www.magyar-mernoki.com
Norelem

Kézzelfogható gépkezelés, egészség és biztonság

Az ipari környezetben végzett munka egészséges és biztonságos volta az összes alkotóelemből fakad, függetlenül attól, hogy kicsi, vagy nagy komponensről beszélünk. Marcus Schneck, az alkatrészekre specializálódott norelem ügyvezető igazgatója szerint még a leginkább észrevehetetlen alkatrészeket, például a fogantyúkat, a markolatokat és a gombokat is a legnagyobb körültekintés mellett kell kiválasztani.

Kézzelfogható gépkezelés, egészség és biztonság

A gyárakban vagy a gépek körül az egészségre és biztonságra gondolva valószínű, hogy a legtöbb embernek a nehéz, mozgó alkatrészek és gépek jutnak az eszébe. A törések, beszorulások, vágások és a nagy terhek emelése természetesen halálos veszélyekkel jár, amiket ennek megfelelően kell értékelni és kezelni.

Azonban nem mindig a nyilvánvaló veszélyek okozzák a legnagyobb károkat. A munkahelyen bekövetkezett sérülések nagyobb része kisebb balesetekből fakad. Az ismétlődő terhelésekből eredő sérülések például a berendezések hosszabb távú helytelen használatából és az izmok, inak és idegek károsodásának fokozatos erősödéséből származnak. Ez eredhet a szerszámok nem megfelelő fogantyúiból és gombjaiból és sérüléseket okozhatnak az ártalmatlan, de a gépből kilógó fogantyúkkal történő ütközések is.

Ezek a sérülések végső soron termelékenység, a hatékonyság és a nyereségesség csökkenéséhez vezetnek. Léteznek intézkedések, amelyek megakadályozzák e sérülések bekövetkezését és sztenderd alkatrészek széles skálája áll rendelkezésre, amelyek megfelelnek a felhasználók és az alkalmazások által támasztott követelményeknek.

Életmentő fogantyúk
A különböző formájú és méretű fogantyúk hozzátartoznak a feldolgozóipari munka mindennapjaihoz. A manuális megfogásra használt csillagkulcsoktól a burkolatok megfogására szolgáló pántos fogantyúkig megoldások széles választéka áll rendelkezésre, amelyek gyors és biztonságos alkalmazást biztosítnak az üzemben.

Kézzelfogható gépkezelés, egészség és biztonság

A beszerzés előtt azonban érdemes átgondolni azt az alkalmazást, amelyben a fogantyút használni fogják. A pántos fogantyúk például háromszög alakú hornyokkal rendelkeznek, amelyek könnyű elfordítást tesznek lehetővé, legyen szó akár szorításról, akár lazításról. Ezáltal ideálisak a nagy gépek és alkatrészek mögötti, nehezen hozzáférhető területekre történő telepítésre, hiszen a munkatársak szükség esetén könnyen kezelhetik a fogantyút.

Egy másik megfontolásra érdemes tényező a fogantyúk kiválasztásában az elektrosztatikus kisülés veszélye, ami elektromos és elektronikus környezetben fokozottan kockázatos. Ebben az esetben érdemes antisztatikus tulajdonságokkal rendelkező fogantyúkat választani. Ezek nagyobb védelmet nyújtanak az elektrosztatikus kisülések ellen, megakadályozzák a gázok és porok esetleges begyulladását, amelyek zárt térben robbanáshoz vezethetnek. Ez természetesen nemcsak a munkatársak, hanem a gépek számára is védelmet nyújt.

Gondos, körültekintő megfogás és kezelés
Húzástól vagy tolástól függetlenül a fogantyúk elengedhetetlenek a forgalmas gyártási környezetben végzett biztonságos munkához. A fogantyúk termékcsaládja a gép vagy a bútor húzása során komfortos megfogást lehetővé tevő húzófogantyúktól és a felszínre beágyazódó süllyesztett fogantyúkig terjednek.

Kézzelfogható gépkezelés, egészség és biztonság

A különböző formatervezési mintákból és anyagokból előállított húzófogantyúk minden igényt kielégítenek. Általában hőre lágyuló műanyagból készülnek, amelyek ellenállnak a magas hőmérsékletnek és 150°C – 160°C közötti környezeti hőmérsékletnek is ellenállnak. A hőre lágyuló fogantyúk alját rögzítőnyílással látták el, amelybe az egyszerű felszereléshez beilleszthető a foglalat feje, vagy egy hatlapfejű csavar. A fogantyúkat elláthatják lágy belső felületekkel is, amelyek maximális kényelmet biztosítanak a felhasználók számára a kezelés és a megfogás során. Ezek a fogantyúk egyenes vagy derékszögű kivitelben is elérhetők.

A fogantyúk biztonsági elemeit könnyű figyelmen kívül hagyni, így arra is kevesen gondolnak előzetesen, hogy milyen sérüléseket okozhatnak, ha elhalad mellettük valaki. Itt domborodnak ki a süllyesztett fogantyúk előnyös tulajdonságai, amelyek ideális megoldást jelentenek falak és merev panelek esetében. Ez a fogantyú nem akadályozza a hozzáférést, minimálisra csökkenti az ütközésekből eredő veszélyeket, illetve sima felületet és könnyű tapadást biztosít mind emelés, mind húzás esetében.
 
A pánikgomb mindig kéznél van
A gombafejes nyomógombok vitathatatlanul az üzemekben megtalálható leggyakoribb kapcsolók, mivel biztonságosan, gyorsan és könnyen használhatók. A magas ergonómiai funkcionalitással bíró gombafejes gombokat könnyű lenyomni, megfogni és elforgatni.

Kézzelfogható gépkezelés, egészség és biztonság

A nagy kockázatú környezetben – például az üzemek padlóján – elengedhetetlen a biztonságos kezelhetőség a kéz elcsúszása és a helytelen kezelés elkerülése érdekében. Gyakran előfordul, hogy a munkatársakat olaj vagy kenőanyag akadályozza meg a gomb rendeltetésszerű használatában. Nem engedhető meg, hogy a gép használata közben elcsússzon a kezünk. Ha ez a veszély fennáll, a peremezéssel ellátott gombok felszerelése jelenti a helyes választást.

Az egyszerű használat mellett a felhasználóknak a gépek leállításához könnyen meg kell tudni különböztetniük az egyes gombokat. Itt a szín játszik döntő szerepet. A norelem széles választékban, a közlekedési lámpák fényeire hasonlító piros, sárga és zöld színekben teszi elérhetővé a nyomógombokat, amelyek illesztési hézagos kivitelben is kaphatók.

A gombnak nem feltétlenül kell gombafejes kialakításúnak lennie. A kínálatban elérhetők a sztenderd méretű gömb alakú, kúpos, elkeskenyedő és gömbgombok is, így a kialakítástól és a követelményektől függetlenül mindig megtalálhatók a megfelelő kapcsolók.

Gondolkozzon kicsiben
A munkahelyi sérülések és balesetek csökkentése érdekében elengedhetetlen ezen kisebb alkatrészek megfelelő használata és karbantartása.

A gépeken, vagy az üzemben végzett munka során minden alkatrészt és komponenst meg kell vizsgálni, hogy megfelelnek-e az adott kritériumoknak és szabványoknak, különösen abban az esetben, amennyiben elektrosztatikus kisülésre is sor kerülhet.

A megfelelő termék használata megnövelt funkcionalitást és lecsökkent feszültséget eredményezhet a gép, vagy berendezés testén, növelve a termelékenységet, védve a gépeket és végső soron védelmezve a munkatársakat.

Ha többet szeretne megtudni a norelem fogantyúiról, markolatairól és nyomógombjairól, kérem, látogasson el a https://www.norelem.hu/hu/hu/Term%C3%A9kek/Term%C3%A9kek-%C3%A1ttekint%C3%A9se/Rugalmas-szabv%C3%A1nyalkatr%C3%A9sz-rendszer/06000-Kezel%C5%91elemek.html

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz