www.magyar-mernoki.com
Schneider Electric News

Kiemelten fontos a fogyasztók számára otthonaik energiahatékonyságának növelése

A múlt télen a háztartások háromnegyede csökkentette energiafelhasználását a Schneider Electric friss, nemzetközi felmérése szerint, a legtöbben az energiaszámlák csökkentése érdekében cselekedtek így.

Kiemelten fontos a fogyasztók számára otthonaik energiahatékonyságának növelése

A megkérdezettek 86 százaléka kiemelten fontosnak tartja otthona energiahatékonyságának növelését. A Schneider Electric korábbi, magyarországi online kutatása szerint a hazai lakástulajdonosok 90 százaléka valósítana meg energiahatékonysági fejlesztést ingatlanjában.

Az otthonokat érintő fejlesztések közül az energiahatékonysági beruházások a legnépszerűbbek a fogyasztók körében a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat friss, több országban, mintegy 9000 résztvevő bevonásával elvégzett kutatása szerint. A válaszadók 86 százaléka emelte ki ezt, míg a második helyen az energiabiztonság növelését célzó fejlesztések végeztek, amelyeket a megkérdezettek 83 százaléka említett.

A hűtés korszerűsítését a válaszadók 79, míg az energiafüggetlenség elérését célzó beruházásokat 78 százalékuk jelölte meg, amikor arról kérdezték őket, hogy milyen fejlesztésekre vágynak leginkább otthonaikban. A kutatásból az is kiderült, hogy az emberek hajlandóak jelentős összeget költeni energiahatékonysági fejlesztésekre: a következő 12 hónapban átlagosan 1 926 eurót terveznek erre költeni a felmérés során megkérdezettek.

A Schneider Electric kutatásában résztvevők háromnegyede csökkentette energiafogyasztását a 2022-2023-as téli időszakban. Azok közül, akik így cselekedtek a többség, 72 százalék az energiaszámlák mérséklése érdekében döntött így, ugyanakkor mintegy harmaduk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében tette ezt.

Az okos megoldásokban hisznek a fogyasztók
Az energiafelhasználás visszafogása kapcsán a válaszadók 42 százaléka jelezte, hogy LED izzókra váltott, negyedük kezdte el mérni az otthoni energiafelhasználást, 16 százalékuk pedig intelligens termosztátot szereltetett be. A felmérésből az is kiderült, hogy nagy az érdeklődés az energiafogyasztás nyomon követését és csökkentését támogató technológiák iránt. A megkérdezettek közel kétharmada szeretné nyomon követni napi energiafelhasználását, 40 százalékuk pedig az okosotthon technológia alkalmazását tartja egyszerű és megfizethető módszernek az energiaszámlák csökkentésére. Ennek megfelelően az okos termosztátok és az intelligens fogyasztásmérők népszerűsége 3, illetve 4 százalékponttal nőtt a 2021-es felmérés eredményeihez képest.

A kutatás szerint tízből hét fogyasztó elismeri a fenntarthatóság és az éghajlatváltozás kezelésének jelentőségét, és a válaszadók 81 százaléka kiemelte, hogy fontos, hogy az országok teljesítsék a klímavédelem kapcsán megfogalmazott nemzeti kötelezettségvállalásaikat. Ugyanakkor a megkérdezettek több mint fele úgy látja, hogy a kibocsátás csökkentésében az egyéneknek is komoly felelősségük van.

A magyarok 90 százaléka valósítana meg energiahatékonysági beruházást
A Schneider Electric korábbi, idén nyáron végzett online kutatása azt mutatta, hogy a magyarok számára is vonzóvá vált az otthonok energiahatékonysági korszerűsítése. Az online kérdőívet kitöltők közel egyharmada jelezte, hogy már megvalósított energiahatékonysággal kapcsolatos fejlesztést otthonában, további 26 százaléknál pedig folyamatban van ilyen beruházás. A megkérdezettek 31 százalékánál szerepel a tervek között a korszerűsítés, és mindössze a kérdőívet kitöltők 11 százaléka jelezte, hogy nem valósít meg ilyen fejlesztést.

A hazai lakástulajdonosok körében a leggyakoribb lépés az izzócsere, ezt az energiahatékonysági felújítást megvalósítók, vagy azt tervezők közel kétharmada jelezte, a nyílászárók cseréje és/vagy az épület szigetelése pedig 56 százalékuknál valósult meg, vagy szerepel az elképzelésekben. Szintén sokan döntöttek már úgy, vagy készülnek éppen arra, hogy lecserélik a régi, elavult berendezéseket (47 százalék), és a hűtő-fűtő berendezések cseréje is a fejlesztést megvalósítók, vagy azt tervezők mintegy harmadánál volt vagy van napirenden.

A megújuló energiatermelésre a beruházást végrehajtók, vagy arra készülők 16 százaléka költene, ugyanakkor viszonylag ritka még az okosotthon megoldások alkalmazása, mindössze 13 százalék fordítana erre is pénzt, és hasonló azok aránya, akik teljesen átálltak, vagy átállnának az elektromos áramra.

www.se.com

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz