www.magyar-mernoki.com
EPLAN

EPLAN Operational Sequence Modul: a műveleti sorrendek jobb dokumentálása

A műveletek sorrendjének ismerete mindig hasznos, különösen a gép- és üzemtervezés, valamint az azok ellenőrzésére szolgáló rendszerek programozása terén. Az «EPLAN Műveleti Sorrend Modul» a folyamatok megfelelő leírása által dokumentálja a gépek és berendezések működési időrendjét. A felhasználó választhat a funkciódiagram, ill. a GRAFCET szabvány között. A PLC programozók számára zökkenőmentessé válik a dokumentáció, valamint az aktuátorok és szenzorok kölcsönhatásainak ellenőrzése.

EPLAN Operational Sequence Modul: a műveleti sorrendek jobb dokumentálása
Az egyre növekvő összetettség és az alelemek mechatronikai kölcsönhatása miatt a gépek és a termelési rendszerek működési időrendjének egyértelmű leírása egyre nehezebbé válik, annak ellenére, hogy az nélkülözhetetlen eleme egy irányító és ellenőrző rendszer tervezésének. Az «EPLAN Műveleti Sorrend Modul» megoldást jelent a problémára. Az új EPLAN Platform modul opció tartalmazza az átfogó ellenőrzési rendszer dokumentációjához szükséges folyamatleírásokat. A szoftver számos rugalmas módszert kínál fel a működési folyamatok leírására: támogatja a gyakran használt funkciódiagramokat és a GRAFCET (Graphe Fonctionnel de Commande Etapes/Transitions) diagramok legújabb változatát is. Az előnyök egyértelműek: a PLC programozó időben kap tájékoztatást a szükséges az aktuátorokról és szenzorokról, valamint azok kívánt működési interakciójáról és időrendjéről. Értékes időt nyerhetünk általa a gépek ellenőrzésének előre tervezéséhez és felgyorsítja a mérnöki munkát. Az elektromos, ill. fluid tervekben történő változások automatikusan beépülnek a folyamatleírásokba és a későbbiek során tökéletesen dokumentálhatóak.

Megadjuk az értékeket - és kész

A Készülék navigátor szolgál mostantól központi ablakként az EPLAN funkciók egy funkció-, vagy GRAFCET diagramba történő behelyezésére. Nem számít, hogy a funkciót már elhelyezték-e a kapcsolási rajzon, vagy új eszközként hozták létre. Csak az idő/lépés skálaértékeket, valamint a folyamat sorrendjét kell felvinni a rajzra az elhelyezés után. A szükséges formanyomtatványok rendelkezésre állnak, az értékeket pedig egészen könnyen fel lehet vinni makrókként. Az egyetlen megmaradt manuális lépés a folyamatok sorrendje grafikai elemek, pl. vonalláncok segítségével. Az idegen nyelvre történő automatikus fordítás, valamint a folyamatok sorrendjének további minőségnövelő szolgáltatásai közvetlenül a kezdetektől elérhetőek.

Rugalmasság minden alkalmazáshoz
Az «EPLAN Műveleti Sorrend Modul» 2011 őszén, az EPLAN Electric P8 2.1 megjelenésével lesz elérhető. A második Platform rendszer, az EPLAN Fluid részeként a 2.1 verzió szállítási terjedelmébe tartozik. Nem számít, hogy a Fluid szoftver önálló programként, vagy a CAE rendszer ELectic P8 add-on programjaként lett telepítve.

Háttér:
A folyamatábrák a tervezési folyamat fontos elemei és elengedhetetlen részei a gépek és a termelés ellenőrzésére szolgáló rendszer tervezésének. Ezenkívül - például autóipari beszállítók esetében - gyakran van rájuk szükség az ügyfél dokumentációk során, a rendszer egészét illető ciklusidők optimalizálásához. A GRAFCET szabványok értelmében a sorrendet GRAFCET diagramok ábrázolják, amelyekre DIN EN 60848 specifikációs nyelvet fejlesztettek ki. Ebben az esetben a gép funkciójának ábrázolása a PLC programozó szemszögéből történik, míg a működési diagramok csak egyszerű mechanikai rálátást adnak.

Működési sorrend.jpg: Az «EPLAN Műveleti Sorrend Modul» bevezetésével a folyamatábrák egyértelmű funkciódiagramonként, vagy DIN EN 60848 szabvány szerinti GRAFCET diagramonként jelennek meg.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz