www.magyar-mernoki.com
NKE

Az NKE gigantikus csapágya teszi gördülékennyé az acélcsövek hengerlését

Az NKE Austria által gyártott 3,3 méter külső átmérőjű hengergörgős csapágy állt szolgálatba a háromhengeres bolygó rendszerű hengerműben.

Az NKE gigantikus csapágya teszi gördülékennyé az acélcsövek hengerlését
A német ESW Röhrenwerke varrat nélküli acélcsöveket gyárt, amelyeket világszerte szerkezeti csövekként alkalmaznak a gépészetben, acélszerkezetekben, gépjárműiparban, kazáncsövekként, ill. gyúlékony folyadékok, gázok és olajok csővezetékes szállításánál. Évente 70.000 tonna acélcső kerül ki a háromhengeres bolygó rendszerű hengerműből. A világon egyedülálló bolygó rendszerű hengerműben alkalmazott, vékony falvastagságot eredményező technológia révén vált az ESW a varrat nélküli, melegen hengerelt acélcsövek egyik vezető gyártójává, különösen a prémium termékek tekintetében. Az acélcsövek 70-től 244.5 mm külső átmérőig kaphatók, 7.1 és 60 mm falvastagság között. Az ügyfél igényeitől és a felhasználási területtől függően sima szénacélt il. erősen ötvözött acélokat is megmunkálnak.

A csőgyártáshoz a forgókemencében akár két méter hosszú acélbugákat hevítenek fel hengerlési hőmérsékletre. A művelet kezdetén a bugában lyukasztótüskével üreget alakítanak ki, majd a nyerscső átkerül a háromhengeres bolygó rendszerű hengerműbe a megmunkálási folyamat második szakaszába. Három görgősor formálja a csövet, miközben a cső belső átmérőjét a tüske adja meg. Miközben a görgősorok a saját tengelyük mentén forognak, bolygókhoz hasonlóan a megmunkálandó anyag körül is keringenek. A művelet harmadik szakaszában az acélt kész csővé hengerlik. Ezt követi a lassú hűtés és a cső egyenességének beállítása.

A művelet során a háromhengeres bolygó rendszerű hengerműben alapvető fontosságú az támasztó csapágy. Minthogy az ESW Röhrenwerke csak egyetlen hengerművel rendelkezik, a csapágyak meghibásodása különösen nagy kockázatot hordoz magában. Ennélfogva a csapágyak rendszeres cseréje szükségeltetik. Amikor a közelmúltban aktuálissá vált a csapágycsere, az ESW Röhrenwerke az NKE speciális csapágyát választotta. A masszív acélkosaras hengergörgős csapágy külső átmérője 3,3 méter és 2,2 tonnát nyom. A hatalmas axiális csapágyra 76,3 tonna támasztó erő hat, 125 rpm fordulatszámon üzemel, az általa megtámasztott forgó tömeg nem kevesebb, mint 200 tonna. A szükséges olajkenés nagyon alacsony, mindössze 10 l/min. A különleges csapágy élettartama 6 és 8 év között várható.

Az ESW Röhrenwerke már múltban is első kézből szerzett jó tapasztalatokat az NKE termékeinek kiváló minőségéről. Az NKE kiválasztásában különösen fontos szerepe volt a nagyméretű csapágyak gyors rendelkezésre állásának. „Az NKE megbízható szakértő a csapágy technológiában. Az a körülmény, hogy a hengerművünk számára rendkívül rövid idő alatt volt képes nagyméretű csapágyakat szolgáltatni, sokat nyomott a latba a döntésünk meghozatalakor” magyarázza Lothar Schmitz, az ESW karbantartásért felelős vezetője.

A hengerművekben használatos nagyméretű csapágyakon kívül az NKE más alkalmazásokhoz is gyárt különleges csapágyozást. Számos példát láthatunk erre árapály erőművekben, szélturbinákban, ill. a bányászatban.

1. kép Az NKE speciális hengergörgős csapágya hengerművi alkalmazásban
2. kép A német ESW Röhrenwerke varrat nélküli acélcsöveket gyárt, amelyeket a gépészetben, acélszerkezetekben, gépjárműiparban, kazáncsövekként, ill. gyúlékony folyadékok, gázok és olajok csővezetékes szállításánál alkalmaznak
3. kép A forgófejek összeszerelése során gördülőpályák és ház nélkül látszik a csapágyozás
4. kép Balra a belső gyűrű, jobbra a ház, a kosár és a külső gyűrű
5. kép Az NKE ausztriai központjában szerelik össze a 3,3 méter átmérőjű speciális hengergörgős csapágyat

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz