www.magyar-mernoki.com
Norelem

Gyors szorítás, nagyobb profit?

Bár a gyorsszorítók széles körben elérhetők és sok alkalmazásban használhatók, mégis gyakran mellékszerepre kényszerülnek és nem igazán vannak a tervezőmérnökök fókuszában. Marcus Schneck, a norelem ügyvezető igazgatója vette sorra a gyorsszorítók bevált gyakorlatait és azt, hogy azok miként lehetnek a felhasználók hasznára.

Gyors szorítás, nagyobb profit?

C-szorítók, excenteres szorítók , állítható gyorsszorítók, központosító befogók…a munkadarab befogó- és rögzítő eszközök világa bővelkedik a lehetőségekben.

Ugyanakkor hasonlóan ahhoz, ahogy egy méret nem felelhet meg mindenhova, egy leszorító sem működhet minden alkalmazásban. Ennek ellenére sokan beleesnek abba a csapdába, hogy csak az általuk ismert és jól bevált leszorítókat használják.

Van egy közmondás, miszerint a megszokástól begyepesedik az ember. Ha ragaszkodunk a rutinhoz, azzal elveszíthetjük a hatékonyságot, hiszen lehet, hogy az adott befogási eljárás nem a legoptimálisabb megoldás, sőt veszélyekkel is járhat.

Kanada egyik legnagyobb mérnöki projektjében például a közelmúltban bizonyult hibás választásnak néhány nélkülözhetetlennek hitt szorító. Halifaxban a «The Big Lift» néven ismert Angus Macdonald hidat kellett felemelni és az utat ki kellett cserélni.

A projekt során csaknem súlyos baleset történt. Amikor a dolgozók eltávolítottak egy szorítót, az kipattant és a hídpályára csapódott, mert terhelés alatt rögzíttették. Bár senki sem sérült meg, az egész projektet le kellett állni, amíg optimális biztonsági megoldást nem találtak.

Ez természetesen egy nagy horderejű mérnöki projekt, sok tényezővel és nagy bonyolultsági fokkal, de a probléma ugyanaz - a leszorító helytelen megválasztása rontja a hatékonyságot és a biztonságot is.

Itt jönnek be a képbe a gyorsszorítók. Noha sokféle verzióban és formában léteznek és számos alkalmazásra használhatók, nem a legelterjedtebb megoldásnak számítanak a gépiparban. Az alábbiakban néhány érvet sorolunk fel arra, hogy érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítanunk rájuk.

Magas szorítóerő kis erőkifejtéssel
A gyorsszorítókkal érhető el az egyik legnagyobb szorítóerő. A csuklós könyökemelő elvét használó gyorsszorítók nagyon alacsony erőfelhasználással működtethetők.

A fent említett elv értelmében a nyomókar «könyök» forgáspontjának megnyomása rögzíti a munkadarabot. Ha a három forgáspont egy vonalban helyezkedik el (ahol a «könyök» kiegyenesedik és rögzül), akkor már nem történhet meg az, hogy a tárgyat egy ellentétes erő visszanyomja.

Az önzárás garantált, ha a holtpont helyzeten (a három forgáspont egy egyenesen) túllépünk, miközben a szorítóerőt a nyomócsavar megfelelő beállításával szabályozhatjuk.

A gyorsszorítók optimális leszorító megoldásnak számítanak a fúró-, hegesztő-, csiszoló- és ellenőrző készülékekben. A faiparban a gyorsszorítók szabályozható befogóereje megvédi a fát a maradandó sérülésektől törékeny lemezek ragasztásakor, vagy összeszerelése során.

Egyértelmű működés
A gyorsszorítók meghatározott módon működnek. Rögzítés előtt be vannak tájolva, majd a szorítókart lenyomva rögzítjük a munkadarabot. A szorítóerő a nyomócsavarral előre beállítható, ami így garantált nagyságú.

Ez nagymértékben különbözik a többi rögzítő eljárástól, például a C-szorítók elvétől. A C-szorítók összeszorítják a tárgyakat, és a satukhoz hasonlóan kézzel kell meghúzi azokat.

Természetesen az ilyen típusú befogási eljárások mindig tartalmaznak emberi tényezőt, ahol is a rögzítés erőssége nagymértében függ az egyes emberek egyéni megítélésétől valamint az erejétől is. Amit az egyik ember szorosnak tart, az lehet, hogy valaki másnak nem elég szoros. Lehet, hogy túl laza, ami potenciális balesetveszélyt hordoz magában.

A z összeszorítás elvén működő szorítóeszközöket kilazítani is nehéz, ha túl vannak húzva. A túlhúzás ezen kívül a munkadarabot is károsíthatja.

Sokoldalú, ergonómikus, önbeállító
A gyorsszorítók egyik legfontosabb erénye a sokoldalúság. A norelem kínálatában ezek a gépelemek megtalálhatók függőleges, vízszintes, vagy szögben történő zárással, nagy, vagy kicsi méretben. A gyorsszorítók hamarosan konzolra szerelhető húzó-nyomó kivitelben is elérhetők lesznek.

Mindez azt jelenti, hogy a gyorsszorítók gyakorlatilag bármilyen mindennapos befogási művelethez használhatók. Sőt, a fogantyúk ergonómikus markolatokkal is elérhetők. Ezáltal megelőzhető a dolgozók gyakori, terhelésekből fakadó sérülése, ami különösen akkor fordulhat elő, ha nagy méretű alkatrészeket munkálnak meg.

A gyorsszorítók másik előnye, hogy önbeállók is lehetnek, mint amilyenek a norelem termékválasztékában is szerepelnek. Ezek a gyorsszorítók automatikusan igazodnak a munkadarab magasságához, szélességéhez vagy mélységéhez és 35 mm-en belül szabadon változó anyagvastagságot lehet leszorítani anélkül, hogy újra át kellene állítani a nyomócsavart. A szorítóerő 1000 newtonig határozható meg a csuklópántban lévő kar alatti beállító csavarral, így a munkadarab rögzítése mindig biztonságosan megoldott.

Az önbeállító gyorsszorítók használata akkor ajánlott, ha az üzemben nagy sorozatú megmunkálás, vagy marás történik, de a munkadarabok különböző méretűek. Ezáltal kiküszöbölhető a szorító manuális átállítása és a nyomócsavar beállítása.

Megtartás és beszorítás műszaki hatékonysággal
A mérnöki munka két legalapvetőbb elve a problémák megoldása az «egyszerű megoldások». A gyorsszorítók mindkét elvet maximálisan támogatják, ha helyesen alkalmazzák őket.

A tervezőmérnökök számára hasznos lehet annak átgondolása, hogy mikor számítanak a gyorsszorítók hatékonyabb és egyszerűbb rögzítő megoldásnak. Lehet, hogy több C-szorító helyett elegendő egyetlen gyorsszorító használata?

Ebben az összefüggésben a gyorsszorítók nemcsak potenciálisan jobb megoldást jelenthetnek, de a költségcsökkentéshez is hozzájárulhatnak. A kevesebb szorító beszerzése, a terméksérülés és –deformáció kiküszöbölése, valamint a hatékonyabb munkavégzés termelékenyebb gyártást és nagyobb profitot jelent.

A norelemről és a gyorsszorítókról tovább információ a www.norelem.hu oldalon található.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz