www.magyar-mernoki.com
Norelem

Kerüljön jó helyzetbe!

Számtalan rögzítő-, pozicionáló- és munkadarab-befogó eljárás közül választhatunk, de hogyan találjuk meg a számunka legmegfelelőbbet? Marcus Schneck, a szabványos alkatrészek fejlesztésében és gyártásában éllovas norelem ügyvezető igazgatója világítja meg a döntés hátterét.

Kerüljön jó helyzetbe!

Mivel a világ feldolgozóiparának növekedése és bővülése töretlenül folytatódik, minden egyes nap termékek millióit gyártják világszerte.

Természetesen, minél több az alkatrész, annál fontosabb a gyártási folyamat hatékonysága a kereslet zökkenőmentes kielégítéséhez.

Ez felvet egy kérdést. A lehető leghatékonyabban működnek a gyárak? Különösen, ha a rögzítés, a pozícionálás és a munkadarab-befogás alapvető funkciói kerülnek górcső alá.

Noha a munkadarb-befogó rendszerek kérdésköre jelentéktelennek tűnhet, a valóságban nagymértékben hozzájárul a későbbi piaci sikerhez. A megfelelő munkadarab-befogókkal növelhető a termelékenység, csökkenthető az állásidő, minimalizálhatók a megterhelésből eredő potenciális sérülések és hiányzások, valamint csökkenthető a befogók pozícionálási igénye.

Számos különböző munkadarab-befogó eljárás létezik, amelyek közül gyakran a felhasználás, a rugalmasság, a kényelem, a helyigény és a hatékonyság szempontjai szerint választhatunk. Az alábbiakban néhány kiválasztási módszert és azok alkalmazási körülményeit részletezzük.

Ékhatású szorítók (utánmunkálható)
Az ékhatású szorítók úgy működnek, hogy képesek két munkadarab egyidőben történő megtartására. Az ékhatású szorítók egyik jellegzetessége, hogy a szorítóelemeknek nincsenek a megmunkálást akadályozó részei megmunkálási felületen.

A felhasználó számára ez azért előnyös, mert az élek nem akadályozzák őt munka közben és a szorító kompakt kialakítása helymegtakarítással is jár a munkafelületen.

Ugyanakkor két munkadarabot is meg lehet egyszerre szorítani, így azok egyetlen lépésben munkálhatók meg és az állandó áthelyezések kiküszöbölésével rengeteg idő takarítható meg. A csavar meghúzása a pofákat kifelé nyomja, ezáltal szorítóerő lép fel mindkét munkadarabnál, jobb- és baloldalon egyaránt.

Ékhatású szorítók vásárlásakor olyan típusokat érdemes választanunk, amelyeknél marási ráhagyás található a pofákon, mint például a norelem kínálatából származó különféle ékhatású szorítók. Ezeket az ékhatású szorítókat a kívánt formára és méretre lehet marni, ami biztosítja a munkadarabok feszültségmentes, alakkövető rögzítését. Ezáltal csökken a munkadarab deformációjának vagy törésének kockázata.

Precíziós, indexáló csapok




Kerüljön jó helyzetbe!

Az indexáló csapok, melyeket rugós indexáló csapnak is neveznek, azon szabványosított alkatrészek közé tartoznak, melyek lehetővé teszik mozgó gépelemek gyors beállítását. A nyomógomb megnyomása, vagy a húzógyűrű meghúzása visszahúzza a rögzítő csapvéget az ellendarabból, így a gépalkatrészek megfelelően tájolhatók, és rögzíthetők.

Az indexáló csapok olyan alkalmazásokhoz a legmegfelelőbbek, ahol nagy ismétlési pontosságra, és egyben gyors pozicionálásra van szükség. Ügyeljünk arra, hogy acélból vagy rozsdamentes acélból készült indexáló csapokat használjunk. Ezek nagyobb merevséget és korrózióállóságot biztosítanak.

Rugós oldalnyomóelemek




Kerüljön jó helyzetbe!

A rugós oldalnyomóelemeket úgy tervezték, hogy képesek legyenek lapos, kerek vagy szabálytalan alakú munkadarabok szűk helyeken történő pozícionálására. Mivel a befogandó munkadarabhoz rugósan illeszkednek, számos alkalmazás - például gravírozás, címkézés, szerelvényezés, összeszerelés, hegesztés, forrasztás, fúrás és dörzsárazás - esetén bizonyulnak ideális választásnak.

Excenteres csavarok és karmos megfogók


Kerüljön jó helyzetbe!

Durva felületek megmunkálásánál az excenteres csavarok ideális rögzítő megoldást nyújtanak.

A rögzítő pofának is nevezett excenteres csavarok számos rögzítési feladathoz kombinálhatók készülékek és berendezések építésekor. A rögzítési módszer egyik legnagyobb előnye az excenteres csavarokkal elérhető minimális magasságigény.

A sárgaréz hatlapos excenteres csavarok használata a munkadarabok kíméletes, mégis rendkívül merev és biztonságos rögzítését nyújtja. Teljes paletták szerelhetők fel excenteres csavarok egymással történő kombinálásával. Az excenteres csavarok legelterjedtebb felhasználási területei a fűrészelés, az öntészet és a kovácsolás.

A karmos megfogókat ezzel szemben arra tervezték, hogy a munkadarabba mélyedjenek. A karmos megfogókat a satupofa betétjébe kell felszerelni, és a rögzítéshez elegendő egy horony menetes furatokkal.

A karmos megfogó működési elve az, hogy a karmok (innen a név) éles szélei a munkadarabba harapva megakadályozzák annak oldalirányú és vízszintes mozgását.

A karmos megfogók alacsony rögzítési magassága (a norelem karmokat például 1,5 mm-es rögzítési magasságra tervezték) anyagköltséget takarít meg, így a karmos megfogók rendkívül költséghatékony rögzítési eljárásnak számítanak.

A karmos megfogók különösen hasznosak kerek, kontúrozott, vagy ráhagyásos méretű munkadarabok esetében, mert azok gyorsan és biztonságosan rögzíthetők és illeszkednek a munkadarab formájához.

Használati szempontok


Kerüljön jó helyzetbe!

Shigeo Shingo japán ipari mérnök, a gyártási gyakorlatok egyik legelismertebb szakértőjének szavaival: «A legveszélyesebb selejt mindig az a selejt, amit nem ismerünk fel.»

A tervezés és a gyártás alapja mindig a fejlesztés, függetlenül attól, hogy mennyire apró, vagy járulékos is legyen az. A fejlesztés elvezet egészen a napi munkavégzésig és ebben a tekintetben a rögzítés és a pozicionálás nem működik másként.

Amikor egy munkadarab-befogót tervezünk, mindig fontos, hogy megismerjük azt a munkadarabot, amivel dolgozni fogunk és a célt - legyen az a pontosság, a sebesség, a rugalmasság, a hatékonyság, a biztonságos szorítóerő vagy ezek mindegyike? Mindezekből levezethető, hogy mi lesz a legjobb befogási és pozicionálási eljárás.

Legyen szó kényes munkadarabokról, nagy volumenű termelésről vagy helytakarékos megoldásokról, a norelem segítségével meg fogja találni az Ön alkalmazásához legjobban illő módszert.

Ha többet szeretne tudni a norelemről és a szabványos alkatrészeket tartalmazó termékválasztékáról kérem, látogasson el a www.norelem.hu weboldalra.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz