www.magyar-mernoki.com
NSK

NSK csapágyak növelik az állateledel-üzem hatékonyságát

Amikor az Egyesült Királyság egyik nagy állateledel-gyártója a gépek nagyobb rendelkezésre állását célozta meg azért, hogy 3 ponttal növelje OEE-t (a berendezések teljes hatékonysága), úgy döntött, hogy a csapágy-specialista NSK szakértőit kéri fel arra, hogy kiértékeljék a folyamatokat és a rendszereket a fejlesztési cél elérése érdekében.

Az NSK bevonására irányuló igény azután jelentkezett, hogy hallottak a vállalat AIP hozzáadott érték programjáról, különösen arról, hogy az NSK képzési és alkalmazásmérnöki szolgáltatások mixével képes növelni a csapágyak élettartamát. Ez a megközelítés határozottan a fejlesztési lehetőségek azonosítására összpontosít három kulcsfontosságú tényezőben: az emberekben, az üzemben és a folyamatokban.

Az állateledel-üzem vezetősége tisztában volt az NSK szakértői által megvizsgált különféle alkalmazási problémákkal, amiket egy folyamattérképen ábrázoltak. A folyamattérkép az AIP egyik legerősebb eleme, mivel a gyártási folyamat teljes, dokumentált áttekintésére összpontosít az elejétől a végéig, különös hangsúlyt fektetve a kritikus csapágyalkalmazásokra. Ebben az esetben a folyamattérkép öt olyan területet azonosított, ahol lehetséges az OEE növelése.

Ezt követően megkezdődtek a kísérletek, amelyek kezdetben a költségesebb alkalmazásra, az üzem pelletextruderére összpontosítottak. Itt az ügyfél átlagosan 10-12 hetente tapasztalt csapágyhibákat és termeléskiesést.

 

A kísérletek analitikai adatait felhasználva az NSK megállapította, hogy a meglévő zsírkenés nem támogatta meg a csapágyak várható élettartamának maximalizálását. A szakértő mérnökök ezért a hosszabb élettartam érdekében nagy viszkozitású olajat javasoltak a megfelelően tartós csapágymegoldás mellett.

 

Az ügyfél a tanácsra hallgatva az NSK kiváló minőségű EA sorozatú hordógörgős csapágyaira, valamint NSK önbeálló görgőscsapágyakra cserélte a meglévő csapágyait. A préselt acélkosárral rendelkező, EA sorozatú csapágyak nagy teherbíró képességet, nagy sebességkorlátozást és magas funkcionalitást tesznek lehetővé magas hőmérsékletű üzemi körülmények között, így ideálisak pelletextruderhez és az állateledel-gyár egyéb alkalmazásaihoz.

 

Az összeszerelés után az extruder 7 hónapig működött csapágyhibák nélkül, ami a gyártási leállások és a karbantartási idő csökkentésének köszönhetően kimagasló, 70 000 angol font költségmegtakarítást eredményezett. Az állateledel üzem emellett az eredeti célját, az OEE 3 pontos növelését is elérte.

 

A megrendelő kérésére az NSK helyszíni képzést is tartott a csapágyakról az üzem karbantartó személyzete számára, még több hozzáadott értéket biztosítva az átfogó megoldás részeként.

 

1) Az NSK csapágyak elengedhetetlennek bizonyulnak abban, hogy segítsenek egy brit állateledel-gyártónak táplálni a nemzet négylábú barátait. Fotó: alexei_tm/Shutterstock

 


NSK csapágyak növelik az állateledel-üzem hatékonyságát
 

2) Az NSK EA sorozatú hordógörgős csapágyak nagy teherbíró képességet és nagy sebességkorlátozást tesznek lehetővé kihívást jelentő körülmények között. Fotó: NSK

 

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz