www.magyar-mernoki.com
ARC INFORMATIQUE

Szélparkok távfelügyelete a hatékonyság és a rendelkezésre állás növelésére

Korszerű szélerőművi berendezések felügyeletére és vezérlésére vonatkozó projektje során az Iberdrola Ingeniería vállalat az ARC Informatique PcVue szoftverének alkalmazása mellett döntött, amelyben meghatározó szerepe volt a program megbízhatóságának, skálázhatóságának és nagy teljesítményének kliens-szerver adatarchitektúrában. Jelenleg 24 PcVue szerver alkalmaznak egymillió valós idejű változó kezelésére. A PcVue SCADA szoftverrel megvalósított megoldással a karbantartási költségek jelentős csökkentését érték el azáltal, hogy központilag kezeli a távfelügyelt létesítményre vonatkozó valamennyi információt.

Szélparkok távfelügyelete a hatékonyság és a rendelkezésre állás növelésére
Az Iberdrola Renovables világviszonylatban piacvezető szerepet tölt be a villamos áram megújuló forrásokból, elsősorban a szél energiájából történő előállításában. Az 1995-ben több mérnöki társaságból alapított Iberdrola Ingeniería y Construcción vállalatnak a Madridhoz közeli Toledóban működő energiaelosztó központjából történik a Spanyolország valamennyi régiójában található tíz szélpark kezelése és távfelügyelete. A vállalat tevékenysége kiterjed a villamos energia előállításában, elosztásában és vezérlésében részt vevő berendezésekre. Szolgáltatásai átfogják a projektmenedzsment, a tervezés, a kivitelezés, a tartalék alkatrészekkel való ellátás és a működtetéshez szükséges támogatás területeit. Az Iberdrola Renovables alapvető célja, hogy szolgáltatásait földrajzi korlátok nélküli nyújtsa.

Korszerű szélerőművi rendszerek felügyeletére és vezérlésre az Iberdrola Ingeniería az ARC Informatique cég PCVue szoftverét választotta annak kliens-szerver architektúrákban mutatott megbízhatóságára, skálázhatóságára és nagy teljesítményére alapozva. A projekt fő célkitűzése volt a szélfarmról származó információk, mindenek előtt a riasztások és a historikus adatok távolsági hozzáférésének lehetővé tétele. Az egyes berendezések vezérlőrendszere lekérdezi a generátorok és a különböző alrendszerek működési adatait. A vezérlőrendszerek és a CORE (az Iberdrola megújuló energiákkal kapcsolatos operátorközpontja) nagy távolságot áthidaló kommunikációs hálózaton kapcsolódik egymáshoz.

A kapott adatokat a CORE felhasználja az esetleges problémák azonosítására és diagnosztikájára, ezáltal a szükséges beavatkozás és megoldás kidolgozására. Korábban valamennyi szélparkot helyi SCADA állomás felügyelt, és telefonon küldte el az adatokat a kezelőszemélyzetnek. Minden szükséges adatot lemezre tároltak, amelyet központi adatrögzítésre továbbítottak. A szélparkok alkalmas VSAT hálózaton keresztüli távolsági felügyeletére és távvezérlésre az Iberdrola Renovables a CORE központban OPC-alapú architektúra kiépítését határozta el PcVue SCADA állomásokkal és több FrontVue klienssel.

A PcVue és a FrontVue Windows-alapú szoftvercsomagok több ezer készülék több millió I/O adatpontjának online kezelésére alkalmasak. A CORE központban a PcVue-FrontVue SCADA rendszert telepítették, hogy a kezelőket ellátássák valamennyi szükséges információval a turbináktól érkező riasztásokkal kapcsolatban. Az OPC-alapon, 1000 Mbit/s-os redundáns TCP/IP hálózaton keresztül kommunikáló FrontVue kliensállomások akár 2,5 millió adatpont felügyeletére is képesek. Valamennyi frontend maximum 60 000 I/O pontot kezelhet. Jelenleg 24 PcVue szerver működik egymillió valós idejű változót kezelve, de a hálózat korlátozások és szerkezeti változtatások nélkül tovább bővíthető.

A PcVue-FrontVue rendszer segítségével a kezelő a távoli szélparkokból származó adatokat képes részletesen elemezni. Folyamatosan ellenőrizheti a mindenkori állapotot és zavar esetén időben beavatkozhat. Az adatok hatalmas száma miatt (turbinánként mintegy 350 adatpont) és a karbantartási munkák megkönnyítésére a vizualizálás két szinten történik:
-A magasabb szint áttekintő képet ad a turbinák felügyeletéhez és a beavatkozást igénylő hibák gyors felismeréséhez szükséges legfontosabb riasztásokról, adatértékekről és számlálóállásokról.
-Az alsóbb szint lényegesen részletesebb, és lehetőséget nyújt az összes turbinaadat jobb elemzésére, ezzel a kezelők közvetlenül és pontosan tudják a problémákat diagnosztizálni, valamint a szükséges beavatkozásokat kezdeményezni.

Valamennyi beérkező adat pillanatnyi értékként, historikus adatként, riasztásként és trendként is feldolgozható.
 

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz