www.magyar-mernoki.com
Seco Tools

Az adatmátrixkódok forradalmasítják a termékinformációk áramlását

Amikor Jan Gravningsbråten kitalálta, hogy hogyan lehetne csökkenteni a hulladék mennyiségét a szerszámgyártási folyamat során, azzal még nem volt tisztában, hogy ennek milyen várható hatása lehet a Seco üzleti tevékenységére. Néhány év elteltével azonban ötletének köszönhetően már több tíz milliárd szerszám követhető nyomon, ez pedig jelentős mértékű betekintést nyújt termékeink használatába.


Jan, a fagerstai innovációs labor K+F technikusa 2018-ban észrevette, hogy amikor a gyártási folyamat során hibák keletkeztek, lehetetlen volt beazonosítani, hogy azok mely szerszámokat érintették, mivel az egyes szerszámok csak tételszám alapján voltak azonosíthatók. „Egyetlen tételből lehet akár 10 000 vagy 20 000 darab is, ezért lehetetlen volt kitalálni, hogy melyeket érinthetett egy-egy gyártási hiba, így az egészet újra kellett kezdeni. Ez gazdaságilag nem túl életképes megoldás” – mondja Jan.

Egyedileg azonosítható
A kihívást az jelentette, hogy kitalálják, hogyan lehetne minden szerszám egyedileg azonosítható, és ekkor ugrott be neki az ötlet – adatmátrixkódok, amelyek hasonlóak a QR-kódokhoz (gyors reagálású kódokhoz). „Kódjainkhoz tízmilliárd számsorozatot választottunk ki, így minden hozzájuk tartozó szerszámot teljes mértékben nyomon követhetünk egy szoftver segítségével, amelybe begyűjtjük az összes kódot a szerszámokat előállító gépekből” – magyarázza Jan.

Az eredetileg 1987-ben feltalált adatmátrixkódok kétdimenziós kódok, amelyeket gyakran használnak az ipari folyamatokban szereplő tárgyak nyomon követésére. A kódok lézernyomtatási eljárással kerülnek rá minden egyes Turbo 16 szerszámra, amely a Seco Tools termékválasztékának egyik legnépszerűbb szerszáma. Az egyes szerszámokon elhelyezett adatmátrixkódok lehetővé teszik, hogy az ügyfelek és a Seco Tools nyomon kövessék azokat élettartamuk során.


Az adatmátrixkódok forradalmasítják a termékinformációk áramlását

Turbo 16 Data Matrix Code.jpg

A kódok emellett kompatibilisek a Seco Assistant alkalmazással, amely rengeteg hasznos információt tartalmaz az ügyfelek számára, és lehetővé teszi a számítások elvégzését, valamint a szerszámok közvetlen leolvasását, hogy az ügyfelek több adatot tudjanak meg róluk. „Ideális esetben az ügyfelek adatokat szolgáltatnak nekünk arról, hogy hogyan használják fel a szerszámot rendszerükben – hogy milyen gépet használnak, mikor telepítik, illetve mennyi ideig és milyen célra használják. A szerszámon lévő kódok leolvasása után megjelenik az összes adat, ami alapvetően a szerszám élettörténetét szemlélteti” – mondja Mikael Baudin, a Seco Tools digitalizációs szakértője.


Az adatmátrixkódok forradalmasítják a termékinformációk áramlását

Seco Assistant Scan Function.jpg

Lézerrel nyomtatott kódok
Jan és munkatársai találtak egy módot arra, hogy lézer használatával kódokat nyomtassanak a szerszámokra. „Ez képes segítséget nyújtani, ha valamilyen probléma merül fel az eszköz használatával kapcsolatban – ezáltal láthatjuk, hogy mire használták a szerszámot, és ennek alapján megpróbálhatunk megoldást találni a problémára, attól függetlenül, hogy éppen hol tartózkodik az ügyfél” – mondja Jan Gravningsbråten.

A szerszámokról gyűjtött adatok aztán visszatáplálhatók a K+F folyamatba, ezáltal pedig javíthatjuk a termékek következő generációját. „Ha a hozzánk visszaküldött termékeken lévő adatmátrixkódok még mindig leolvashatók, akkor használhatjuk őket a szerszámok rendezéséhez, ami jelentősen megkönnyíti az újrahasznosítás folyamatát. Így gyorsan tudjuk csoportosítani a különböző fémösszetevőket, hogy a lehető legnagyobb mértékben újra felhasználhassuk őket, ami nagyon fontos a fenntartható munka szempontjából” – folytatja Jan.

„Eddig egy termék esetében használtuk fel az ötletet, és ezzel kiküszöböljük a kezdeti problémákat, ideális esetben viszont olyan helyzetekkel szeretnénk találkozni, amikor az ügyfelek a tőlünk vásárolt, hasznosnak ítélt termékeket visszaszolgáltatják nekünk a szerszámok élettartama végén. Ha így tesznek, akkor leolvashatjuk a kódokat, és láthatjuk, hogy mi történt a szerszámokkal élettartamuk során” – emeli ki Mikael Baudin

Jan Gravningsbråten számára a legnagyobb előnyt a projekttel járó fenntarthatóság jelenti. „Képzeljék el, ha azt mondhatnánk az ügyfélnek, hogy az adott szerszámot vissza kell küldenie nekünk, amikor már nincs rá szüksége – a jövőben még akár olyan helyzet is előállhat, hogy nem lehet majd csak úgy kidobni a régi szerszámokat, hanem újra kell őket hasznosítani. „Ennek sok előnye van, például az, hogy azonnal tudunk segíteni az ügyfeleknek, azonban az újrahasznosítási folyamat automatizálása és a különböző fémek és bevonatok rendszerezése az adatmátrix segítségével hamar és jó irányba változtathatja meg a dolgokat” – mondja Jan.

Digitális megoldások
Az adatmátrixkódok használata hatalmas lehetőség a Seco Tools üzleti tevékenységének átalakítása szempontjából. „Sok lehetőséget látok az ezen technológián alapuló jövőbeni digitális megoldásokban, a problémák megoldása és a termelékenység növelése terén, mind a Seco Tools, mind az ügyfeleink számára” – mondja Thomas Norström, K+F vezető. „Termékeink okosabbak lesznek azáltal, hogy összekapcsoljuk az egyes tételekre vonatkozó, teljes termékéletciklus során keletkező adatokat, ez pedig nagy változást jelent majd – intelligens termékeink képesek lesznek válaszolni az olyan kérdésekre, mint hogy ki vagy, honnan származol, hogyan kell használni téged, és mire használtak eddig.”

Az adatmátrix-technológia felhasználási típusai egy nagyobb, Seco Beyond Hardware nevű kezdeményezés részét képezik majd, Thomas pedig kilép jelenlegi K+F vezetőként betöltött szerepéből, és a Seco Beyond Hardware program vezetője lesz. „Nagyon izgatott vagyok emiatt, hogy teljes egészében követhetem és támogathatom ezeket az izgalmas megoldásokat, az ötletektől kezdve a belső használatra szánt vagy a végső ügyfeleink számára megvalósított termékekig, nagyon élvezetes lesz” – mondja.

Ha további információra van szüksége az adatmátrixszal kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot a Seco helyi képviseletével, vagy látogasson el weboldalunkra a www.secotools.com weboldalon.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz