére, amikor cserélik a megmunkálandó alkatrészt. A rögzítés még rezgés esetén is biztonságosan szorítja a munkadarabot és a fúrólemezt

Körbe-körbe
Egy másik terület, ahol a fúrósablonok nagymértékben meghatározzák az elérhető sebességet és hatékonyságot, a keresztfuratok létrehozása körkeresztmetszetű rudakba.

A körkeresztmetszetű alkatrészekbe történő keresztfuratok létrehozása során a fő probléma az, hogy a fúrószár hajlamos arra, hogy elcsússzon a tökéletes középpont egyik oldala felé. Ezen kívül a furat középpontjának megtalálása is időigényes és fáradságos feladat lehet. Ez a művelet kézi méréseket, vágásokat és jelöléseket, valamint egyedileg legyártott, a furatokhoz illő szerszámokat feltételez. Amennyiben a furat nem pontosan középre kerül, az alkatrészt le kell selejtezni, és a folyamatot elölről kell kezdeni.

Ennek a kihívásnak a megoldására a norelem már kifejezetten hengeres alkatrészekhez tervezett fúróbefogókat is kínál. Ezek a befogók gyors és egyszerű eszközök a mérnökök számára az azonos méretű furatok hatékony és pontos fúrásához. Ezek DIN 6348 befogókból állnak, amelyeket úgy 16 gyakori perselyt tartalmazó indextárcsával, mint perselytartókkal is fel lehet szerelni.

A hengeres fúróbefogó egy állítható ütközővel ellátott prizmával is fel van szerelve a biztonságos rögzítéshez. Ennek köszönhetően a telepítés egyszerű és előzetes műszaki ismeretek nélkül is elvégezhető.

A befogó minden eleme egyenként is megrendelhető. A befogott alkatrészek a kézzel cserélhető perselyek segítségével fúrhatóak, dörzsárazhatók, söllyeszthetők és menetfúrhatók.

Fúrás nyílegyenesen
A tökéletes keresztirányú lyukak fúrása közben valódi kihívás az ismétlődő lyukak fúrása. A cél itt a lehető legegyenesebb és legpontosabb furatok elkészítése a stabilitás és az állandóság megőrzése mellett. Ehhez fúróperselyek nyújthatnak széria fúrásműveleteket a gépek és berendezések gyártása során.

A fúróperselyeket közvetlenül a fúrósablonba fűzzük be, így a fúrási pozíciókat nem kell ismétlődően megmérni vagy megjelölni. A persely biztosítja a fúrószár egyenes futását, és az eredmények a rögzített behatolási szög miatt állandók lesznek.

A fúrási folyamat leegyszerűsítésével és optimalizálásával a mérnököknek nem kell aggódniuk az anyagpazarlás miatt, ezenkívül a hibák esélyét is minimumra csökkentik.

Forgácseltávolítás és védelem
A fúrás kivitelezése során figyelemmel kell lennünk a művelet során keletkező forgácsok hatékony eltávolítására, valamint a felhasználók testi épségének megóvására is.

Ma már szinte mindenhol beszerezhetők olyan rugalmas, moduláris tömlők, amelyek egy központi elszívórendszerhez vagy ipari porszívókhoz rögzíthetők. A felszerelés után a tömlők a fúrószerszámhoz irányíthatók, így el tudják távolítani a potenciálisan veszélyes forgácsdarabokat.

A felhasználók a maximális sokoldalúság érdekében a tömlő hosszát moduláris méretekkel szükség szerint hosszabbíthatják vagy rövidíthetik. A tömlők 100 cm-ig szabadon felfüggeszthetők támasz nélkül. A tömlők hajlíthatók és irányíthatók, ami pontos pozicionálást tesz lehetővé, miközben a hatékony eltávolításhoz fúvókák és tartozékok egész sora áll rendelkezésre.

A biztonsági rendszerekre védőpajzsok is rögzíthetők, amik megakadályozzák, hogy a forgácsok a felhasználó testéhez csapódjanak. Ez tovább segíti a munkahelyi balesetek minimalizálását.

Tökéletesre fúrva
Mint minden mérnöki tevékenység, a fúrás is egy olyan szaktudás, amelynek elsajátítása és tökéletesítése időt és gyakorlást igényel. A szakképzett munkaerő egyre erősödő hiányában azonban egyre nehezebb átadni a hozzáértő mérnökök tapasztalatait és tudását. Ennek következtében a termelékenység és a biztonság szempontjából kulcsfontosságú ismeretek vesznek el.

A tudás hatékony átadása érdekében elengedhetetlen, hogy a ma és a holnap mérnökei optimális eszközökkel és alkatrészekkel rendelkezzenek, amelyek támogatják őket a munkájuk során.

A norelem átfogó műszaki útmutatója, a THE BIG GREEN BOOK 45 000 gépelemet tartalmaz, amely bármilyen mérnöki alkalmazásban és tervezésben segítséget nyújt. A norelemről további információ a www.norelem.hu oldalon található.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz