www.magyar-mernoki.com
PEPPERL+FUCHS PROCESS AUTOMATION

A Bebco EPS 6000 és 5000 Q széria

A nyomástartó rendszerek használatával megelőzhető a porrobbanás.

A Bebco EPS 6000 és 5000 Q széria
2008. február 7-én robbanás történt az Imperial Sugar Company portwentworthi (USA) cukorfinomító üzemében. A robbanás következtében 13 ember halt meg, további 42 megsérült és a gyár nagy része romba dőlt. A vizsgálat feltárta, hogy az üzemben kisebb robbanás történt, aminek önmagában nem lett volna súlyosabb következménye, azonban az azt megelőző rázkódás és kisebb tűz következtében a cukorpor szétterjedt a levegőben, amely belobbant és a tűz szétterjedt a felhőben. Öt évvel korábban Észak-Karolinában egy a gyógyszeripar számára műanyag tablettaleveleket és az infúziós tasakoknál, ill. fecskendőknél használatos gumidugókat gyártó cég üzeme dőlt romba a műanyagpor berobbanása miatt. Fontos megjegyezni, hogy a lángra lobbant műanyagra nem készült MSDS biztonsági adatlap, mivel azt normál formájában, tablettalevélként értékelték. Vedd ezt a tablettalevelet és őröld porrá: máris robbanásveszélyessé vált.

A Imperial Sugar Company esete és más katasztrófák arra indítottak néhány politikust, ill. a Vegybiztonsági Bizottságot, hogy napirendre vegyék a munkabiztonságot. Az eredmény néhány kongresszusi meghallgatás volt, amelyeken világossá vált az OSHA előtt, hogy a munkavédelmi előírások nem voltak kényszerítő hatásúak. Az OSHA legalább 30.000 olyan üzemet talált az USA-ban, amelyek ki vannak téve a porrobbanás veszélyének. Megállapították továbbá, hogy Európában közel 2.200 porrobbanás történik évente.

Ahogy a termelőüzemek is sorra tudatára ébrednek ennek a potenciális és pusztító hatású veszélynek, a Pepperl+Fuchs nyomástartó rendszere könnyen és hatékonyan óvhatja meg a dolgozókat, az üzemet és a környezetet.

Ha nyomástartó rendszerekről beszélünk, fontos tudni, hogy a poratmoszférára más követelmények vonatkoznak, mint a gázatmoszférára.
1. A tisztítás nem alkalmazható porral telített területen. Ha por gyűlik össze a kamrán belül, az nem tud távozni a szelepen keresztül, mert a szelep szikrafogóval van ellátva. A kamrát kézzel kell megtisztítani, lezárni és tömíteni, hogy megakadályozzuk a por további behatolását.
2. A rendszernek porral telített környezetre hitelesítettnek kell lennie. Ezt a követelményt Európában és Ázsiában alkalmazzák, ahol gázok esetében a 0, 1 és 2 zónát, por esetében a 20, 21, ill. 22 zónát különböztetik meg. Észak–Amerikában mindazonáltal ezt néha figyelmen kívül hagyják, mert felismerték, hogy az X, vagy Y típusú kamra mind gáz-, mind porkörnyezetre rendelkezik tanúsítvánnyal.

A Pepperl+Fuchs Bebco EPS nyomástartó rendszereiből kettő rendelkezik poratmoszférára vonatkozó tanúsítvánnyal: a teljesen felszerelt 6000-es, ill. a kompakt, gazdaságos 5000 Q széria. A 6000-es széria mind gáz-, mind porkörnyezetre szóló tanúsítvánnyal és veszélyes területen történő alkalmazási engedélyekkel rendelkezik (Class I/II / Division 1, ATEX és IECEx 1/21 zónákhoz). A 6000-es széria új, hitelesített, porálló kamrájának külön rozsdamentes acélháza rejti a felhasználói interfészt, a kapcsolótáblát, ill. az opcionális hőmérsékletmodulokat. Az IP66 kamra a 6000-es szériához tartozó, poratmoszférában szerelhető és használható kiegészítő. A 6000-es szériájú nyomástartók egyedileg telepíthetők egy berendezéshez úgy, hogy nem igényelnek külső szerelést. A tartozékok lehetővé teszik ezenkívül a ház és a felhasználói interfész elkülönítését. A külön felhasználói interfész a felhasználó számára könnyen hozzáférhető helyen helyezhető el, akár továbbra is veszélyes környezetben.

Az 5000 Q sorozat egyedülállóan kompakt, olcsó, hatékony, gáz- és porkörnyezetre egyaránt hitelesített nyomástartó rendszer, amely lehetővé teszi a felhasználónak, hogy a speciálisan ATEX Zone 2/22-re tervezett berendezéssel pénzt és helyet takarítson meg. Ez manapság az egyik legegyszerűbb, legrugalmasabb és legkönnyebben használható nyomástartó rendszer. A felhasználó által választható programozás számos felhasználási területet kiszolgálását teszi lehetővé, és egy beépített nyomásérzékelő a digitális mágnesszelep révén megkönnyíti a nyomástartást.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz