www.magyar-mernoki.com
Norelem

Nagy pontosságú mérnöki munka

Bár számos mérnöki munka megenged bizonyos mértékű tűrést, bizonyos alkalmazások a legmagasabb szintű precizitást követelik meg. Marcus Schneck, a norelem ügyvezető igazgatójának elmondása szerint ezt csak a megfelelő mérőalkatrészekkel lehet biztosítani.

Nagy pontosságú mérnöki munka

Mi a mérnöki munka? A legtöbb ember valószínűleg úgy írná le azt, hogy bizonyos dolgok elkészítése, munkára bírása, vagy a munka jobbá tétele.

Ez azt jelenti, hogy a mérnökök egyszerre innovátorok, problémamegoldók és ezermesterek. A jó mérnököt valószínűleg az jellemzi, hogy folyamatosan fejlődik és nem ragad meg egy bizonyos állapotnál.

Természetesen a jobb megoldások keresése üdvözlendő, mivel e nélkül nem lehet haladást elérni. Mivel a műszaki terület nem mindig számít egzakt tudománynak, a mérnökök sokszor kísérleteznek is munka közben - lehet játszani a tűrések mértékével, a módszerek is eltérhetnek, és némi kreativitás sosem jelent hátrányt.

A befogás és a pozícionálás történhet például különböző módokon, a gyorsszorítóktól kezdve az indexáló csapokig, az önbeálló mágneses talpakon át az excenteres csavarokig - mindegyik tökéletesen életképes megközelítés a munkavégzéshez. Egyesek hatékonyabbak és hatásosabbak, mint mások, de ez feladatfüggő.

Kétségtelenül vannak azonban olyan mérnöki tudományágak, amelyek pontosságot és precíz méréseket feltételeznek. Vegyük példának a biztonsági öveket.

A legtöbb modern biztonsági övet visszahúzó szerkezetnek neveztett rugófeszítésű csévére tekerik fel. Ezeket olyan reteszekkel szerelik fel, amelyek megakadályozzák, hogy az öv nagymértékű lassulás, például ütközés, vagy erős fékezés esetén a tekercsből kioldjon. Az öv bekapcsolásához a visszahúzó rendszer fogait pontosan meg kell tervezni, ellenkező esetben a biztonsági öv reteszelése nem történik meg.

Egyértelműen ezeken a mechanizmusokon áll vagy bukik a termék rendeltetése és sikere. Ha a megmunkálás, vagy a mérés nem pontos, akkor azon életek múlhatnak.

A repülőgépipar és számos gyártási alkalmazás is hasonló pontossági szintet követel meg. Amennyiben a termék nem éri el a megfelelő pontosságot, visszautasíthatják az átvételét, vagy még rosszabb esetben meghibásodást okozhat. Ez megnöveli az állásidőt és a karbantartási költségeket, késést okoz a projektben és általánosságban is növeli a ráfordításokat.

Az alkatrészek pontos méréséhez a mérnököknek megfelelően kell használniuk a rendelkezésükre álló mérőeszközöket, tisztában kell lenni azok pontossági szintjével és használati módjával.

Pozícionálás fecskefarkvezetésű szánokkal

Nagy pontosságú mérnöki munka

Gyártási műveletekben és méréstechnikai helyzetekben a norelem által is kínált fecskefarkvezetésű szánokkal oldható meg a legegyszerűbben a nagypontosságú lineáris pozícionálás. A szánok fecskefarok keresztmetszetű megvezetéssel rendelkeznek (innen az elnevezés), amely a lineáris szánt rögzíti és lehetővé teszi a megvezetés mentén történő mozgást.

A fecskefarkvezetésű szánoknál a mozgó rész közvetlenül érintkezik a teherrel és a szánok felülete is jellemzően nagyobb, mint egy lineáris golyóscsapágy, vagy görgős csúszka esetében. A fecskefarkvezetésű szánok ennélfogva nagyobb terhelések hordozására alkalmasak.

A kialakításuknak köszönhetően finom, lineáris mozgást biztosítanak a gyors és hatékony pozicionálás szempontjából döntő fontosságú kotyogás veszélye nélkül. Ennek okán ideális tartozékai különböző gépeknek, optikai eszközöknek és mérőeszközöknek.

Ezen sokoldalú termékek előnyei közé tartozik a megmunkáló fejek, mérőkamerák, tükrök, mikroszkópok és lézerfejek pontos beállítása. Használhatók forrasztó-, plazma- és hegesztőfejek finomállítására és égőfúvókák fókuszálására is.

A fecskefarkvezetésű szánok bonyolultabb pozícionálási feladatok esetén is használhatók. Rögzítőcsavarokkal gyorsan és egyszerűen kombinálhatók egymással, így keresztasztalok is létrehozhatók.

Főként gyártási és méréstechnikai környezetben alkalmazva ezek a gépelemek tartósan, karbantartásmentesen biztosítják a mozgást. A norelem által forgalmazott fecskefarkvezetésű szánok élettartama a tapasztalatok szerint elérheti az 1 millió ciklust is.

A fecskefarkvezetésű szánok mikrométeres orsókkal és kézikerékkel még pontosabbá tehetők. Ezekkel kombinálva a mikrométeres orsó lehetővé teszi, hogy a szánon mozgó alkatrészt 0,02 mm-es lépésekben mozgassuk.

A legjobb pozíció

Nagy pontosságú mérnöki munka

Készülékek méréséhez és teszteléséhez, vagy munkadarabok tájolásához szerszámgépeken, manipulkátorokon vagy JIG-eken gyakran az elektronikus helyzetkijelzőkkel ellátott pozícionáló asztalok bizonyulnak a legjobb megoldásnak, azok holtjátékmentes megvezetése miatt.

A pozicionáló asztalokkal akár századmilliméteres pontossággal pozícionálhatók az alkatrészek, ütközők, szenzorok, végálláskapcsolók, megfogók, vagy akár kamerák is. Az elektronikus helyzetkijelzőkkel ellátott változatok a mérnökök számára is hasznosak, mivel nagy LCD kijelzőkkel rendelkeznek, így a munkatársak gyorsan és egyértelműen leolvashatják a méréseket és növelhetik a munka hatékonyságát. A kijelző pontossága 0,01 mm.

Ezen túlmenően, a norelem pozícionáló asztalainál a reset, a láncméret és az eltolás beállításai a pozíciójelző gombjaival végezhetők, az akkumulátor élettartama pedig akár 2 év is lehet.

Nagy pontosságú mérnöki munka
 
A pozícionáló asztalok nem csak pontos mérést biztosítanak, hanem egyben modulárisak is. A keresztasztalok, emelőasztalok és az azonos méretű pozicionáló körasztalok kombinálhatók egymással a különböző tengelyekben történő mérések elvégzésére.

A sebesség bűvöletében
Míg a mérnöki munka egyik oldala a kreativitásról és a kereteket is meghaladó gondolkodásról szól, annak másik, pontosságot igénylő oldala gyorsaságot és pontosságot feltételez. A mérnököknek képesnek kell lenniük hatékony, pontos mérések és tájolások elvégzésére a nagyobb termelékenység érdekében.

Nagy pontosságú mérnöki munka

A norelemről és a mérőalkatrészekről további információ a www.norelem.hu honlapon található.
 
 
 
 

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz