www.magyar-mernoki.com
EPLAN

2012. július 1-jétől a EPLAN Harness proD kábelkötegelő szoftvere az EPLAN portfólió része

Az EPLAN átvette a jól ismert EPLAN Harness proD 3D/2D kábelkötegelő szoftver fejlesztési és értékesítési jogait. A szoftverfejlesztő Linius Technologies és az EPLAN Software & Service közötti szerződést 2012. június 28-án írták alá. Portfoliójának kibővítése lehetővé teszi az Eplan számára, hogy ügyfeleinek még átfogóbb támogatást nyújtson a kábelkötegelés minden területén.

2012. július 1-jétől a EPLAN Harness proD kábelkötegelő szoftvere az EPLAN portfólió része
A EPLAN Harness proD stratégiai megszerzése jelentős potenciállal kecsegtet a hazai és a nemzetközi piacokon. Lehetővé teszi az EPLAN számára új ipari szegmensek - készülék- és berendezés-tervezés, vasúti és speciális járműtechnológia, repülés, távközlés, ill. orvosi technológia - meghódítását. Ugyanakkor saját ügyfélkörén belül egyre nagyobb igény mutatkozik 1:1 kapcsolatok kábelkötegek általi létrehozására, mivel a vezérlőszekrényekben és -berendezésekben folyamatosan növekszik az áramkör alapú egységek száma. Az új szoftver a vállalat saját CAE fejlesztése, az EPLAN Electric P8 tökéletes kiegészítője, amely korábban a vezérlőszekrényekben és a komponensekben a vezetékek és a burkolt kábelek tervezését végezte. Az ügyfelek egy következetes folyamat integrációból profitálhatnak, amely a tervezési folyamat minden elemét a tervezéstől a szerelt kábelek tervezéséig és gyártásáig támogatja. «A EPLAN Harness proD megvásárlása elég szélessé teszi a portfoliónkat ahhoz, hogy a globális piacon az összes műszaki követelménynek meg tudjunk felelni. Komoly versenyelőnyt jelent, különösen a nemzetközi piacon,» mondta Maximilien Brandl, az EPLAN Software & Service igazgatóságának elnöke. A cég a szoftvert 2012 őszétől «EPLAN Harness proD» nemzetközi néven tervezi terjeszteni.

Nyitás az IT piac felét
A EPLAN Harness proD egy könnyen kezelhető programcsomag, amely teljes mértékben támogatja a kábelköteg tervezést. A tipikus kábelköteg tervezési folyamatokat a szoftver 3D-ben jeleníti meg. A rendszer minden 2D gyártási dokumentumot előállít és teljes körűen nyitott harmadik féltől származó termelési, adminisztratív és termelési rendszerek importálásra és exportálására. Az EPLAN Electric P8 és a EPLAN Harness proD közötti integráció minden lényeges vezetékezési információt tartalmaz, pl. huzal specifikációkat, forrás- és célinformációkat, valamint csomag- és csatlakozó kijelöléseket. Az integratív munkafolyamat csökkenti a tervezésre jutó időt és költséget.

Egy munkafolyamat: mechanikus rendszerek és szerelt kábelek tervezése
A szoftver számos rugalmas megközelítést kínál a szerelt kábelek kidolgozásához. Ez általában azt jelenti, hogy a 3D modellt egy hagyományos 3D CAD rendszerből importálják, amely a digitális modellben ellenőrzi az útvonalakat és a tervezési szempontokat, pl. a bilincseket, klipeket, szükséges biztonsági intézkedéseket, ill. hosszúsági számításokat. A prototípusok időigényes és költséges megépítése ezzel szükségtelenné vált. Az importálás alternatívájaként egyszerűbb módon is eljárhatunk. Például, ha egy szerelt kábelt az importált 3D modellben fektetünk le, a 3D modell és a szerelt kábel terve a mechanikai tervezési részleghez visszautalható. Ennek előnye, hogy a szerelt kábel függvényében minden akadály már a virtuális modellben kimutatható és azonnali intézkedéseket foganatosíthatunk - fizikai prototípusokra egyáltalán nincs szükség. Ha a folyamatokhoz kapcsolódó, illetve szervezési okokból a 3D modellek nem állnak rendelkezésre, a szerelt kábel gyorsan és könnyen tervezhető a EPLAN Harness proD 3D szerkesztőjében.

Jelentések és próbafutások
A EPLAN Harness proD 3D, vagy 2D kábelköteg elrendezést használ az ajánlatkéréshez, megrendeléshez és termeléshez szükséges jelentések széles körének elkészítéséhez. Teljes, vagy egyedi alkatrészlisták, a dugóscsatlakozók és összekapcsolások, ill. vezetékek listája , valamint a munkafolyamatokhoz tartozó jelentések készülnek az idő és a költségek kiszámítása érdekében. Az adatok közvetlenül a kábel feldolgozó rendszerre (pl. Komax) olvashatóak. A szerelt kábel tervezésének validáltsága érdekében a rendszer a hajlítási sugarakra, a telítettségi szintre, a kábelhosszra, ill. a vezetékek és csatlakozók nélküli csomagokra nézve széleskörű, gyakorlati vizsgálati és ellenőrzési funkciókkal rendelkezik. A cél az esetleges ellentmondások és hibák korai ütemben, vagyis a prototípusgyártást megelőzően történő meghatározása és a korrekciók leegyszerűsítése.

Mi is egy szerelt kábel?
A szeret kábel egy általában dugós csatlakozókban és terminálokban végződő vezetékköteg, amely elektromos kapcsolatot hoz létre alkatrészek és eszközök között. Passzív eszközként jellemezhetjük. A vezetékek egymáshoz rögzítésével, védőhüvelyekbe, csövekbe, vagy kábelvezetőkbe vezetésével az egyéni vezetékeket szerelt formában egyetlen vezetékként helyezhetjük el. A vezetékek szennyeződésektől, hő- és mechanikai igénybevételtől védettek azzal a céllal, hogy a termék teljes élettartama alatt biztosítsák az elektromos tulajdonságokat, pl. a szigetelést és vezetőképességet. Eltérően a hagyományos (burkolt) kábelektől, a szerelt kábeleket a szükséges kapcsolatoktól függően projekt- vagy alkalmazás-specifikus alapon fejlesztik. A megközelítés előnyei közé tartozik a hely és a súly optimalizálása, valamint a csatlakoztatási követelményekhez az ideális körülmények biztosítása. Előszerelt tömegtermelés érhető el még a kis tételben is.

Képek

(Harness1.jpg)
EPLAN Harness proD: 3D szerelt kábel display védőcsövekkel, vezetékekkel és csatlakozókkal.

(Harness2.jpg)
3D szerelt kábel display sorkapocsléchez vezetékezve.

(Harness3.jpg)
3D szerelt kábel egy automata ajtóhoz telepítve.

2012. július 1-jétől a EPLAN Harness proD kábelkötegelő szoftvere az EPLAN portfólió része
2012. július 1-jétől a EPLAN Harness proD kábelkötegelő szoftvere az EPLAN portfólió része

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz