www.magyar-mernoki.com
REDEX

A SOCOM METALLURGY csoport vállalata, az OBLED-SACSUM értéknövelő fejlesztést hajtott végre a POREBA fúró- és forgácsológépeken a Redex Andantex DualDRIVE fogasrudas hajtásmegoldásának alkalmazásával

A nagy bonyolultságú, kiegészítő funkciókkal ellátott egységek szállítója nagy pontosságú és teljesítményű gépének teljesítőképességét akár 100 tonnára növelte, 10 m×6 m maximális méret és ±0,02 mm pozicionálási pontosság mellett.

A SOCOM METALLURGY csoport vállalata, az OBLED-SACSUM értéknövelő fejlesztést hajtott végre a POREBA fúró- és forgácsológépeken a Redex Andantex DualDRIVE fogasrudas hajtásmegoldásának alkalmazásával
Az OBLED-SACSUM a nagy bonyolultságú és jelentős hozzáadott értéket képviselő termékek gyártójaként a piac világszerte ismert szereplője. Stratégiájának megvalósításához csatlakozott a SOCOM METALLURGY csoporthoz, és nagy kapacitású fúró- és forgácsológépeit úgy alakítja át, hogy azok kis befektetéssel a piacon kapható legpontosabb nagy és dinamikus megmunkálógépek közé tartozzanak. Az ebbe a kategóriába tartozó nagy teljesítményű gépek egyik legfontosabb tulajdonsága a nagy megmunkálási sebesség, mivel ezek a gépek akár három hétig is folyamatosan ugyanazon a terméken dolgoznak. Így a gyorsaság közvetlenül hozzájárul a gyártóberendezés gazdaságosságához.
Mindezek mellett azt is figyelembe kell venni, hogy az átalakított gépek 6-7-szer olcsóbbak, mint a megfelelő új berendezések.
Az OBLED-SACSUM tevékenysége során először a legújabb vezérléstechnikát vezette be, majd fejlesztéseinél a pontosságot és a termelékenységet tartotta szem előtt.
Az érintett területen egyértelműen a mechanikus hajtások járulhatnak leginkább hozzá a gépek teljesítményének fokozásához. A kritikus tengely az 10 000 mm hosszú x tengely, amelynek esetében a vállalat a Redex Andantex DualDRIVE kis fogaskerekes fogasrudas hajtásának alkalmazása mellett döntött.
„A specifikációk meghatározók voltak a kör alakú profilok (két szinkronizált tengely körinterpolációja) szempontjából. Ez korábban lehetetlen volt számunka a kontúr követése során” – magyarázza M. Basile karbantartási vezető. „Jelenleg ±0,02 mm tűrést tudunk elérni.“
A megfelelő merevség, a nagy pontosság és a jelentős dinamika együttes garantálására választotta az OBLED-SACSUM a Redex Andantex DualDRIVE hajtását.

„Az első tapasztalataink kedvezőek voltak egy 8 m előtolású nagy eszterga z tengelyének Redex Andantex-hajtással történő átalakítását követően. Ezen a gépen egy DualDRIVE fogasrudas hajtást használtunk mechanikus előfeszítéssel. A Redex Andantex szakértelme lehetővé tette számunkra, hogy optimális megoldást érjünk el” – fűzi hozzá M. Basile.
A DualDRIVE két alapvető tulajdonsága, amelynek köszönhetően ideálisan teljesíti a megnövelt pontosságra vonatkozó követelményt:
- A szokványos értékeket jóval meghaladó igen nagy merevség és szilárdság biztonságos szervovezérlést tesz lehetővé 100 t terhelésig. 
- Játékmentesség két fogaskerék alkalmazásának köszönhetően – egy fogaskerék a tengely hajtásához, egy másik pedig az előfeszítéshez.
A rendszer két párhuzamos bolygóműves szervohajtóműve villamos csatolású. A villamos előfeszítés egy szervomotort használ a hajtóművek meghajtására, ezzel egyszerre jön létre a súrlódási nyomaték a két fogazáson (a játék kiküszöbölésére) és a nyomaték a rendszer általános hajtásához.
A DualDRIVE nagy merevségét a konstrukciójának köszönheti: a két görgőscsapággyal megerősített kimeneti csapágyazás előfeszített és nagyban túlméretezett, a kihajtótengely fogazatát közvetlenül a kihajtótengelyen gépi megmunkálással alakítják ki. A csapágy tervezéséből fakadóan a fogazatot az ébredő erőkhöz legközelebb támasztja meg. E sajátosságokból fakad a DualDRIVE kivételes merevsége valamennyi tengelyre vonatkozóan, ami gyakran a rendszer terhelhetőségének és sebességének megduplázódását teszi lehetővé. A DualDRIVE kivitel elsődlegesen az általános pontatlanságért 60 százalékban felelős radiális játék jelentős mérséklésével tűnik ki.
Az OBLED-SACSUM berendezésében a pozíciószabályozás zárt szabályozási hurokban, az x tengelyen elhelyezett lineáris helyzetjeladóval történik.
 
 
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mintegy 100 dolgozót foglalkoztató és 14 millió eurós éves bevételű OBLED-SACSUM a lekülönbözőbb féle, kifejezetten nehéz ipari felszereléseket állít elő 100 tonnáig – a fejlesztéstől a saját műhelyben végzett tesztelésig. A vállalat beszállítói tevékenységet, így alakítást, hőkezelést és bevonatolást is végez, valamint nagy egységeket gyárt az acélipar, a tengeri létesítmények, célgépek, a nukleáris technika, műtárgyak és alagutak számára.
A SOCOM METALLURGY (www.socom-metallurgy.fr) hat francia és egy belga vállalatot tömörítő, 400 dolgozót foglalkoztató és 55 millió éves forgalmú specializált cégcsoport. Az OBLED SACSUM vállalatvezetésének tagjai Begin ügyvezető igazgató, Vercruysse elnök és Agogue, a csoport vezérigazgatója.

Kép: REDEX ANDANTEX hajtásrendszer villamos előfeszítéssel

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz