www.magyar-mernoki.com
PEPPERL+FUCHS FACTORY AUTOMATION

OPC 120: Az innovatív polarizációs szűrővel felszerelt kódolvasók a fényvisszaverő felületeken is megbízhatóan használhatóak

A vision szenzorok napjainkra igen bonyolult rendszerekké fejlődtek, ahogy azt az OPC120 sorozatú 1D és 2D vonalkód olvasók is remekül illusztrálják. Funkcionalitásuk, kompakt kialakításuk, és nagy sebességük mellett olyan speciális funkciókat is tartalmaznak, mint a tükröződő felületeken történő használatot is lehetővé tevő polarizációs szűrő, vagy a PROFINET kapcsolat.

OPC 120: Az innovatív polarizációs szűrővel felszerelt kódolvasók a fényvisszaverő felületeken is megbízhatóan használhatóak
Kép: OPC120P - megbízható olvasás tükröződő felületeken

Az Pepperl + Fuchs OPC120 sorozatú fix telepítésű kódolvasói 1D és 2D kódok, pl. vonalkódok és Data Matrix kódok észlelésére és dekódolására használhatóak. Az akár csupán 70 mm széles, 70 mm magas és 54 mm mély ház egy CMOS kamerát, egy LED vakut és egy vezérlő interfészt tartalmaz. A jelenleg használatban lévő összes kód szimbólumot olvasni képes kódolvasó két változatban kapható. A vonzó árú, normális olvasási sebességű OPC120W design számos standard alkalmazásban használható. A csúcstechnológiát képviselő OPC120P verzióval ezzel szemben akár 100 leolvasás/mp gyorsaság és 10 m/mp szalagsebesség is elérhető.

Az innovatív polarizációs szűrő-technológia kiküszöböli a fényvisszaverődéseket

Az optikai érzékelők tipikus gyengeségei közé tartozik, hogy működésüket kedvezőtlenül befolyásolják a külső fények, vagy a kamera saját fénye által okozott reflexiók. Normális körülmények között csak ritkán lehet teljesen megakadályozni a tükröződést, mivel az több tényezőtől is függ. Ezek közé tartozik a kódolvasó olvasási szöge, a fényforrás szöge, valamint az azonosítandó kódot tartalmazó felület iránya és szerkezete. A fényvisszaverő anyagokból készült lekerekített, ívelt, vagy henger alakú tárgyakon, pl. golyóscsapágyakon, vagy fémcsöveken különösen nehéz a kódok felismerése, mert az olvasás során különböző olvasási szögek léphetnek fel.

A Pepperl + Fuchs fejlesztői ezért olyan egyedülálló polarizációs szűrő-technológiával látták el az OPC120P verziót, amely az ilyen és ehhez hasonló helyzetekben kiküszöböli a hibás olvasásokat. A technológia kiszűri a káros fényvisszaverődéseket és megbízhatóbb méréseket tesz lehetővé még az erősen tükröződő felületeken, pl. fémeken, műanyagokon, nyomtatott áramkörökön, vagy filmfelület alatt.
OPC 120: Az innovatív polarizációs szűrővel felszerelt kódolvasók a fényvisszaverő felületeken is megbízhatóan használhatóak
Kép: Megbízható olvasás nyomtatott áramkörön

Nincs több újrafókuszálás és paramétermódosítás

A 70 és 180 mm közötti, kivételesen nagy olvasási tartomány jelentős mértékben hozzájárul a vision szenzor hatékonyságához és rugalmasságához. Az OPC120P mechanikus újrafókuszálás és paramétermódosítások nélkül képes fényvisszaverő felületeken és különböző távolságokon elhelyezkedő kódok olvasására. Nincs szükség kiegészítő oldalsó világításra, vagy állítható lencsékre, ahogy az ilyen kihívást jelentő helyzetekben más kódolvasók használatakor megszokott.

Az 1D és 2D kódok azonosítása mellett a kódolvasó képes változó textúrák és statikus grafikák jelenlétének ellenőrzésére is. A jelenlét-érzékelés funkció biztosítja, hogy a változó struktúrákat, mint pl. a gyártási és felhasználhatósági dátumokat valóban feltüntették-e egy előre meghatározott ponton, pl. az élelmiszerek csomagolásán. A logo felismerés lehetővé teszi a nem változó ábrák, pl. vállalati logók felismerését és ellenőrzését. A hosszú vonalkódok olvasását a többszörös képrögzítés teszi lehetővé. A műszer automatikusan fűz össze akár hat egymást követő képet, így könnyen azonosít rendkívül hosszú, vagy kerek tárgyakon elhelyezkedő kódokat.

Gyakran előfordul, hogy egy alkalmazás során több kódot kell olvasni. Az OPC120 egy képrögzítéssel akár négy kód olvasását teszi lehetővé. A készülék nem csupán kódokat olvas, de egyetlen képrögzítéssel akár négy feladatot, pl. jelenlét- és logo felismerést végez el.
OPC 120: Az innovatív polarizációs szűrővel felszerelt kódolvasók a fényvisszaverő felületeken is megbízhatóan használhatóak
Kép: Egyetlen képrögzítéssel akár négy kód olvasása

PROFINET csatlakozás integrált switch-csel


Az OPC120 minden jelentősebb interfész változattal kapható, így üzemi és gépi integrálása nagyon egyszerű. Ezek közé tartozik az RS232, a digitális bemenetek/kimenetek, forgójeladókhoz és trigger szenzorokhoz történő kapcsolódási lehetőség, Ethernet TCP/IP és a legújabb, a „PROFINET.” Az Ipari Ethernet100 Mbit/s átviteli sebességet támogat és megfelel PROFINET IO Real-Time Conformance Class A valós idejű követelményeknek. A fejlesztők ideális megoldásként párhuzamosan egy 2 portos switch-et is integráltak, ami közvetlen kapcsolatot tesz lehetővé a szomszédos PROFINET eszközzel. Így további csatlakozók, vagy kapcsolók nélkül is lehetséges hálózatok lineáris topológia szerinti létrehozása. A vision szenzor minden konfigurációs beállítása elérhető PROFINET-en keresztül, paraméterezési célokra végfelhasználói felületként pedig a Vision Configurator Windows szoftver szolgál. A kódolvasó által nyújtott egyéb opciók közé tartozik a hibasablonok mentése, a kódminőség kijelzése és a jelentések kezelése és formázása.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Related Articles

PEPPERL+FUCHS FACTORY AUTOMATION
Mindig megbízható dőlésértékek

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz