www.magyar-mernoki.com
EPLAN

Az EPLAN platform alkalmazása 30%-kal növeli a munkafolyamatok sebességét a W. Althaus AG vállalatnál

A teljes körű ipari automatizálási szolgáltatásokat nyújtó, évente kb. 5000 kapcsolószekrényt gyártó svájci székhelyű W. Althaus AG az EPLAN platform által nyújtott adatkonzisztenciára építve többszörösére növelte a munkafolyamatok sebességét. A kapcsolóberendezések gyártását elősegítő EPLAN Pro Panel 3D rendszerre történő legutóbbi átállás ugrásszerű fejlődést idézett elő a folyamatok optimalizálása szempontjából.

Az EPLAN platform alkalmazása 30%-kal növeli a munkafolyamatok sebességét a W. Althaus AG vállalatnál
Szerző: Thomas Weichsel, az EPLAN Software & Service termékmenedzsere, Monheim am Rhein


A svájci székhelyű, ipari automatizálásra specializálódott W. Althaus AG évente kb. 5000, egyes és soros vezérlő egységektől a prototípusokig terjedő kapcsolószekrényt és mintegy 800 kis vezérlőegységet szállít a világ minden tájára. Az éjjel-nappal rendelkezésre álló, teljesen automatizált dél-koreai síküveg gyártósor éppúgy az ügyfélportfolió része, mint a svájci napelemes rendszerek, vagy az élelmiszeriparban használatos "konveyor" rendszerek. A családi tulajdonban lévő cég mintegy 110 alkalmazottal büszkélkedhet és a projekttervezéstől, valamint hardver-, ill. szoftverfejlesztéstől kezdve a szállításig, üzembe helyezésig és végső átadásig tartó átfogó szolgáltatásokat nyújt. A vezérlő szekrények, sorkapcsok, működési panelek és vezérlőpanelek házon belül, több mint 6000 m² gyártóterületen készülnek. A kábelek és vezetékek gyártása is itt történik. Az Althaus tervezőmérnökeit minden villamosmérnöki munkában az EPLAN Electric P8 és EPLAN Pro Panel 3D rendszer segíti.

Integratív folyamatok 3D adatokkal
«Nem támasztunk semmilyen követelményt az ügyfeleink irányába a felhasznált anyagok és alkatrészek, vagy a vezérlőegységek integrációja tekintetében,» magyarázta Marco Schneider, a W. Althaus AG igazgatója. Ehhez azonban az összetett termék adatbázisok gondos karbantartása szükséges, ami az EPLAN által könnyen megvalósítható: a legtöbb gyártó adatai közvetlenül 3D-ben importálhatóak és a felhasználói adatbázisokkal történő szinkronizálás a házon belül programozott megoldás segítségével még hatékonyabban végezhető el. Az ATHAS (Althaus Terminal Handling System) egy EPLAN Pro Panelen alapuló, gyártó-független univerzális megoldást fejlesztett ki sorkapcsok robotizált automatikus gyártására, amit most további kapcsolószekrény, illetve sorkapocs gyártó cég figyelmébe is ajánl.

«A lehető legmagasabb fokú automatizálás elérésére törekszünk, mondja Schneider. Számára tehát az EPLAN platform nemcsak egy mérnöki ECAD szoftver, hanem egy tökéletes eszköz is, mely biztosítja a vállalaton belüli adatkonzisztenciát. A már elkészült projektek az adatbázisból letölthetőek, és később újra felhasználhatóak. Az előre definiált modulok, komponensek és a szükséges eszközöket és anyagokat is tartalmazó alprojektek az EPLAN adatbázisban makrók formájában tárolhatóak és további projektekbe illeszthetőek. Az ERP rendszer is kapcsolódik az EPLAN-hoz - az automatikusan generált és adaptált anyagjegyzékek elősegítik, hogy a raktárról el nem érhető anyagok is a követelményekhez illeszkedően kellő időben és pontosan rendelhetőek legyenek.

Új dimenzió: EPLAN Pro Panel
Az új EPLAN Pro Panelre történő átállás - a W. Althaus AG az első svájci cégek egyike, aki ezt bevezette - ugrásszerű fejlődést idézett elő a folyamatok optimalizálása szempontjából. Az EPLAN Pro Panel által a cég mostantól következetesen 3D adatokkal dolgozik a teljes EPLAN platformban. Roland Ackermann elektrotechnikai vezető számára az előnyök nyilvánvalóak - az EPLAN platform most már optimálisan integrált, az adatátvitel során korábban szükséges köztes lépések eltávolításával időt nyertek és potenciális hibákat kerültek el, jelentősen javult a teljesítőképesség, a működtetés pedig még a kezdők számára is könnyebbé vált. «A 3D grafikának köszönhetően a szimuláció azonnal jobb lett, rögtön láthatjuk, minek merre kell mennie, az ütközési pontok pedig a kezdetektől fogva elkerülhetőek,» mondta Ackermann, aki ezáltal csapatával együtt sokkal rugalmasabban dolgozhat. «Mivel minden projekt adat egységes adatbázison alapul, a változásokat és frissítéseket pedig anyagjegyzékekeken keresztül regisztráljuk, a munkát kezdhetjük a szerelési elrendezéssel és később a Windows-ból már jól ismert drag & drop funkcióval átemelhetjük az információkat a kapcsolási rajzra.»

Következetesség a teljes gyártáson át
Marco Schneider operációs menedzser különösen nagyra értékeli az EPLAN megoldások kommunikációs erejét. Fémmegmunkáláshoz, pl. lapos szerelőlapok gyártásához az Althaus egy gyors lézeres vágógépet használ, szokatlan kiegészítőként menetvágó fejjel felszerelve, valamint egy négytengelyes CNC megmunkáló központot lemezek, dobozok és házak megmunkálására. A szükséges megmunkálási adatok az EPLAN Pro Panelből származnak és közvetlenül a vezérlő egységre olvassák azokat. Nemcsak az elektromos diagramok, anyaglisták, terminál tervek és elrendezés tervek generálódnak EPLAN-ban, hanem a hosszanti csatornák és sínek vágására szolgáló rendszerek, a huzalozó és a már említett automatikus sorkapocs-összeszerelő gépek megmunkálási adatai is. Az automatikus kábelgyártó rendszer is közvetlenül az EPLAN-ból kapja meg a kábel hosszára, vezetékekre, csomagképzésre, címkézésre vonatkozó információkat a kapcsolási rajz és a 3D kábelvezetési adatok alapján, amiből egyértelműen címkézett, telepítésre készen álló kábelkötegeket hoz létre. «Amikor a gyártásban résztvevő alkalmazottaink elkezdik az elrendezést, már minden előre elő van készítve számukra; ők alapvetően egy «szerelési készletet» állítanak össze és nem vesztegetik az idejüket anyagok keresésére és összeszerelési tervekre,» összegzi Schneider.

Ez a tulajdonság már egyetlen munkadarabnál is megtérül, növeli a munkatempót és kiküszöböli a hibákat, magyarázza az operációs menedzser. Ezen kívül elkerülhetőek az időigényes és költséges javítások. A magas fokú előkészítés azt jelenti, hogy az ismételt és rutin feladatokat nem szakember alkalmazott is el tudja végezni. Az Althausnál az alkalmazottak csapatban dolgoznak, elrendezési tervekkel, huzalozással és a minőség-ellenőrzéssel foglalkoznak; a tesztelés manuálisan és automatikusan történik a saját fejlesztésű «Panel Scout» tesztvezérlő egység támogatásával.

A folyamatok sebessége 30%-kal nőtt
Schneider becslése alapján az EPLAN platform segítségével elért lehető legkiterjedtebb szabványosítás és folyamat-automatizálás mintegy harmadával csökkentette a vállalaton belüli határidőket.

További információ:
www.eplan.hu
www.althaus-ag.ch

Képek: (Forrás: W. Althaus.AG)

bild1.jpg: Szabványosított folyamatok: EPLAN platformon generált elektromos diagramok, terminál- és elrendezés tervek.

bild2.jpg: Robototizált összeszerelés: Sorkapcsok automatikus gyártása "ATHAS" rugalmas handling rendszerrel.

bild3.jpg: Ugrásszerűen: Az EPLAN Pro Panellel az Althaus tervezőmérnökei hatékonyabban és rugalmasabban tervezik a kapcsolószekrényeket.

bild4/5jpg: Az Althaus a projekttervezéstől és hardver-, ill. szoftverfejlesztéstől a kapcsolószekrények üzembe helyezéséig és végső elfogadásáig tartó átfogó szolgáltatásokat nyújt.

bild6.jpg: Mérték utáni kapcsolószekrények: az Althaus nem támaszt semmilyen követelményt az ügyfeleink irányába a felhasznált anyagok, vagy vezérlőegységek tekintetében.

Schneider_neu.jpg: Marco Schneider operációs menedzser a kapcsolószekrény előtt.

screen1.jpg: Az EPLAN Pro Panel 3D alapokat hoz a projektbe.

Az EPLAN platform alkalmazása 30%-kal növeli a munkafolyamatok sebességét a W. Althaus AG vállalatnál
Az EPLAN platform alkalmazása 30%-kal növeli a munkafolyamatok sebességét a W. Althaus AG vállalatnál
Az EPLAN platform alkalmazása 30%-kal növeli a munkafolyamatok sebességét a W. Althaus AG vállalatnál
Az EPLAN platform alkalmazása 30%-kal növeli a munkafolyamatok sebességét a W. Althaus AG vállalatnál
Az EPLAN platform alkalmazása 30%-kal növeli a munkafolyamatok sebességét a W. Althaus AG vállalatnál
Az EPLAN platform alkalmazása 30%-kal növeli a munkafolyamatok sebességét a W. Althaus AG vállalatnál
Az EPLAN platform alkalmazása 30%-kal növeli a munkafolyamatok sebességét a W. Althaus AG vállalatnál

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz