www.magyar-mernoki.com
Beijer Electronics Products AB

Trendek a HMI-k fejlesztésében

Hol húzódnak a legújabb trendek a HMI-k fejlesztésében? Mire kell figyelnünk és mitől kell óvakodnunk, ha a piacon új HMI megoldások után kutatunk? Jelen cikk szándéka az, hogy vázolja és leírja a szoftvervezérelt ipari HMI megoldások fejlesztésének néhány legfontosabb trendjét.

Trendek a HMI-k fejlesztésében
Képaláírás: A HMI megoldások olyan fogyasztóorientált termékektől kapnak új inspirációt, mint a mobiltelefonok, MP3 lejátszók stb., ahol már előtérbe került a fejlett grafikai megjelenítés ill. a felhasználóbarát és intuitív felhasználói interfész.

1. trend: A HMI a felhasználói élmény integrált része
A felhasználói interfészek jelentősége egyre hangsúlyosabbá vált az elmúlt évek folyamán. Elég az Apple termékek, pl. az iPod ill. iPhone sikereire gondolnunk, amelyek ikonikus példái annak, ahogy a megnyerő és intuitív felhasználói interfészek gyökeresen megváltoztatták bizonyos terméktípusok megítélését.
Az Apple termékek ill. más fogyasztóorientált fejlesztések piaci sikere világosan mutatja, hogy a termékek, grafikák és a környezet általános percepciója hozzájárul a brandek megkülönböztetéséhez és a következetes fogyasztói élmények kialakításához.
Több ipari cég jutott ugyanerre a következtetésre és kezdett több figyelmet szentelni termékei fogyasztói interfészének minőségi javítására. A HMI sokszor a gép ill. a folyamat „frontvonalát” jelenti. Minél magasabb funkcionalitást és interakciót ágyazunk be a kezelői terminálba, a felhasználói interfész annál gyakrabban tükrözi vissza a gép vagy a folyamat által nyújtott élményt. A jelen sikeres HMI fejlesztései szakítanak a kezelői terminálokkal kapcsolatos korábbi felfogással és egyszerű tartozék helyett a felhasználói élmény integrált részeként tekintenek rá, amely a kívánt percepciót teremti meg.
A konstrukciók WPF keretrendszert és az interneten megtalálható és megvásárolható .Net objektumokat használnak. A sablonok és stílusok használata lehetővé teszi a konzisztens, újra felhasználható dizájn kialakítását. A funkcionális objektumok, pl. a Windows média modulok a kívánt képernyő-dizájnba történő beágyazása tovább növeli a pozitív felhasználói élményt. A gépgyártók számára nyújtott lehetőségeken felül könnyű találni érveket a végfelhasználók számára is, hogy miért érdemes intuitív felhasználói terminálokat beszerezniük. A holnap intuitív HMI megoldásai olyan értéknövelő tényezőket képesek nyújtani, mint a könnyű használat, magasabb hatékonyság és termelékenység, a feladatok gyorsabb teljesítése, a felhasználói elégedettség növekedése, a rendszer iránti bizalom megerősítése ill. a kevesebb felhasználói hiba.

2. trend: Modern best practice szoftvertechnológiákon alapuló innovációk
A HMI-k fejlődése a robusztus, nagyteljesítményű panel hardverekkel megtámogatott folyamatos szoftverfejlesztésből ered. Manapság a panel hardvereket a HMI szoftver platformok közvetítő közegeként aposztrofálják, amelyek lehetővé teszik az OEM-gyártómérnökök számára, hogy a számos funkcionalitás és konstrukciós jellemző segítségével többletértéket állítsanak elő a vállalat termékei számára. A szoftver platform ennélfogva a HMI megoldások egyik kulcseleme.
A HMI szoftverfejlesztés költséges és komplex feladat, az innovatív HMI gyártók a szoftver platformot olyan modern, széles körben elterjedt technológiákra alapozzák, mint pl. a .Net technológia, ezáltal válnak képessé arra, hogy az eszközök és funkciók elég széles választékát érjék el.
Ugyanezt a megközelítést alkalmazhatjuk a HMI megoldások technológiai kezelésének és fejlesztésének jövőjére. A .Net mögött álló roppant források visszatükröződnek majd a HMI szoftverek új funkcionalitásaink folyamatos fejlesztésében. A szabadalmaztatott technológiáktól ill. kisebb kereskedők technológiáitól való függés egyedi megközelítés, de kockázatos stratégia. A Microsoft .Net keretrendszerére vagy hasonló technológiákra alapozott HMI megoldások sokkal inkább tekinthetők innovatív, folyamatos frissítéssel és támogatással rendelkező jövőbiztos eszköznek, amelyet nagyra becsülnek a saját termékeik ill. a beszállítóik iránt hosszú távú stratégiával rendelkező OEM-gyártók.

3. trend: Nyitott platform architektúra az integrált megoldásokért
A HMI alapvetően a gépet ill. a folyamatot integrálja az operátor felé tartó, vagy tőle eredő visszacsatolásokkal. Egyik lényeges szempont a grafikus felhasználói interfész minősége és ehhez kapcsolódóan a felhasználhatósága. Másik fontos szempont a HMI megoldás nyitottsága. Könnyű vagy nehéz a különböző rendszerek ill. vezérlők közti információcsere? Nyitott az alkalmazáskód a funkciók és objektumok testre szabásához? A futásidejű szoftver különböző hardver platformokon is fut? A konstrukciós mérnökök tudnak szabvány .Net objektumokat használni a munkájuk során? Ezek olyan kérdések, amelyek a leggyakrabban kerülnek elő a vásárlók és a kereskedők közti beszélgetések során.
A holnap HMI megoldásainak nyitott platform architektúrája megteremti az OEM-ek számára a lehetőséget, hogy javítsák az alkalmazások megjelenítését, funkcionalitását és összekapcsolhatóságát az egyedi, valós integrációval rendelkező termékek előállításához.

A HMI megoldások között kisebb arányú szabadalmaztatott termék lesz, és nagyobb szabadságot hagynak a valós idejű platform választásában a kompakt kezelői panelektől a számos gyártó által kínált ipari PC-kig.
Lehetőség lesz skálázható master projektek megalkotására, amelyek különféle vezérlőtípusokhoz és olyan panel megoldásokhoz kapcsolódhatnak, amelyeket egyetlen projekt kezelésére állítottak össze. A mérnökök igényelni fogják a szkriptek, pl. a C# alkalmazásának lehetőségét a megjelenítés és a funkciók testre szabásához. Lehetőség lesz harmadik fél által készített objektumok és .Net vezérlők importálására.
Az összekapcsolhatóság és a kommunikáció szabadsága fémjelzi majd a valóban nyitott HMI megoldásokat, számos ehhez kapcsolódó opcióval a vezérlők közti valós idejű adatforgalomtól a más eszközzel, vagy IT-rendszerrel történő SQL ill. OPC kommunikációig.

Összefoglalás
A HMI megoldások változófélben vannak. Az ipari felhasználói interfészek olyan fogyasztóorientált termékektől kapnak új inspirációt, mint a mobiltelefonok, MP3 lejátszók stb., ahol máris fejlett 3D grafikát, ikonvezérelt navigációt és -vezérlést alkalmaznak a felhasználóbarát és intuitív kezelői felület elérésének érdekében. Trendformáló HMI fejlesztések lendítik előre ezt a gondolkodásmódot a maguk csúcstechnológiás grafikus megjelenítésével és a beágyazott intuitív felhasználói interfésszel, a széles körben elterjedt modern szoftvertechnológiákra és valódi nyitott platform architektúrára alapozva.

A grafikus felhasználói interfészek nem szükségszerűen igénylik a fejlett grafikai megoldásokat. Az egyszerűség és a következetesség sokszor fontosabbnak bizonyul a bonyolult és túlságosan művészi megoldásoknál. Mindamellett a tervezési folyamat nagyon gyakran profitál a grafikusok és az alkalmazás-fejlesztő mérnökök együttműködéséből.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz