www.magyar-mernoki.com
PEPPERL+FUCHS FACTORY AUTOMATION

Kis helyigényű, nagy teljesítményű szenzorok

A fizikai lehetőségek határainak feszegetése az egyik legnagyobb technológiai kihívás. A műszaki kiválóság mellett a gazdaságossági szempontok is egyre nagyobb figyelmet kapnak. A szektor egyre kompaktabb, gyorsabb, nagyobb kapacitású gépek építését célozza meg. A speciális csomagológépeket, vagy a nyomtatott áramköri lapokat gyártó gépeket folyamatosan optimalizálják az általános teljesítménysűrűség növelése érdekében. Ehhez a rendszert kontrolláló mechanikai és elektronikai alkatrészeket is következetesen harmonizálni kell. Egyre növekszik a kereslet az olyan kisebb érzékelők iránt, amelyek teljesítmény, sebesség és pontosság tekintetében felveszik a versenyt a nagyobb szenzorokkal. A funkcionalitáson kívül azt is lehetővé kell tenni, hogy a szenzorok a gépbe diszkréten beintegrálhatóak legyenek.

Kis helyigényű, nagy teljesítményű szenzorok
1. Ábra: Kis helyigényű, nagy teljesítményű szenzorok

A szigorú követelményeknek való megfelelőséghez a Pepperl + Fuchs által kínált kicsi, kompakt érzékelők különböző technológiákat egyesítenek:

• Indukciós technológia
• Ultrahangos technológia
• Fotoelektronika
• AS-interfész


Induktív szenzorok fémekhez

Az indukciós működési elv szerint működő érzékelők kontaktus nélkül mutatják ki a fémtárgyakat, ezért kopásmentesek. Az induktív közelségjelző kapcsoló előnyei közé tartozik a karbantartás-mentesség, ill. az alkalmazás közvetlen közelében található interferenciaforrások elleni kiemelkedő rezisztencia. A por, a piszok, a rezgés és a nedvesség nem befolyásolják a szenzorok detektálási, számolási és ellenőrzési képességeit.

Induktív miniatűr érzékelőink számos változatban érhetők el:

• Hengeres házban 3 mm átmérőtől
• A legkisebb kocka alakú házaktól

Az ultrahang választ ad a gazdaságossági kérdésekre is

Az F77 széria új, kompakt kialakítású ultrahangos generációja pontosan érzékeli a legproblematikusabb, pl. fényvisszaverő vagy áttetsző anyagokból készült tárgyakat is.

A keskeny fénykúp és a rendkívül kicsi (10 mm) vakzóna lehetővé teszi objektumok rendkívül sűrű gépalkatrészeken keresztüli kimutatását is. Az F77 széria nagymértékben immunis az üzemi zajok iránt és korlátozott térben is könnyen integrálható a gépekbe.

A kompakt F77 széria az alábbi változatokban érhető el:

• Diffúz (közelségi) üzemmód háttérelnyomással
• Fényvisszaverő érzékelő
• Adó-vevő szenzor nagy érzékelési tartománnyal

Optikai precizitás

A miniatűr kategória legújabb fejlesztése az R2 széria. Az ultra kicsi sorozat speciális jellemzői közé tartozik az extrém stabilitás, a felhasználóbarát kialakítás és az egyszerű telepíthetőség. A 45°-os kábelkivezetésű, rendkívül kis ház helytakarékos beszerelést tesz lehetővé. A lapos, karcmentes üveg előlapnak köszönhetően az R2 a mozgó objektumhoz közel is felszerelhető. A kis fényfolt és a funkciók széles választéka teljesen új megoldások felé nyitja meg a kaput.

A miniatűr fotoelektromos érzékelők kategóriája széles választékot kínál szinte minden alkalmazás számára:

• A legkisebb szabvány kocka alakú házak, pl. az ML6, az ML7 és az ML100 széria
• Alkalmazás-specifikus házak, pl. az ML8 és az ML10 széria, valamint számos száloptika
• Miniatűr GL5 fotoelektromos érzékelők

Tökéletesen összekapcsolható AS-Interfésszel

Az AS-Interfész a szabványos megoldás szenzorok és aktuátorok terepen történő egyszerű és költséghatékony összekapcsolására. A Pepperl + Fuchs által kifejlesztett ultra kompakt G10 széria a legkisebb IP68/69K interfész modul a világon. Ezek az egy darabból álló modulok bármilyen kábelcsatornához illeszkednek és szerelésük figyelemre méltóan egyszerű – csak beledugjuk a lapos kábelt, rácsattintjuk a zárat és meghúzzuk a csavart. Az egyedülálló forgó mechanizmus megbízható kapcsolatot biztosít.

Ezek a kompakt interfész modulok alkalmasak pl. motorok intelligens irányítására és energiát takarítanak meg. Az érzékelők és az egyenáramú motorok közvetlenül csatlakoznak. A Pepperl + Fuchs innovatív, energiatakarékos koncepciója nyerte idén a német „Automatizálás AS-Interfésszel a klíma megőrzéséért” ipari díjat.

Újdonság az ultra kompakt G10 szériában:

• Digitális modul két kimenettel
• A világ legkisebb IP67biztonsági modulja
• Számos elágazás blokk

Dióhéjban:

• Ahogy a gyártó- és összeszerelő létesítmények zsugorodnak, úgy csökken a szenzorok telepítéséhez a rendelkezésre álló hely.
• A Pepperl + Fuchs kis szenzorok átfogó választékát kínálja, beleértve induktív, fotoelektromos és ultrahangos érzékelőket is.
• A készülékek a maguk nemében a piacon elérhető legjobb megoldások.
• A perifériák között hálózatépítéshez használható interfész modulok is vannak.

Kis helyigényű, nagy teljesítményű szenzorok

2. Ábra: F79 induktív szenzor fém gépalkatrészek kimutatására

Kis helyigényű, nagy teljesítményű szenzorok

3. Ábra: F77 ultrahangos érzékelő NYÁK érzékelő rendszerben történő használatban

Kis helyigényű, nagy teljesítményű szenzorok

4. Ábra: Az ultra kicsi R2 széria alkalmazási példája diffúz üzemmódban háttérérzékeléssel, egy kartonozó gépben történő torlódások ellenőrzése. A háttérben lévő közeli gépelem referenciaként szolgál. Megbízhatóan érzékeli még a fényvisszaverő tárgyakat is a teljes érzékelési tartományban.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Related Articles

PEPPERL+FUCHS FACTORY AUTOMATION
Mindig megbízható dőlésértékek

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz