www.magyar-mernoki.com
HAIMER

HAIMER szerszámelőkészítés mostantól WinTool és Toolbase rendszerrel

A HAIMER csoport 25%-os részvényesévé válik a WinTool AG-nak, és stratégiai partnerségről állapodik meg a TCM csoporttal, amely a HAIMER számára a WinTool és a Toolbase globális forgalmazási jogait biztosítja.


A vállalatban való részesedésszerzésről szóló döntés előtt a WinToolt és a Toolbase-t a vállalat saját gyártóüzemében vezették be és tesztelték folyamatos használatban, és nagyon rövid idő alatt bizonyították értéküket. A TCM a jövőben a szerszámtartók, zsugor-, kiegyensúlyozó- és szerszámebmérő gépek terén stratégiai beszállítóként támaszkodik a HAIMER-re a szerszámgazdálkodás alaptevékenységében.

A szerszámmenedzsment egyre fontosabbá válik a gyártó vállalatoknál. A HAIMER, a szerszámtartók és szerszámbemérők globális szereplője és piacvezetője ezért évek óta kínál innovatív szerszámtermi megoldásokat, amelyekben a HAIMER zsugorító, kiegyensúlyozó és előbeállító gépek biztosítják a nagy hatékonyságot.

Az 2023-as EMO-n a HAIMER fontos lépést tett előre, és azóta a szerszámgépekhez készült sikeres hardvertermékei mellett egy hatékony digitális termékcsaládot is kínál, amely a WinTool szoftverből, egy független szerszámmenedzsment rendszerből és a Toolbase-ből, egy szoftver- és hardverkomponenseket tartalmazó intelligens szerszámadagoló rendszerből áll. Ennek megvalósítása érdekében a HAIMER kompetenciapartnerséget kötött a TCM csoporttal, amelynek tagja a WinTool AG és az Achterberg GmbH, akik a WinTool és Toolbase megoldások fejlesztőiként és gyártóiként hosszú évek óta kiváló hírnevet szereztek. A partnerséget a WinTool AG-ban való 25%-os részvénytulajdonlással stratégiai és hosszú távú jelleggel rögzítették, és további globális forgalmazási megállapodásokkal erősítették meg. Ez lehetővé teszi a HAIMER számára, hogy mindkét termékcsaládot kínálja és forgalmazza a világméretű forgalmazó partnereinek és ügyfeleinek.

Markus Temmel, a TCM vezérigazgatója örül a WinTool AG új partnerének és horgonybefektetőjének, valamint a HAIMER-rel való globális együttműködésnek: "2023-ban nagyon intenzíven dolgoztunk együtt, és nagyon rövid idő alatt jelentős sikereket tudtunk elérni. A HAIMER és a TCM Group termékportfóliója zökkenőmentesen kiegészíti egymást, és az ügyfelek igényeinek közös megértése még hatékonyabb átfogó megoldásokhoz fog vezetni. Mindkét partner a gyakorlatias, magas színvonalú megoldásokat képviseli, amelyek az ügyfél hosszú távú hasznára irányulnak. Meggyőződésünk továbbá, hogy a HAIMER termékválasztéka gazdagítani fogja szolgáltatási kínálatunkat a szerszámgazdálkodási üzletágban, és megerősíti piaci pozíciónkat, valamint a szerszámgazdálkodási szolgáltatások piacvezető szerepére vonatkozó igényünket. Ebből a jövőben világszerte minden TCM szerszámgazdálkodási ügyfél profitálhat. Alig várjuk, hogy megszilárdítsuk ezt a stratégiai partnerséget, és üdvözöljük a HAIMER-t a WinTool részvényeseként. "

Ajánlat a digitális szerszámmenedzsmenthez
Andreas Haimer, a HAIMER csoport elnöke kifejti: "A TCM-mel való stratégiai partnerség és a WinToolba történő befektetés tökéletesen illeszkedik a stratégiánkhoz: Világszerte koherens rendszerkoncepciót kívánunk kínálni ügyfeleinknek a szerszámtermi menedzsment digitalizálása és automatizálása tekintetében. Ehhez könnyen bevezethető termékekre és intuitív szoftvermegoldásokra van szükség, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára a termelékenység növelését a műhelyben.

Az új WinTool és Toolbase termékeinkkel a piacon elérhető legteljesebb megoldást kínáljuk ügyfeleinknek. Rekordidő, mindössze négy hónap alatt vezettük be a rendszereket saját nagy, több mint 200 CNC gépet alkalmazó gyártóüzemünkben. Saját pozitív tapasztalataink és a 2023-as EMO kiállításon tapasztalt nagyszerű ügyfél-visszajelzések, valamint a TCM csapatával való bizalmi együttműködés arra ösztönzött minket, hogy a WinTool és a TCM segítségével megtegyük a következő lépést.".

Saját gyártásban megvalósított szoftver
Mint mindig, a HAIMER először saját gyártóüzemében teszteli a piacra kerülő új termékeket. "Mi magunk is gyártó vállalat vagyunk, naponta akár 4000 szerszámtartót gyártunk az igenhauseni központunkban és a szomszédos motzenhofeni üzemben. A 3D tasztereinket, zsugor-, kiegyensúlyozó- és szerszámbemérő gépeinket is mi magunk gyártjuk. Ezért a szerszámgazdálkodásunk folyamatos optimalizálása is nagyon fontos számunkra" - magyarázza Andreas Haimer.

A HAIMER-nek nagyon rövid idő alatt sikerült bevezetnie a WinTool szoftvert, beleértve a Toolbase adagolórendszert is, amely teljesen integráltan csatlakoztatható a HAIMER készülékekhez. "Ezeknek a termékeknek az egyszerű bevezetése már a kezdeti időszakban is fontos tényező" - magyarázza Stefan Echle, a HAIMER termékmenedzsment vezetője, aki a bevezetés során a projektmenedzserként és a beszállítók, az IT, a szerszámkészlet és a gyártás közötti interfészként működött közre. "A rendelkezésre álló rövid idő alatt az összes meglévő szerszámunkat, pótalkatrészünket és C-tételünket - nem kevesebb, mint 10.000 darabot - digitális ikerként bevittük egy központi WinTool adatbázisba, és digitalizáltuk a HAIMER alkalmazási know-howját is minden egyes munkához. Ez azt jelenti, hogy az információk a felhasználótól függetlenül mindig rendelkezésünkre állnak. A meglévő nagyméretű függőleges szekrény-rendszereinket is összekapcsoltuk a Toolbase-szel, és további zárható Toolbase-szekrényeket helyeztünk üzembe, így decentralizált ellátási hálózatot kaptunk a gyártásunkban használt fogyóeszközökhöz."

A felhasználói képzés megerősítette, hogy a szoftver nagyon praktikus felépítésű. "A felhasználói felületen nincsenek díszes extra csicsák, a lényegre koncentrál" - erősíti meg Stefan Echle. "A termelésben dolgozó alkalmazottaknak és a termékekkel dolgozó szerszámelőkészítő munkatársaknak nem okoz gondot a megértése és használata."

Milyen képességekkel rendelkezik a WinTool?
A WinTool a szerszám- és adatkezelés szoftvermegoldásaként lehetővé teszi a szerszám-, törzs- és kezelőberendezés-adatok, valamint a CNC-gépprogramok és -folyamatok összegyűjtését és felhasználását. Moduláris felépítésének köszönhetően a felhasználók "kicsiben kezdhetik" a WinToolt, mondja Stefan Echle, "kezdetben csak a forgácsolószerszámaikat és szerszámtartóikat adják meg. Ez az első lépés: a szerszámadataik összegyűjtése és finomhangolása". Annak érdekében, hogy ez könnyen és hatékonyan elvégezhető legyen, a WinTool egy nyitott adatbázist biztosít, amely más adatfeldolgozó szoftverrendszerekből meglévő adatok importálására használható. A gyártók által online rendelkezésre bocsátott 2D és 3D adatok szintén könnyen importálhatók.

Már ez az első művelet áttekintést nyújt a felhasználónak arról, hogy mely szerszámok és testvérszerszámok állnak rendelkezésre a gyártásban, és hol találhatók. Második lépésben a felhasználó megtisztíthatja a kezdeti készletet, és tovább optimalizálhatja a szerszámkészletét az idővel meghatározott fogyasztás alapján.
"A WinToolban a mindenkori szerszám élettartam is tárolható, ami a megmunkálás során a vágószerszámok maximális kihasználásához elengedhetetlen" - említi Stefan Echle a rendszer további erősségét: "A komplett szerszámok 3D-ben történő összeállítása sokkal egyszerűbb a WinToolban, mint egy CAM-rendszerben." A CAD/CAM rendszerbe történő későbbi átvitelhez a WinTool 25 közvetlen interfészt kínál az összes elterjedt rendszerhez - ideális az olyan vállalatok számára, mint a HAIMER, amelyek nem csak egy CAD/CAM rendszert használnak. Thimo Rotter, a WinTool területi értékesítési vezetője összefoglalja: "A WinTool az optimális adatközpont az összes szerszáminformáció számára, és a CAM, ERP, Toolbase, az előbeállító és más szoftverrendszerekkel való kapcsolatnak köszönhetően az ügyfél bármikor és bárhol hozzáférhet az egységes és releváns adatokhoz.".

Természetesen a WinTool ennél sokkal többre is képes, és a HAIMER lépésről lépésre bővíti a használatát. A szoftver a munkaanyagok könyvtáraként éppúgy használható, mint a CNC-adatok, a folyamatok és a készletek kezelésére. Az előnyök: rövidebb programozási és beállítási idő, csökkentett szerszámkészlet, integrált dokumentáció és végső soron nagyobb termelékenység.

Találja meg gyorsan és biztonságosan a megfelelő szerszámot - a HAIMER Toolbase-nek köszönhetően
A szerszámkezelő rendszer tökéletes kiegészítője az intelligens Toolbase adagolórendszer, egy könnyen kezelhető, szoftverrel támogatott szerszámadagoló rendszer. "A meglévő adagolószekrényeinket is Toolbase szoftverrel szereltük fel" - magyarázza Stefan Echle - "és rendkívül elégedettek vagyunk. Az adagolórendszer költségigényes folyamatokat takarít meg számunkra, mint például a megfelelő szerszám keresése, a folyamatos raktárkészlet-ellenőrzés és a fogyasztási igények meghatározása."

Ideális esetben a Toolbase mint logisztikai modul a WinTool programmal kombinálható, mivel az interfész rendelkezésre áll, és már sokszor ki let próbálva. A Toolbase azonban más szerszámgazdálkodási rendszerekkel is kombinálható, vagy belépő szintű megoldásként manuálisan is működtethető. Stefan Echle rámutat, hogy a kis- és középvállalkozások számára előnyös megoldás a HAIMER Microset szerszámelőkészítő és a Toolbase adagolószekrény kombinációja: "Számos folyamat karcsúbbá és hatékonyabbá tehető a karcsúsított kezeléssel és az automatizált raktározással".

A Toolbase szoftver lehetővé teszi a felhasználói hozzáférést, valamint a vonalkódon, RFID-chipen vagy kézi bevitelen keresztüli keresést, és lehetővé teszi, hogy a szerszámok és fogyóeszközök mindig helyesen, időigényes keresés nélkül kerüljenek ki. Az idő- és folyamatbiztonság terén elért nyereség már az első naptól kezdve érezhető. A pontos fogyasztási adatok átláthatóságot is teremtenek, ami a hatékonyabb raktárkezelés és a raktározási költségek csökkentésének kulcsa. "Már az első hónapokban sikerült csökkenteni a raktárkészletet, és arra számítunk, hogy a WinTool és a Toolbase rendszerbe való befektetés hat-tizenkét hónapon belül megtérül" - mondja Manfred Mayr, üzemvezető, aki több mint 45 éve a HAIMER munkatársa. "Már az első perctől kezdve lenyűgözött a WinTool és a Toolbase felhasználói felületének egyszerűsége, valamint a szoftver intuitív működése. A motzenhofeni üzemünk több mint 120 CNC-gépének gépkezelői a kimeneti rendszereken keresztül maguk szerzik be a fogyóanyagokat. A szerszámok automatikus megrendelése a Toolbase szoftverből biztosítja, hogy mindig elegendő szerszám van raktáron, és hogy teljes mértékben a napi mintegy 4000 szerszámtartó gyártására tudunk koncentrálni."

Hatékony és digitális szerszámgazdálkodás a HAIMERrel
Andreas Haimer ügyvezető igazgató számára a WinTool és a Toolbase a CNC megmunkálás digitalizálásának fontos elemei: "A saját gyártásunkban hasznot húzunk belőle, és tapasztalatokat szerzünk, amelyeket szívesen adunk át ügyfeleinknek. Meggyőződésünk, hogy az analóg és digitális HAIMER termékeinkkel történő szerszámkezelés az automatizálás növekedésével egyre nagyobb jelentőségre tesz szert. Minden rendszer moduláris, így minden vállalat kiválaszthatja a megfelelő belépési pontot saját gyártásának digitalizálásához."

Éppen ezért a jövőben minden HAIMER Microset szerszámelőkészítő szerszámkészítő alapfelszereltségként kiegészíthető a WinTool programmal. Ha ugyanis a WinToolban rendelkezésre állnak a törzsadatok, akkor néhány perc alatt nehézségek nélkül létrehozható és szimulációkhoz felhasználható egy teljes szerszám digitális ikertestvére.

Ami a HAIMER forgácsolószerszámok és szerszámtartók törzsadatait illeti, a vállalat már elkészítette az összes paramétert, STEP és DXF fájlt a DIN 4000 és ISO 13399 szabványoknak megfelelően. Az adatok letölthetők a HAIMER weboldaláról és a Tooltracer platformról.


HAIMER szerszámelőkészítés mostantól WinTool és Toolbase rendszerrel
A HAIMER és a TCM stratégiai és hosszú távú kompetencia partnerséget kötött. Markus Temmel (jobbra), a TCM Csoport vezérigazgatója és Andreas Haimer (balra), a Haimer Csoport elnöke, örömmel várják együttműködésük további elmélyítését. A HAIMER 25%-os részesedést szerzett a TCM csoporthoz tartozó WinTool AG-ban. A jövőben a HAIMER világszerte forgalmazni fogja a WinTool szerszámkezelő és Toolbase szerszámadagoló rendszereket. Cserében a TCM a HAIMER termékválasztékával erősíti piaci pozícióját a szerszámmenedzsment üzletágban.


HAIMER szerszámelőkészítés mostantól WinTool és Toolbase rendszerrel
Thimo Rotter (balra), a WinTool AG területi értékesítési vezetője és Stefan Echle (jobbra), a HAIMER termékmenedzsment vezetője elégedett a WinTool szerszámmenedzsment rendszer sikeres bevezetésével a HAIMER nagy megmunkáló üzemében, Motzenhofenben.


HAIMER szerszámelőkészítés mostantól WinTool és Toolbase rendszerrel
"We have already been able to reduce our inventories in the first few months and expect the investment in the WinTool and Toolbase systems to pay off within a period of six to 12 months," says Manfred Mayr, Plant Manager at the Motzenhofen production site and a HAIMER employee for over 45 years.


HAIMER szerszámelőkészítés mostantól WinTool és Toolbase rendszerrel
Az új WinTool szerszámmenedzsmenttel és a Toolbase szerszámadagoló rendszerrel a HAIMER megteremti a szerszámtermi folyamat digitális és analóg konzisztenciáját. Az ügyfelek mostantól egyetlen forrásból szerezhetik be a nagyobb hatékonysághoz és termelékenységhez szükséges összes kulcsfontosságú összetevőt a szerszámműhelyben.

www.haimer.com



 

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz