www.magyar-mernoki.com
NKE

Az NKE Austria az árapály erőművekhez szállított csapágyakkal járul hozzá a megújuló energiák terjedéséhez

Az észak-írországi Strangford Lough-nál üzemelő SeaGen, a világ első kereskedelmi árapály erőműve az NKE Austria által gyártott csapágyakat használja.

Az NKE Austria az árapály erőművekhez szállított csapágyakkal járul hozzá a megújuló energiák terjedéséhez
Képaláírás: A SeaGen egység fantáziarajza

Az árapályerőművek a legújabb fejlesztéseket jelentik a megújuló energiák hasznosításában. A turbinalapátokat a tengeráramlások tartják mozgásban. A csapágygyártó NKE Austria szállítja a csapágyakat ezen „tenger alatti szélerőművek” átvitelében.

Az 1.2 MW teljesítményű SeaGen árapály erőmű a bristoli Marine Current Turbines Ltd. (MCT) fejlesztése, amely vezető az árapály erőmű technológia terén. Az árapály erőmű tulajdonképpen a szélerőmű víz alatti változata, ahol a turbinát nem a levegő, hanem a víz mozgása hajtja meg. Ellentétben a szélenergiával, ahol a fő kockázati tényező a környezet véletlenszerű viselkedése, a víz mozgása sokkal kiszámíthatóbb. Ezen túlmenőleg mivel a víz sűrűsége sokszorosan meghaladja a levegőét, nincs szükség akkora turbinalapátokra, mint a szélerőművek esetében. A SeaGen-t az észak-írországi Strangford Lough szorosnál helyezték üzembe és a világ első kereskedelmi célokat szolgáló árapály erőműveként szolgál.

A SeaGen átviteli rendszerét a csehországi Wikov MGI gyártotta és a brit Orbital2 Ltd. tervezte, amely a megújuló energiák hasznosításában szolgáló átviteli rendszerek vezető fejlesztője. A rendszer tervezője és gyártója az NKE Austriát választotta a csapágyak beszállítójaként. Döntésükben meghatározó volt az NKE kiváló technikai háttere és a rövid gyártási ciklusidő. „Az NKE hozzáértő és megbízható partnernek bizonyult a csapágy technológia terén. A főrotortengely csapágyainak használhatósága kritikus tényezőnek számított a projekt során.” Mondta Dr. Frank Cunliffe, az Orbital2 ügyvezetője.

Az NKE kilenc különböző csapágytípust kínál az átviteli rendszerekbe, beleértve a mély hornyú golyóscsapágyakat, kúpos görgőscsapágyakat, hengergörgős csapágyakat ill. négy ponton érintkező golyósgyapágyat 300-tól 1090 mm külső átmérőig.

Az árapály erőművekben használt csapágyak mellett az NKE a megújuló energiák felhasználásának más területein is jelen van, pl. a szélenergia hasznosításában. Neves szélturbina- ill. átvitelgyártók milliós megrendeléseinek birtokában az NKE aktívan hozzájárul az emissziócsökkentő technológiák elterjedéséhez.

Tidal 2.jpg: A kúpos görgőscsapágy egyike az NKE által szállított és a SeaGen-ben használt típusoknak
Tidal 3.jpg: A SeaGen átviteli rendszerét kilenc NKE csapágytípussal szerelték fel
Tidal 4.jpg: A SeaGen tengeráramlás-erőmű építés közben

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz