www.magyar-mernoki.com
EPLAN

Az Automation Studio és EPLAN Electric P8 közös fejlesztése

A gépészeti, elektromos és szoftver tervezést hagyományosan szigorúan elkülönítették, és merev szabályrendszer alapján fejlesztették. Ma már egyre inkább előtérbe kerül egy integrált, mechatronikai megközelítés. Ez nem csak hatékonyabbá teszi a párhuzamos fejlesztés, de a gépész, elektromos és szoftverfejlesztő mérnökök közötti koordinációt is leegyszerűsíti. Ezt szem előtt tartja integrálja a B & R a meglévő eszközöket az Automation Studio fejlesztői platformba olyan interfészeken keresztül, amelyek teljes átláthatóságot és funkcionalitást biztosítanak. Az Automation Studio az automatizálás fejlesztéséhez és konfigurálásához szükséges összes funkciót tartalmazza - például vezérlés létrehozásához, HMI alkalmazásokhoz, hajtásszabályozó elemek összekapcsolásához, biztonságtechnikai szempontokhoz, stb. Az eszközöket nyílt, átlátható felületen egyesítik, hogy speciális funkciókat - pl. az elektromos tervezéshez szükséges EPLAN Electric P8 funkcióit - is tartalmazza.

Az Automation Studio és EPLAN Electric P8 közös fejlesztése

A zökkenőmentes együttműködés elősegíti a párhuzamos fejlesztést

Az EPLAN Electric P8 és az Automation Studio zökkenőmentes kapcsolata lehetővé teszi a párhuzamos folyamatokban végzett fejlesztést. «Felhasználóink könnyen átvihetik a hardver konfigurációkat és az I/O leképezési táblázatokat a B & R Automation Studio-ból, a szükségtelen  ismétlődések és a redundáns munkafolyamatok elkerülése pedig csökkenti a fejlesztéshez szükséges időt és költséget,» magyarázza Rainer Burgard, az EPLAN key account menedzsere. Az érintett mérnökök számára nem is lehetne egyszerűbb a két eszköz használata. Korábban a hardver konfigurációt manuálisan kellett létrehozni az automatizálási környezetben még akkor is, ha az már teljes egészében létezett az

ECAD-ben. Az Automation Studio és az EPLAN Electric P8 segítségével a hardver konfiguráció és az I/O leképezési táblázatok generálása gombnyomásra történik. Az ehhez kapcsolódó folyamatváltozók automatikusan, közvetlenül egyesülnek az Automation Studio-ban meglévő változókkal. Az intelligens összehasonlító funkció világos áttekintést ad arról, hogy a komponenseket sikerült beállítani az Automation Studio hardver konfigurációban és mely B&R alkatrészeket használnak az elektromos tervben. A felhasználó ezután néhány kattintással képes szinkronizálni a projekteket. A B&R a különböző hardverelemekhez történő alkalmazkodáshoz szükséges összes EPLAN makrót biztosítja.

Szinkronizáció az oda-vissza ható tervezés alapján

A több szoftveren végzett intelligens import és export mechanizmusok leegyszerűsítik a napi munkát. A B&R és EPLAN egy lépéssel még tovább ment az oda-vissza ható tervezéssel, amely az elektromos terv és az automatizálási projekt teljes szinkronizálhatóságát eredményezi és biztosítja, hogy mindkét projekt mindig frissített legyen. A előnye egyértelmű: "Az automatizált adatcsere megelőzi a hibákat, amelyek egyébként előfordulnának az interdiszciplináris kommunikáció során, javítva ezzel a végtermék minőségét. Ez hozzájárul a rendszer életciklusa során később felmerülő karbantartási költségek csökkentéséhez,» magyarázza Heinz Fürnschuss, a B&R az EPLAN interfész kifejlesztéséért felelős technikai igazgatója. «A módosításokat gyorsabban, könnyebben és olcsóbban végezhetjük el, ha a rendszer dokumentáció és a szoftver mindig aktuális és szinkronizált.»

A mechatronikai eszközök következő generációja

A mechanikai-, elektromos- és szoftverfejlesztés érintett területei egyre inkább összefonódnak az optimális hatékonyságra való törekvés érdekében. Ennek eredményeként sürgősen újra kell gondolni az eszközök fejlesztésének hagyományos megközelítését. Míg a múltban az eszközökre különálló, egymással csak egyszerű import/export funkciók révén kommunikáló egységként tekintettek, a következő generációk nyílt interfészeken, intelligens szinkronizációs mechanizmusok segítségével átlátható interakcióban állnak egymással. Ez a legfontosabb lépés a gépgyártók számára, hogy a költségeket és időt jelentősen csökkentő interdiszciplináris fejlesztési metódusokat elsajátítsák.

Az elektromos tervezés és az automatizálás területein a B&R és az EPLAN lenyűgöző példát alkottak arra, hogyan tud két fejlesztői eszköz harmonikusan együttműködni - amit egy jól átgondolt koncepció és a két vállalat közötti szoros együttműködés tett lehetővé.

 

Főbb jellemzők:

- A hardver-konfigurációk közvetlenül az EPLAN Electric P8-ból importálhatóak

- Az I/O leképezési táblázatok automatikus beállítása

- Konzisztens projekt szinkronizáció az oda-vissza ható tervezés révén

 

A szerzőről:

Philipp Wallner a grazi Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát folyamat-automatizálásból, jelenleg a B&R stratégiai szoftver fejlesztésért felelős rendszertervezője.

 

Képaláírások:

BR1.jpeg: A B&R és az EPLAN közötti szoros együttműködés egy jól átgondolt koncepcióval együtt optimális fejlesztési hatékonyságot eredményezett.

BR2.jpeg: Az elektromos terv és az automatizálási projekt teljesen szinkronizált és mindig frissített az oda-vissza ható tervezésnek köszönhetően.

Kapcsolat:
B+R Automation
Dipl.-Ing. Philipp H. F. Wallner, MBA
System Architect
Tel.: +43 7748 6586 4119
eMail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
B&R Headquarters
B&R Strasse 1
5142 Eggelsberg

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz