www.magyar-mernoki.com
norelem

Útmutató a lineáris megvezetők technológiájához

A lineáris megvezetők minden ipari környezetben kötelező elemnek számítanak az eszközök és tárgyak mozgatásához a gyártósorokon. Marcus Schneck, norelem ügyvezető igazgatója elmagyarázza, mit kell figyelembe venni a lineáris megvezetők kiválasztásakor.

Útmutató a lineáris megvezetők technológiájához

Kulturális szempontból a «lineáris» kifejezés félrevezető hírnevet szerzett magánk az elmúlt évtizedekben. Annak megállapítása, hogy valami lineáris, azt sugallja, hogy hiányzik belőle a komplexitás, sima, egyértelmű, egyszerű, nincs benne eltérés és nincs ismeretlen változó, ami választás elé állítana minket.

Természetesen, amikor a gyártásról van szó, pontosan ezért olyan fontos a linearitás. Az olyan igényes alkalmazásokban, mint a gyári automatizálás, a nem elég lineáris rendszerek vagy folyamatok veszélyt hordoznak magukban. A szinte egyenes nem elég - a gyártósorok olyan gépi berendezésektől függenek, amelyek megbízhatóan mozognak előre-hátra egy meghatározott tengely mentén, újra és újra.

A lineáris mozgatás ezen minőségének elérése érdekében a tervezőmérnökök lineáris megvezetőket használnak. Ez elvileg ugyanaz a technológia, amely világszerte segít abban emberek milliárdjainak, hogy nap mint nap megbízhatóan és gond nélkül nyissanak ki ruhásfiókokat. Gyári környezetben azonban a tét ennél lényegesen magasabb. A lineáris megvezetőknek erősnek és alacsony súrlódásúnak kell lenniük. Meg kell őrizniük teljesítményüket több ezer, ha nem millió ismétlődő mozgás során, és deformációk nélkül kell ellenállniuk az erőhatásoknak.

Melyik lineáris megvezető a megfelelő?
A megfelelő lineáris megvezető kiválasztása nem egyszerű kérdés, és fontos, hogy helyes döntésre jussunk. A lineáris vezetőrendszerek két fő típusa létezik, mindkettő sajátos jellemzőkkel.

A csúszóvezetők olyan lineáris megvezetők, amelyekben az egyes lineáris vezetőelemeket nem választják el gördülő elemek. Ezzel szemben a görgős vezetők forgó mechanizmuson alapulnak, ahol a gördülő elemek, mint például görgők vagy golyóscsapágyak forognak a két mozgó elem között.

Bárhogy is legyen, a végeredmény ugyanaz: a lineáris blokk előre és hátra mozog azon a síkon, amelyen a sín található.

Csúszóvezetők
A lineáris csúszóvezető rendszerek közé tartozik norelem fecskefark-szánvezetője, amely megakadályozza, hogy a vezetőelem a forgó mozgások során megemelkedjen. A csúszófelületek teljes érintkezésű kialakítása révén a fecskefark-szánvezetők jól megfelelnek az ütések és rezgések elnyeléséhez és csillapításához.

A teleszkópos sínek jelentik a másik lehetőséget - norelem ezekből 33 típust, kivitelt és méretet kínál, hatékony mozgást biztosítva 10-től 450 kg-ig terjedő hasznos teherhez. Ennek az átfogó termékcsaládnak az összeállításakor különös hangsúlyt fektettünk a súrlódás, a zaj és a karbantartási igény csökkentésére.

A csúszólécek alapkivitelben acélból készülnek, de rozsdamentes acél vagy alumínium kivitelben is elérhetők. A rozsdamentes acél korrózióálló és garantálja a maximális higiéniát: tökéletes tehát az orvosi ipar számára. Ehhez képest az alumínium könnyű, ezért ideális az olyan alkalmazásokhoz, mint a repülőipar, ahol minden grammnak jelentősége van.

Görgős vezetők

A gördülő elem rögzítője (például egy görgőkosár) tartja a gördülő elemet, és biztosítja, hogy a megvezető a lehető legcsendesebben fusson. A görgős vezetők profilos vezetősíneket és lineáris golyóscsapágyakat tartalmaznak.

norelem kompakt és nagy teherbírású, 20, 30 és 45 mm méretű görgős vezetőrendszerei 4080 mm hosszú vezetősínekből állnak. Mérettől és arányoktól függően a görgős vezetőrendszerek akár 5500 N statikus és 12280 N dinamikus terhelést is képesek elviselni.

A fix és az úszó csapágysínek kombinációja megakadályozza a görgős vezetőrendszerek bosszantó megszorulását és szükségtelen kopását, a kocsi holtjátékmentessé tehető, ha a középső excenteres görgőt a sínben a kívánt előfeszítésre állítjuk be. Ez pontos futást garantál, az élettartamkenésű görgőscsapágy pedig karbantartásmentes működésről gondoskodik.

Más típusú görgős vezetők olyanok, amelyek visszatérő körforgású gördülőelemekkel rendelkeznek. A gördülő elemek a lineáris blokkon belül keringenek és a blokkkal együtt mozognak, egy tank lánctalpához hasonlóan.


Útmutató a lineáris megvezetők technológiájához
 
Mit kell még figyelembe venni?
Általános szabály, hogy a jó minőségű megvezető annak formájától, futáspontosságától és a súrlódásmentes működésétől függ. Ez azt jelenti, hogy a lineáris vezetőrendszer kiválasztásakor és méretezésekor logikus megközelítést alkalmazhatunk.

Miután egyértelműen meghatároztuk az alkalmazásához szükséges legfontosabb paramétereket, valószínűleg el tudjuk dönteni, hogy csúszó- vagy görgős vezető rendszer felel meg számunkra.

E döntés alapján tovább szűkíthetjük a választékot bizonyos változók, például sebesség, terhelés, anyag, karbantartás és egyebek alapján.

Lineáris rendszerek kiválasztása norelem kínálatából
norelemnél nagy tapasztalattal rendelkezünk abban, hogy segítsük az ügyfeleket a megfelelő lineáris vezetőrendszer kiválasztásában. Lineáris megvezetőinket olyan iparágakban is használják, mint a félvezetőgyártás, a robotika, a csomagolástechnika és az orvosi technológia - bár érthető módon az elsődleges alkalmazási terület a gyári automatizálás.

Szükség esetén szívesen adunk tanácsot ügyfeleinknek a gyártóeszközök pozícionálására, manipulálására, emelésére vagy forgatására vonatkozó kiválasztásban. Ez azt jelenti, hogy lineáris vezetőrendszereink az ügyfél egyedi alkalmazásai szerint szerelhetők össze.

Röviden, a lineáris megvezető egy egyszerű eszköz, amely egyszerű feladatot végez el megfelelően. Ha legközelebb valaki arra panaszkodik, hogy valami túl lineáris, mutassa meg neki a legközelebbi lineáris megvezetőt és emlékeztesse arra, hogy néha pont az egyszerű az, amire a leginkább szükség van.

Ha többet szeretne megtudni norelemről, kérjük, látogasson el a www.norelem.hu oldalra.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz