www.magyar-mernoki.com
MAYR

Egy kivételes újítás: bemutatjuk az új EAS®-Sensort

A biztonsági tengelykapcsolóba beépített adó szükségtelenné teszi külső végálláskapcsoló alkalmazását.

Egy kivételes újítás: bemutatjuk az új EAS®-Sensort
A biztonsági tengelykapcsolók precíz nyomatékszabályozás révén biztosítják, hogy a gépek és egyéb berendezések elemeire ne terhelődjék a megengedettnél nagyobb súly. Egészen idáig egy külső végálláskapcsolóra és összekötő kábelre volt szükség ahhoz, hogy a túlterhelés esetén a vezérlő jelzést kapjon. A mayr® Antriebstechnik által kifejlesztett új, beépített jeladóval rendelkező EAS®-Sensor biztonsági tengelykapcsoló vezeték nélküli megoldást jelent a túlterhelés jelzésére. A forradalmi és abszolút megbízható túlterhelés jelző komoly előnyökkel jár a hagyományos jelátvitelhez képest.

A biztonsági tengelykapcsolók szétkapcsolási lökethossza a túlzott forgatónyomaték észlelésekor mindössze néhány milliméter. Ez a rövid távolság áll tehát rendelkezésre a beépített mechanikus vagy érintésmentes végálláskapcsoló státuszának megváltoztatására. Következésképpen a külső végálláskapcsolókat rendkívül precízen kell beállítani a megbízható működés biztosításához. Mindamellett bizonyos körülmények között hiába a legnagyobb gondosság, pl. ha a hőtágulás eredményeképpen a biztonsági kapcsoló elmozdul.

Az új EAS®-Sensor esetében a végálláskapcsoló közvetlenül a tengelykapcsolóban helyezkedik el. Észleli a túlterhelés esetén fellépő szétkapcsolást és vezeték nélkül továbbítja a jelet a gépvezérlőhöz kapcsolt bázisállomáshoz. Az EAS®-Sensort a gyárban állítják be a megfelelő működése, ezzel a minimumra csökkentik az összeszerelésre és beállításra fordítandó időt. A túlterhelés jelzése tökéletesen megbízható. Olyan külső tényezők, mint a vibráció, vagy a tengelykapcsoló axiális elmozdulása (amely adódhat pl. a tengely hőtágulásából), nem csökkentik a működési biztonságot.

Az új egység jeladója a beépített tápegységgel együtt a már bizonyított EAS®-compact® biztonsági tengelykapcsolóból származik. Szabályos, rövid intervallumokban jelzi a működési állapotot a tápfeszültség információval egyetemben. A feszültségesés vészjelzést indít el idejében ahhoz, hogy a jeladó akkumulátorát cserélni lehessen. Ehhez nem szükséges a tengelykapcsoló szétszerelése.

Az új EAS®-Sensor az alábbi alkalmazási forgatókönyvek esetében a hagyományos, külső végálláskapcsolót használó biztonsági tengelykapcsolóknál határozottan jobb megoldás. Mozgó tengelyek, pl. robotkarok vezérlése esetén nincs szükség konzolok és kábelvezetők mozgatására. Ez az egész konstrukciót egyszerűbbé és megbízhatóbbá teszi. A vibrációnak vagy vízszintes mozgásnak kitett elemeken is megbízható a jeltovábbítás. A tengely hőtágulásából is eredeztethető axiális tengelykapcsoló-elmozdulás a hagyományosan beállított jeladóval rendelkező rendszereknél könnyen vezethet hibás kioldáshoz. Az EAS®-Sensor természetesen olyan alkalmazásokhoz is tökéletes megoldás, ahol egész egyszerűen nincs hely külső végálláskapcsolóhoz. Az új eszköz ezenkívül tökéletes választás, ha a kivezérléseket helyben kell beállítani. Az eszköz a dobozból kivéve azonnal üzembe helyezhető, nincs szükség különlegesen képzett szakembergárdára.

Az új EAS®-Sensor kifejlesztése jelentősen javította a mechanikus biztonsági tengelykapcsolók jelátviteli megbízhatóságát és lényegesen egyszerűsítette a túlterhelés-védelmet célzó nyomatékszabályozást. A már bizonyított EAS®-compact® jeladójának integrálása nem csupán jelátviteli biztonságot vitt a rendszerbe, hanem egy modern, megbízható biztonsági tengelykapcsoló egyéb minőségi jellemzőit is átadta neki. Ilyenek a magas csavarodási merevség, mozgási szabadság, a terhelési határ elérésekor a nyomaték gyors lecsökkentése, nagy pontosságú nyomaték beállítás, hosszú élettartam és alacsony életciklus-költség. Az EAS®-compact® sorozat biztonsági tengelykapcsolói kielégítik ezen kritériumokat.

File: F-5-33-Bild2.jpg
Az új EAS®-Sensor biztonsági tengelykapcsoló beépített jeladója vezeték nélkül továbbítja a túlterhelésre vonatkozó jelzést, ezáltal jelentős előnyökkel rendelkezik a hagyományos, külső végálláskapcsolóval és összekötő kábellel rendelkező rendszerekhez képest.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz