www.magyar-mernoki.com
EPLAN

Hatékony CAE szoftver a termelékenység növelése érdekében

A számítógéppel segített tervezőrendszer (CAE) egy bevált eszköz a tervezőmérnök számára, mely nagyban hozzájárul a termelékenység javításához. Megszabadítja a mérnököket a munka időigényes, monoton részeitől, megrövidíti a projektek átfutási idejét és növeli a munka minőségét és pontosságát. A mai fejlett elektronikai (E-CAE) programok sok feladatot képesek automatizálni, mint például a vezetékszámozást és az alkatrész címkézést. A mérnökök az idő törtrésze alatt végére érnek olyan feladatoknak, amelyek korábban napokig, vagy hetekig tartottak. A legújabb generációs CAE programok, mint például az EPLAN segítségével hatalmas központi adatbázis válik elérhetővé. Az adatbázis archívumában szereplő adatok egyetlen gombnyomásra beilleszthetőek egy projektbe. A projektdokumentációk különböző nyelvek, vagy nemzetközi szabványok szerint készülhetnek. Így válik alkalmassá az adatbázis-központú CAE alkalmazás határokon átnyúló együttműködésekhez, illetve multinacionális ügyfélkör kiszolgálásához.

Hatékony CAE szoftver a termelékenység növelése érdekében
Az EPLAN, mint adatbázis-központú CAE-megoldás a munka minden fázisát hatékonyabbá, költségkímélőbbé teszi a tervezéstől kezdve a gyártásig bezárólag.

Pontosság
Az adatbázis-alapú CAE megoldás szisztematikusan csökkenti a hibák előfordulását, valamint az adatok ismétlődését. Ha a hibák megmaradnak egészen a gyártási szakaszig, vagy akár azon túl is, akkor már lényegesen költségesebb azok kiküszöbölése.

Ismétlődő tartalmak
Az adatok tárolása és újrafelhasználása lehetővé teszi termékadatok egységesítését és modularizálását. Ez felgyorsítja a tervezést és a gyártást, valamint lehetővé teszi az alkatrészek gazdaságos beszerzését. A szabványosítás során az egyes vállalatok meglévő modelljeiket is átalakíthatják a standard tartalmak maximalizálása érdekében, így a későbbi megrendelések teljesítése kevesebb időt vehet igénybe. Jelentős forrást fordíthatnak nagy adatbázisok létrehozására, mely folyamat az adatbázis-alapú CAE megoldáshoz vezet. Az adatarchívum gyakran használt alkatrészeket, vagy komplex makrókat tartalmaz.

Hatékonyság
Az adatbázis beépíthető egy cég IT-struktúrájába, így egy projekt előrehaladását más osztályok is figyelemmel kísérhetik, ezzel pontosabb árképzés, az alkatrészek időszerű és költséghatékony tárolása és megbízhatóbb gyártási és szállítási ütemezés valósítható meg.

Racionális együttműködés
A projektfájlok könnyedén exportálhatóak és a változások újra beolvashatóak felgyorsítva ezzel az ellenőrzést és jóváhagyást. A szállítási határidők lerövidítése érdekében az adatok alvállalkozók felé is továbbíthatóak. A mérnökök az alkatrészek adatait közvetlenül a forgalmazó katalógusából hívhatják be.

3D prototípus
Az adatok 3D-s szoftverrel történő feldolgozása lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy a gyártás megkezdése előtt virtuális prototípuson jelenítsék meg a tervet. A mechatronikai mérnököknek zavartalan kapcsolatra van szüksége a gépészekkel és más területen dolgozó mérnökökkel is.

Tökéletes gépbeállítások
A huzalozó és kapcsolószekrény-gyártó gépek automatikus beállítása a megrendelések gyorsabb és pontosabb teljesítését eredményezi.

Interdiszciplináris kialakítás, mint Igény
A legtöbb CAE rendszer ágazat specifikus. Az EPLAN Platformba integrált termékplatform támogatja az elektromos, valamint egyéb tervezőszoftvereket is. Az EPLAN platform valójában egy erős multidiszciplináris platformmá vált. A mérnöki ágazatok hagyományosan külön-külön dolgoznak, gyakran különböző szoftverekkel, a projektet oda-vissza adogatva a tartalom hozzáadása vagy megváltozása szerint. Amikor egy folyamatirányítási mérnök egy pneumatikus vezérlésű pillangószelepet helyez a tervbe, a folyamat még nem fejeződik be, hozzá kell még adni az elektromos vezérlést is. Külön-külön dolgozva minden egyes tervező a saját elgondolásából indul ki és a kollégák félreérthetik egymást. Ha ugyanezek a mérnökök a projektben egy multidiszciplináris csapat tagjaiként dolgoznak együtt és az EPLAN beépített termékplatformját használják, gyorsabb, pontosabb, megbízhatóbb és egymáshoz jól illeszkedő tervet tudnak elkészíteni. Az adatok minden ágazat számára elérhetővé válnak. Amennyiben változás következik be, a rendszer automatikusan frissül mindenhol, ahol a változások történnek, vagy más módon befolyásolhatják a projektet. Ezenkívül a módosítások kezelése is gördülékenyebbé válik.

Maximális sebesség és gyors szűrés
Az adatbázisok naprakész elérését szolgálja a Data Portal funkció, a világ vezető gyártóitól származó minősített alkatrészadatok egyforrású web-alapú könyvtára, amely lehetővé teszi a mérnökök számára, hogy alkatrészadatokat közvetlenül a projektekbe importálják. Az adat mindig aktuális, tesztelt és ellenőrzötten hibátlan. A felhasználók már nem szorulnak arra, hogy több forgalmazói katalógusból keressék elő a megfelelő alkatrészt - ami megintcsak a mérnöki idő kevésbé hatékony kihasználása lenne. Az EPLAN Data Portal több, mint 40 gyártó összesen több, mint 180.000 alkatrészét tartalmazza és eddig már több, mint kilenc millió letöltéssel a mérnökök gyakran használt segítőeszköze.

Minőségi javulás a Karbantartásban
A vevőktől érkező ellenőrzések visszacsatolása hagyományosan lassú folyamat, ami késést okozhat a termelési ütemtervben. A modern CAE rendszerek, mint az EPLAN esetében a projekt dokumentáció pld. PDF-formátumban is elküldhető az ügyfeleknek és a változtatások újra automatikusan beolvashatóak. A terv véglegesítése után a CAE rendszer automatikusan létrehoz a gyártás számára egy teljes szerelési tervet, amely magába foglalja az összes ábrát, listát, az alkatrészek nevét és számát, valamint ha szükséges, az NC megmunkálás és a huzalfeldolgozás automatizált beállításait. Az üzem karbantartási szakembere hasonló jogosítványokkal rendelkezik. A termékadatok általában több elektronikus formában érhetők el, folyamatos frissítésre alkalmasan. A gyors és mobil hibaelhárítás érdekében a mérnökök laptopon vagy tableten is elérhetik a projekt PDF-eket. Az EPLAN egy kontroll szobában működő megjelenítő eszközre is csatlakoztatható. Ez sokkal kedvezőbb, mint az ügyfélhez megérkezve észrevenni, hogy a gép nyomtatott kézikönyve hiányzik, sérült vagy reménytelenül elavult.

Nemzetközi együttműködés elősegítése
A globálisan működő vállalatok a mérnöki műveletek decentralizációja miatt gyakran használnak különféle tervezési eszközöket. A különböző örökölt rendszerek helyett egyetlen fejlett CAE megoldás, mint az EPLAN alkalmazása zökkenőmentes adatátvitelt és a földrajzilag egymástól távol lévő mérnökök valós idejű együttműködését, így a vállalat humán-és szoftvereszközeinek hatékonyabb felhasználását teszi lehetővé. A projektek különböző nyelvekre és a kimeneti formátumokra történő automatikus konvertálásával az EPLAN lebontja a földrajzi és nyelvi korlátokat, könnyebbé teszi az együttműködést a világ különböző részein található kollégákkal, ügyfelekkel és beszállítókkal és elősegíti a projektek gyorsabb lezárását.

A szerkesztő megjegyzése: ez a cikk az EPLAN Software & Service egyik "white paper"-éről lett átvéve. Az elektronikai CAE-ről szóló további információkért töltse le az ingyenes, átfogó white papert http://bit.ly/tjeplanwp oldalról.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz