www.magyar-mernoki.com
FAULHABER GROUP

Mikromotorok nélkül ellehetetlenülne a globális logisztika

Mindig többet, gyorsabban, mindig messzebbre – mindennek a megfelelő időben kell megérkeznie a megfelelő helyre. A gazdaság működését életben tartó globális árumozgás mindenki számára kihívást jelent. Ez csak a kiterjedt automatizálás révén válik működtethetővé a logisztikai láncon belül, ami elképzelhetetlen lenne a nagy teljesítményű mikromotorok armadája nélkül. Ezeknek a motoroknak gyakran rendkívül korlátozott körülmények között jelentős erőket leadniuk és mindenekelőtt folyamatosan működve mindig megbízhatóan kell működniük. Ez az oka annak, ezekben a kihívásokkal teli alkalmazásokban gyakran a FAULHABER hajtásrendszereit használják.

Mikromotorok nélkül ellehetetlenülne a globális logisztika
Toru Logistic Robot

A hasonló hangzás és a szoros rokonság ellenére a „logisztika” kifejezés nem ugyanabból az ősi görög gyökérszóból származik, mint a „logika”, hanem inkább a francia katonai zsargonból eredeztethető. A középkor végétől kezdve a „maréchal de logis” – a szállásmester – volt felelős a felvonuló csapatok élelmezéséért és éjszakai szállásáért. A szállásmester feladatköre az idő múlásával egyre növekedett, és a teljes ellátási lánc egyéb részeire is kiterjedt. Tehát az, ami egyszerűen a „logis” biztosításával, azaz a szállás előteremtésével kezdődött, rendkívül összetett katonai logisztikává vált.

A szállásmesterek eredetileg a lovassághoz tartoztak, mivel az információtovábbítás mindig is kulcsfontosságú volt a logisztika számára. A 19. századig a lovakkal lehetett a lehető leggyorsabban továbbítani az információkat. Napjainkban az éteren és a kábelek mentén terjedő elektromágneses hullámok valamivel gyorsabban hajtják végre ezt a feladatot. A legnagyobb adatmennyiséget manapság az optikai kábelekkel lehet továbbítani. Ezek alkotják a globális logisztikai hálózat gerincét: a kábelek fényjelek útján továbbítják a szükséges információkat az online megrendelésektől az intelligens gyárak között leosztott just-in-time gyártáson át az ajtóig történő kiszállításig.


Mikromotorok nélkül ellehetetlenülne a globális logisztika
Toru Robot

Csatlakozások nanométeres pontossággal

Két optikai kábelt szálanként kell összekapcsolni, ami rendkívül kényes műveletnek számít, mivel minden egyes optikai szál olyan vékony, mint egy emberi hajszál. A mag még ennél is vékonyabb, az átmérője mindössze öt mikron.

Amikor két ilyen optikai szálat összekapcsolnak, akkor a két végnek pontos egyenest kell alkotniuk egymással ahhoz, hogy a jelet később tisztán, zavarmentesen továbbítsák. Az építési munkálatok alatt építkezésen a pontos beigazítást kis mobil gépek végzik el. Az egyes szálak végét először egy pontos, 90 fokos vágással igazítják a megfelelő hosszra, a védőszigetelést eltávolítják, majd a szálakat a berendezésbe helyezik. A készülék a két darabot automatikusan és pontosan igazítja három dimenzióban egymáshoz úgy, hogy a lapos végek pontosan illeszkedjenek. Összehegesztik őket, majd ismételten leszigetelik, így garantált a szálak stabil kapcsolódása és a jelek akadálytalan áramlása. A nanométeres pontosságú beállítást a FAULHABER által gyártott pozicionáló meghajtók segítségével hajtják végre, pl. az áttétellel és vezérorsóval, valamint nagy felbontású útadóval felszerelt 1524… SR sorozatú DC-mikromotorokkal. Ezekben az alkalmazásokban a nagy pontosságú léptetőmotorokkal működő hajtásrendszerek is szerephez jutnak.


Mikromotorok nélkül ellehetetlenülne a globális logisztika
BXT motorok

A raktári rendszerek magas szintű automatizálása

Ennek a technológiának köszönhetően az optikai kábelek nagy távolságokra képesek hibamentesen, fénysebességgel eljuttatni a digitális jeleket. A megrendeléseket a végfelhasználó egy online áruháznak adhatja le, de ugyanolyan könnyen küldheti el egy gyártóüzem a saját beszállítójának. Az üzenet mindkét esetben folyamatok egész sorát indítja el. Ezek a folyamatok végső soron azt eredményezik, hogy a termékeket kihozzák a raktárból és készen állnak a kiszállításra.

Manapság a raktárakban lévő termékek tárolásával, valamint az áruk komissiózásával és a kiszállításra való felkészítésével kapcsolatos munka egyre nagyobb hányadát végzik el az automatikus tároló- és komissiózógépek, vezető nélküli szállítórendszerek és intelligens logisztikai robotok. A számítógépes vezérlésű gépek megkapják a munkarendet, majd automatikusan jutnak el a megcélzott raktárpozícióba annak érdekében, hogy egy terméket oda tegyenek, vagy onnan kivegyenek. A feladat elvégzéséhez – az állványrendszer típusától függően – emelőoszlopokkal, teleszkópos karokkal vagy megfogókkal szerelik fel a gépeket, amelyek így képesek megfogni és mozgatni a csomagokat vagy tálcákat.


Mikromotorok nélkül ellehetetlenülne a globális logisztika

Mikromotorok nélkül ellehetetlenülne a globális logisztika
Logisztikai robotok

Ezen automatikus berendezések belsejében általában nincs sok hely a meghajtásról gondoskodó motor számára. A motorokat gyakran közvetlenül a kezelőelemekbe telepítik. Finom méreteik ellenére a motoroknak gyakran jelentős súlyt kell megemelniük. A sebesség is szerepet játszik: az e-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások raktárhelyiségeiben naponta sok ezer megrendelés fut át, ezért kritikus fontosságú az egyes lépések gyors végrehajtása.

Pontosság, teljesítmény és sebesség

A roboton található, emelőoszlopból és megfogóból álló egység egy meghajtórendszert is tartalmaz, ami a BX4 sorozat kefe nélküli DC-szervomotorjaiból áll, mozgásvezérlővel és a FAULHABER bolygókerekes hajtóművel. Emelőoszlopban használva ez a kombináció pontos pozicionálást, pontos visszakeresést és folyamatos működést, valamint állandó terhelés-változások során is nagy folyamatbiztonságot biztosít. Az automatizált folyamatokat bizonyos mélységig kamerarendszerek figyelik. A FAULHABER motorokat a kiváló minőségű, mozgó kamerák meghajtására is gyakran használják.


Mikromotorok nélkül ellehetetlenülne a globális logisztika
BX4 motor

A visszakeresés után a terméket általában egy szállítószalagra vagy görgős szállítószalagra helyezik. A szállítószalagok jellemzően irányváltó kapcsolókat, szárnyakat, vagy tolórendszereket tartalmaznak, hogy az egyes csomagokat vagy termékeket elválasszák egymástól és a kívánt feldolgozási pályára irányítsák azokat. Nagy raktárakban, ahol óránként több ezer csomagot szállítanak ilyen szállítószalagokon, az automatikus válogató rendszerek sebessége kulcsfontosságú tényezőnek számít. Az irányváltó kapcsolókat a másodperc törtrésze alatt kell pontosan a megfelelő helyzetbe állítani. Erre a feladatra gyakran használják a 2237… CXR és a 2342… CR sorozatú DC-mikromotorokat áttétellel kombinálva.


Mikromotorok nélkül ellehetetlenülne a globális logisztika
CXR motor

A szállítási feladatokat gyakran automatikus irányítású szállítóegységek (AGV-k) végzik el. Ezeket a járműveket modulokkal szerelik fel a teher kezelésére: mozgatókarok, bilincsek és csapok biztosítják, hogy a termékek rögzítése biztonságos maradjon a szállítás közben. A mozgó elemek mindegyike tartalmaz meghajtást.

Költséghatékony csomagolás

Az elemeket a csomagolóállomásra szállítják, ahol dobozba helyezik azokat. A modern rendszerekben viszont pontosabb lenne az a meghatározás, hogy „méretre szabott csomagokba csomagolják azokat”, mivel az automata csomagolóállomások érzékelőket használnak a kiszállítandó termék méretének meghatározására, és egy megfelelő méretű dobozt hajtogatnak hozzá kartonlapból. Ez nem csak az anyagmegtakarítást, hanem a szállítási költségek csökkentését is lehetővé teszi, mivel a logisztikai szolgáltatók az árakat a volumen és a súly alapján határozzák meg. A tényleges hajtogatást a csomagológépben található kis karok és lapátok végzik. A FAULHABER beépített mozgásvezérlőjével működő szervohajtások optimálisan alkalmasak ezen elemek mozgatására.

Ha a csomagokat raklapokra pakolják, akkor azokat biztonságosan rögzíteni is kell a helyükön. Erre a célra általában szálerősítésű műanyagból készült pántot használnak. Ezeket úgynevezett pántoló szerszámokkal rögzítik. A szerszámok úgy feszítik meg a pántot, hogy szorosan illeszkedjen a dobozhalomhoz, így biztonságosan tartsa meg azt. Ezzel a módszerrel az egyes csomagok is biztonságosan rögzíthetők. Mivel az eszközök kézi működtetésűek, esetükben a súly különösen fontos tényező – minden megtakarított gramm segít megvédeni a munkavállalók egészségét. A feszítéshez használt motoroknak tehát a lehető legkisebbeknek kell lenniük, erre példa a 3274… BP4 kefe nélküli DC szervomotor. A súlya mindössze 320 gramm, de 1 Nm-nél is nagyobb csúcsnyomatékot képes leadni, ami elegendő a nehéz terhek biztonságos rögzítéséhez is.

„Motorjainkat a logisztikai lánc szinte minden területén használják – jelentette ki Rolf Schmideder, a FAULHABER üzletfejlesztési igazgatója. – A meghajtóink egyszerűen tökéletesen illeszkednek a tipikus követelményekhez – a maximális teljesítményhez, sebességhez és pontossághoz, valamint a minimális térfogathoz és súlyhoz. A lehetséges alkalmazások köre pedig tovább bővül majd, ha a jövőben drónokat és robotokat is használnak majd a termékek szállítására.”

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz