www.magyar-mernoki.com
NKE

Moduláris csapágyrendszerek a szélerőművek bolygóműveihez

A szélerőművek legtöbbször áttételek segítségével alakítják át a relatíve alacsony forgási sebességet az áramtermeléshez szükséges magasabb fordulatszámra. A szélturbinák megálmodói két kihívással néznek szembe a bolygóművek definiálásánál. Először is a szélerőművekben használt bolygóműveknek egyre nagyobb erőhatásokat kell közvetíteniük, a kompakt kialakítás megtartása mellett. A bolygóművek tervezése, gyártása és karbantartása ugyanakkor meglehetősen költséges.

Moduláris csapágyrendszerek a szélerőművek bolygóműveihez
Kompakt bolygóművek
Az egy-ill. kétfokozatú bolygóművek általánosan elterjedtek. Az ilyen különleges alkalmazásokhoz a legnagyobb teherbírású csapágyak használatosak.
A modern áttételekben beépített, külső gyűrű nélküli hengergörgős csapágyakból álló bolygómű található, amelyekben a fogaskerék belső átmérője alkotja a külső gördülőpályát. Ez a megoldás helytakarékos, de igen szigorú tűréshatárok alkalmazását követeli meg. Tovább nehezíti a helyzetet egy csapágysoron három, vagy négy gördülőelem beépítése.

Egy moduláris rendszer egyszerűsíti le az áthajtómű tervezését
Az NKE az RN osztályú egysoros, külső gyűrű nélküli hengergörgős csapágyakra alapozva új, moduláris megoldást fejlesztett ki a szélerőművek bolygóműveihez. A csapágyak masszív, egy részből álló, a belső gyűrűn vezetett bronzkosárral alakították ki (MPB).

Az egysoros csapágyak a bolygómű tervezett terheléséhez és kialakításához való jobb alkalmazkodás érdekében akár két-, három-, ill. négy csapágysorból álló csapágy szetté illeszthetőek össze.

A bolygómű tervezése ezáltal lényegesen egyszerűbb. A bolygómű különböző fokozataihoz különböző csapágyak használata helyett a gyártónak csak egyféle csapágy különböző kombinációival kell számolnia.

Az új megközelítés olyan előnyökkel jár, mint a csapágyak tipizálása, az alkotóelemek számtalan variációjának csökkentése és az egyszerűsített logisztika. Az NKE azonnal beszerelhető csapágy szetteket szállít. Az egyes csapágyak szűk toleranciája biztosítja a radiális terhelés egyenletes eloszlását. Minden csapágy szett rendelkezik a bolygóműhöz való axiális rögzítésre szolgáló komponensekkel, pl. támasztógyűrűkkel, reteszekkel. Ha szükséges, minden csapágy szett teljes szélessége az egyes csapágyak közti távtartók által a működési feltételekhez igazítható.

Ha következetesen használjuk, a moduláris koncepció számos előnyt tartogat a felhasználó számára a bolygómű összeállításánál: az áthajtómű leegyszerűsödik; a csapágyszerkezet szabványosítható az első, ill. második bolygómű-fokozatra és számos méretre; az igényelt csapágytípusok száma csökken; a moduláris design egyszerűsíti a csapágy szett karakterisztikájának az egyes fokozatok követelményeihez való adaptációját.

Csökken a karbantartásra fordított költség. Az egy részből álló, masszív bronzkosár tökéletes gördülékenységet és megvezetést biztosít még hirtelen gyorsulás esetén is, a kenőhornyok pedig a bolygóműcsapágyak alapkivitelének számítanak. Az endoszkópos vizsgálatokhoz használatos ellenőrző hornyok szintén az alapfelszereltséget jelentik. Természetesen az alkatrész-gazdálkodás is leegyszerűsödik.

A rendszer már használatban van a jól ismert német gyártó 1.5 MW, 2 MW, ill. 2.5 MW teljesítményű szélturbináinak bolygóműveiben. Az NKE a moduláris csapágyrendszereket 160, 190 és 200 mm-es furatátmérővel kínálja. A 220 mm-es furatátmérő még tervezési fázisban van. Az ügyfél igényeitől és a rendelkezésre álló helytől függően a 3, 22, ill. 12. hengergörgős csapágyosztály jelenti az alapot, különösen, ha már meglévő görgőelem-megoldás cseréjéről van szó.

Az NKE ausztriai mérnökgárdája az ügyféllel együtt határozza meg a csapágyrendszer játékát, mivel ezt egyértelműen determinálja a furatátmérő, valamint a bolygókerék toleranciája.

Minden csapágy szett egységként kerül csomagolásra és egyértelmű jelzést kap az összeállított alkotóelemek véletlen felcserélésének megelőzésére. Minden szett működési karakterisztikája szigorú minőségellenőrzésen esik át, mielőtt elhagyná az NKE steyr-i üzemét.

A szélturbinákban használt görgőelemeken kívül az osztrák csapágy specialista minden ipari alkalmazásra fejleszt és kínál általános, vagy egyedi csapágymegoldást, ezenkívül termékfejlesztést, mérnöki alkalmazásokat, valamint technikai, konzultációs, dokumentációs és képzési szolgáltatásokat is nyújt. Az NKE termékek 15 nemzetközi képviselet és több mint 240 disztribútor által érhetők el 60 országban világszerte.

Szerzők:
Daniel Thalmann, az NKE AUSTRIA GmbH Mérnöki Alkalmazások csoportvezetője felelős az ügyfelek első osztályú technikai támogatásáért

Farak Duskunovic design csoportvezető az NKE desing csoportjával egyetemben az előírt termékjellemzők formába öntéséért, valamint a szabvány ill. egyedi csapágyak új designötleteiért felel.

Picture 1: NKE négyszeres bolygóműszett
Picture 2: Kétfokozatú bolygómű sematikus rajza

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz