www.magyar-mernoki.com
HMS Industrial Networks AB

Konzisztens kommunikációs interfészek a Baldor számára

A Baldor Electric a HMS segítségével fejlesztette tovább legújabb generációs szervohajtásait. A termékosztály már PLC kompatibilis, sokkal nyitottabb a kommunikációs szabványok tekintetében és kommunikációs interfésze a teljes termékskálára nézve konzisztens.

Konzisztens kommunikációs interfészek a Baldor számára
„Tovább kívántuk fejleszteni MotiFlex e100 háromfázisú szervohajtásunkat olyan módon, hogy képes legyen PLC-vel kommunikálni és könnyebben alkalmazkodjon az ipari Fieldbusz rendszerekhez. A cél érdekében inkább szabványosított megoldás után néztük ahelyett, hogy házon belül kezdtünk volna hozzá az interfészek kifejlesztéséhez. Azért döntöttünk így, mert a piacra lépési idő kritikus tényezővé vált, másrészt mi nem rendelkeztünk a megfelelő kompetenciával. De a HMS megoldásaiban több hozzáadott értéket fedeztünk fel, mint azt eredetileg gondoltunk volna” magyarázta David Greensmith, a Baldor UK termékmenedzsere.

Az önálló ill. hálózatba kapcsolt mozgásvezérlő rendszerekhez egyaránt használható Baldor e100 AC szervohajtások immár kompatibilisek az Ethernet/IP, Modbus TCP és Powerlink ipari szabványokkal. A legtöbb egytengelyes automatizálási alkalmazásra gazdaságos és helytakarékos megoldást kínáló hajtások kompatibilisek a leginkább elterjedt Ethernet Powerlink hajtásvezérlő szabvánnyal. A sokoldalú hajtás használható forgó és lineáris szervomotorok, valamint lineármotorok vezérlésére, motorok zárt hurkú vektor szabályozására ill. V/f szabályozásra.

„Ez a rendszer a maga nemében egyedülálló: beépített CANopen-nel rendelkezik, kihasználja az Ethernet real-time lehetőségeit és nagymértékben adaptálható a kommunikációs szabványokhoz. Az új termékcsalád a gépépítők számára olyan univerzális hajtásokat jelent, amelyeket rendkívül széleskörű ügyfélkörhöz és alkalmazáshoz, valamint önálló ill. hálózatba kapcsolt, PLC-kel, vagy más eszközökkel kiszolgált mozgásvezérlő rendszerekhez is használhatnak. Ez a megoldás megkönnyíti az élelmiszeripar, a címkézés, a csomagolás, az elektronika, a nyomdaipar, a fa- és fémmegmunkálás, valamint számos egyéb terület automatizálását” tette hozzá David Greensmith.

A Mint Lite kiterjesztés most díjmentesen kerül beépítésre minden Baldor MicroFlex e100 és MotiFlex e100 hajtásba, ami számos alapvető mozgásprogramozási követelményt támogat, ideértve a relatív ill. abszolút, valamit rázó- és önvezérlő mozgásokat, menet közbeni célváltoztatásokat, regisztrációs lépéseket és valós idejű eseményre történő reakciókat. A programozási képesség az önálló hajtások számára lehetővé teszi számos megszokott automatizálási és gépészeti feladat ellátását, pl. hosszanti vágást és előtolást, pozícionálást, megfogást és anyagmozgatást ill. gépbeállítást (sínek és végütközők cseréje, a gép új tételre való átállítása). Ez a képesség különösen hasznos Fieldbusz interfész esetében, mert a felhasználó számára lehetőséget ad a szabvány hajtásvezérlő interfész ill. az alkalmazásra optimalizált folyamatadat és viselkedésmód közti választásra.

Rugalmas, konzisztens és nyitott kommunikációs modulok
„A HMS Anybus előnye abban áll, hogy egységesített interfészt teremt. A termékskála konzisztenciája egyedülálló. Ezért gépészeti költségeink jelentősen csökkentek. Minden fieldbusz esetében ugyanolyan terméket használunk” magyarázta David Greensmith.

„Két-három beszállító ajánlatát néztük át, de a végén a HMS kínálta a legkonzisztensebb és legszabványosítottabb megoldást. A HMS megoldása ráadásul helytakarékosnak bizonyult, ami kulcsfontosságú volt a hajtásaink méretének csökkentése szempontjából. A kiválasztott Anybus-CC üzembe helyezése nagyon egyszerű volt”.

Az Anybus CompactCom (Anybus-CC) az OEM-gyártók számára lett kifejlesztve. Azonnali kapcsolatot teremt minden szélesebb körben elterjedt fieldbusszal, ipari Ethernet protokollal, soros, USB ill. vezeték nélküli hálózattal az automatizálási eszközökben történő bármilyen hardver- ill. szoftver cseréjének igénye nélkül. A beépített Anybus-CC horonnyal rendelkező automatizálási eszközök bármilyen Anybus-CC modult tudnak használni. Az adott hálózat egy modulja könnyedén kicserélhető más dedikált Anybus-CC modullal és azonnal a hálózatba kapcsolható az automatizálási eszközökben történő bármilyen hardver- ill. szoftver cseréjének igénye nélkül. Az Anybus-CC a házon belül történő fejlesztéshez képest akár 70%-os költségmegtakarítást jelent. Hálózattól függetlenül szabványosított hardver és szoftver interfészt teremt.

„A másik kulcskérdés a PLC-kel történő kommunikáció sokkal rugalmasabb volta. A HMS-nek köszönhetően a hajtásaink PLC által is ellenőrizhetőek lettek, ipari szabványok használatával. A HMS-sel képesek vagyunk minden lényeges fieldbusz típussal érintkezni. Hasonlóan az ő helyi I/O és Canopen fejlesztésükhöz a mi hajtásaink is rendelkeznek opcionális bővítő kártya helyekkel, olyan különleges alkalmazásokhoz való konfigurálás érdekében, mint pl. az Anybus-CC használata. A HMS kétségkívül kiváló partner a jövőbe vezető úton, mert rugalmasságot kínál a már meglévő és az újonnan kifejlesztendő hajtásgenerációk számára” összegezte David Greensmith.

Az amerikai Baldor Electric székhelye az Arkansas-beli Fort Smith-ben található. Több mint 7000 dolgozójával, 2 milliárd dolláros forgalmával és az USA-ban, Kanadában, Angliában, Mexikóban és Kínában található összesen 26 üzemével az USA piacvezető cégének számít. Leányvállalatainak és képviseleteinek segítségével a Baldor 70 országban van jelen termékeivel. A hajtások és vezérlések fejlesztése két helyszínen, a székhelyen és az angliai üzemben történik.

„A cég alaptevékenysége a meglehetősen komplex rendszerek mozgásvezérlése és pozícionálása” magyarázta David Greensmith. „Vezető pozíciót vívtunk ki magunknak az intelligens mozgásprogramozás terén, ami termékeink rugalmasságának és könnyű használhatóságának köszönhető”.

A Baldor nagy-britanniai európai székhelyén 92 munkatárs dolgozik, akik közül 30 vesz részt a fejlesztésben.

További információért kérjük, keresse fel a http://www.baldormotion.com/products/servodrives/overview.asp oldalt.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz