www.magyar-mernoki.com
norelem

Küzdd le a műszaki kihívásokat norelem tengelykapcsolóival

norelem tengelykapcsolói a precíz nyomatékátviteltől, a rezgéscsillapítástól és a mozgásvezérléstől kezdve különféle alkalmazásokban használhatók, és különféle kivitelben érhetők el. A teljes választékban egyaránt megtalálhatók a fém harmonikás és elasztomer körmös, valamint flexibilis hasított, Oldham-féle és merev tengelykapcsolók.


Küzdd le a műszaki kihívásokat norelem tengelykapcsolóival

A tengelykapcsolók két tengelyt kötnek össze, és a forgó mozgásokat, illetve a nyomatékokat továbbítják a hajtótengelyről a hajtott tengelyre. A tengelyeket merev vagy rugalmas csatlakozással kapcsolják össze. Az axiális tengelykötések többnyire rugalmas tengelykapcsolókkal jönnek létre. A tengelykapcsolókat a tengely- és sugárirányú tengelyeltérések és szöghibák kompenzálására, valamint a rezgések és ütések csillapítására is használják.

Marcus Schneck, norelem ügyvezető igazgatója szerint norelem tengelykapcsolói számos alkalmazásban használhatók: «A tengelykapcsolókat a legkülönfélébb területeken és kivitelben alkalmazzák: a szerszámgépek egyszerű hajtásaitól kezdve a csomagoláson és a textilipari gépeken át egészen a vezérlés- és szabályozási technológia bonyolult pozicionáló hajtásaiig. Örömünkre szolgál, hogy új tengelykapcsoló sorozatunkkal egy kicsit megkönnyítjük ezen folyamatok megtervezését és megvalósítását.»

A tengelykapcsolók alkalmazásai két funkcionális területre oszlanak. Egyrészt vannak olyan alkalmazások, amelyekben a nyomaték és a teljesítmény átvitelén van a fő hangsúly, pl. szivattyúkban, szállítószalag-rendszerekben és keverőberendezésekben. Másrészt vannak olyan alkalmazások a pozíció- és mozgásszabályozásra, amelyek a forgó mozgások precíz és pozíciópontos átvitelére szolgálnak, például lineáris tengelyek szervo- és léptetőmotorjaiban.

Tengelykapcsolók bármilyen alkalmazáshoz
norelem a tengelykapcsolókat fém harmonikás, elasztomer körmös, valamint flexibilis hasított, Oldham-féle és merev tengelykapcsolóként kínálja. A konstrukció megválasztása elsősorban a továbbítandó teljesítménytől és a korrigálandó kapcsolódástól függ. Fontos tényező a rögzítés típusa is. Léteznek például szorítóagyas és kétrészes szorítóagyas változatok, amelyek merev tengelykapcsolók esetén hornyoltak és osztottak. A kétrészes, osztott szorítóagyas tengelykapcsolók sugárirányban szerelhetők fel. A tengelykapcsoló felszereléséhez vagy cseréjéhez nem kell szétszerelni a tengelyt és a hajtást.

A karbantartást szinte nem igénylő tengelykapcsolók minden műveletnél hatalmas előnyt jelentenek. A csillagok csak az elasztomer körmös tengelykapcsolók esetében vannak kitéve az anyagfáradás és a terhelés miatti kopásnak. A csillagok azonban könnyen cserélhetők anélkül, hogy a teljes tengelykapcsolót ki kellene cserélni.

A fém harmonikás tengelykapcsolók rozsdamentes acélból és alumíniumból készülhetnek, a fém harmonika ezen belül rozsdamentes acélból, az agy pedig alumíniumból és rozsdamentes acélból készülhet. A szorítóagyakkal vagy kétrészes szorítóagyakkal kapható tengelykapcsolók 3 - 70 mm-es tengelyátmérőhöz és 0,5 – 1.500 Nm átvihető nyomatékkal érhetők el.

Az alumíniumból és rozsdamentes acélból készülő, poliuretán csillaggal szerelt elasztomer körmös tengelykapcsolók szorítóagyak vagy kétrészes szorítóagyak segítségével szerelhetők össze. 3 és 60 mm közötti tengelyátmérőig kaphatók, és 0,7 és 525 Nm közötti nyomatékot tudnak továbbítani.

A flexibilis hasított tengelykapcsolók alumíniumból és rozsdamentes acélból készülnek. Felszerelésük szorítóagyak vagy kétrészes szorítóagyak segítségével történik. A flexibilis tengelykapcsolókat 3-35 mm tengelyátmérőhöz és 3-130 Nm nyomatékhoz tervezték.

Az 1-7 Nm nyomatékot továbbító Oldham-féle tengelykapcsolók alumíniumból készülnek, és 3-14 mm átmérőjű tengelyre rögzíthetők szorítóagyak segítségével.

A merev tengelykapcsolók acélból és rozsdamentes acélból készülnek. A rögzítési mód hornyolt és osztott. A 16 és 2 250 Nm közötti forgatónyomaték 8 és 85 mm közötti tengelyátmérővel továbbítható.

További információkért és termékinformációkért kérem, látogasson el norelem tengelykapcsolók weboldalára.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz