www.magyar-mernoki.com
Norelem

Hogyan érhetnek el új hatékonysági szintet a tervezőmérnökök?

A tervezőmérnökök funkciója változik, mivel egyre nagyobb szerepet töltenek be egy-egy mérnöki vállalkozás értékláncában. Marcus Schneck, a szabványos alkatrészek gyártásában éllovas norelem ügyvezető igazgatója megvizsgált néhány tervezőmérnöki eljárást az idő- és költségmegtakarítás, az alkatrészek prediktív rendelkezésre állása, valami a hatékonyabb termékek előállítása érdekében.

Hogyan érhetnek el új hatékonysági szintet a tervezőmérnökök?

A tervezőmérnökök szerepe változik. Már nem kizárólagosan a terméktervezés funkcionális, esztétikai és ergonómiai vonatkozásaiért felelősek, hanem egyre nagyobb felelősséggel tartoznak a termék előállítási költségeiért és annak a lehető leghatékonyabb módon történő legyártásáért. Ennek eredményeképpen iparági törekvés lett, hogy alacsonyabb áron hozzanak létre funkcionálisabb termékeket és rendszereket anélkül, hogy az a minőséget veszélyeztetné.

Nem kétséges, hogy a tervezőmérnökök azon csoportba tartoznak, akik a legtöbbet profitálnak a legújabb technológiai fejlesztésekből. A 3D nyomtatási eljárások felgyorsítják a piacra jutási időket és a prototípus gyártási fázisokat, ami lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy rövidebb idő alatt gyárthassanak le nagyobb mennyiségű terméket.

Mindezek következtében a tervezőmérnökök egyre nagyobb nyomást éreznek arra, hogy hatékonyabban dolgozzanak a munka magas minőségének megtartása mellett. Ennek eredményeképpen a tervezési folyamatban elért legkisebb nyereség is nagy különbséget jelent később a projekt időbeosztásában.

Számos technika létezik, amivel a tervezőmérnökök hatékonyabbá válhatnak a folyamatköltségek csökkentésével párhuzamosan. Minden azon múlik, hogy azonosítani lehet-e a javítandó pontokat és ennek megfelelően módosítani lehet-e a már bevezetett eljárásokat.

Hogyan érhetnek el új hatékonysági szintet a tervezőmérnökök?

Töltse le a meglévő CAD-modelleket azok megrajzolása helyett
Az önállóság jegyében sok vállalkozás szívesen tartja házon belül a tervezési és gyártási feladatok minél nagyobb részét, kiküszöbölve a hosszú átfutási időket és a beszállítóktól való függőséget. Bár ez kétségkívül nagyobb ellenőrzési lehetőséget ad a teljes gyártási folyamat felett, mégis jelentős időbefektetést igényel, ami számos kapcsolódó költséget von maga után.

Nem ritka például, hogy egy mérnöki vállalkozás saját maga gyártja a kötőelemeket. Még egy ilyen viszonylag egyszerű alkotóelem esetében is a tervezőnek 15-20 percet kell eltöltenie azzal, hogy egy gyártásra alkalmas rajzot hozzon létre és minden méretet kiszámítson.

Ha figyelembe vesszük, hogy az egy munkaórára jellemző folyamatköltség - az alkalmazott CAD-rendszertől és az adott cégtől függően – 19.555-34.255 Ft, ez nagyjából 5.870 Ft-ot jelent minden egyes alkatrész esetében csak a tervezési idő alatt. Ez a költség még a gyártási szakasz megkezdése előtt terhel minket. Ha a vállalkozás ezen túlmenően nagyszámú szabványos alkatrészt tervez és gyárt házon belül, ez a költség nyilvánvalóan a többszörösére emelkedhet.

Mivel szabványos elemről van szó, gyakran nem szükséges, hogy a gyártócégek önmaguk tervezzék meg a kötőelemeket, ha azok alacsonyabb költségszinten egy professzionális szabványos alkatrész beszállítótól is beszerezhetők.

Napjainkban a kötőelemek, ütközők, vagy a bilincsek beszerzése a megfelelő tervezési adatokkal és rajzokkal egészül ki, amelyek integrálhatók egy meglévő CAD-rendszerbe. Ez statikus hivatkozásokként teszi elérhetővé a CAD-rajzokat és minimalizálja a tervek manuális létrehozásával és konfigurálásával kapcsolatos idő- és költség ráfordításokat.

A lehető legtöbb szabványos alkatrész felhasználásával a tervezés költséghatékonyabbá és eredményesebbé válhat.

A minőséget szabványként garantáló alkatrészek előnyei
A tervezőmérnökök számára mindig hasznos, ha a tervezés megkezdése előtt némi időt szánnak arra, hogy megtudják, mely alkatrészek állnak rendelkezésre szabványos kivitelben a gyártási folyamathoz.

Egy kompetens alkatrész-beszállítóval kötött partnerség abban az esetben is előnyös, ha az alkatrészek megsérülnek a gyártás során. A tervezőmérnökök az alkatrész CAD-modellen megadott méreteire és formárara történő áttervezése helyett a katalógus- vagy hivatkozási szám megadásával egyszerűen újrarendelhetik azt. A “pick and place” folyamat révén jelentősen csökkenthető a piacra jutás ideje.

Fontos emlékezni arra is, hogy külső partneren keresztül beszállított szabványalkatrészek már kipróbált és tesztelt paramétereket képviselnek. Ez csökkenti a házon belül szükséges ellenőrzési és fejlesztési időráfordításokat.

Ennek eredményeképpen a szabványos alkatrészek nagyon gyakran megkönnyítik a pozícionálást, ami felgyorsítja az összeszerelést. Ez ismételten abban segíti a tervezőmérnököket, hogy adott idő alatt még nagyobb értékű munkát végezzenek el.

A tervezési és gyártási költségek csökkentése
A tervezőmérnök ideje értékes. Olyan szerepben, ahol az információnak kritikus jelentősége van, a tervezőmérnököknek épp elég munkát ad a műszaki és IT-feladatok elvégzése, így nem vesztegethetik az időt az adott alkatrészre vonatkozó információk keresésére és azoknak a semmiből történő megtervezésére.

A norelem ezért 2003-ban bevezette a THE BIG GREEN BOOK-ot, amely egy átfogó referencia útmutató a tervezőmérnökök számára a szabványos alkatrészekhez.

A THE BIG GREEN BOOK nem pusztán a norelem több mint 45 ezer cikkből álló átfogó és 98%-ban azonnal rendelkezésre álló termékválasztékát tartalmazza, hanem minden információt, amire a tervezőnek szüksége lehet a koncepció megvalósításához.

A logikus módon rendezve magyarázza meg az olvasónak, hogyan integrálhatják a szabványos alkatrészeket a tervezési folyamatba és segíti a tervezőmérnököket az idő- és költségmegtakarításban.

Hogyan érhetnek el új hatékonysági szintet a tervezőmérnökök?

A norelem széles termékválasztékáról szóló további információkról kérem, keresse fel a www.norelem.hu oldalt.

 

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz