www.magyar-mernoki.com
PEPPERL+FUCHS PROCESS AUTOMATION

Realitássá vált a DART

A DART jó úton jár ahhoz, hogy a folyamatműszerezés általánosan alkalmazott technológiájává váljon. A Dynamic Arc Recognition and Termination (DART) az eddig alkalmazott módszereknél sokkal könnyebb megközelítés egy áramkör gyújtószikra-mentességének eléréséhez. Jóval nagyobb energiamennyiség elérését engedélyezi a robbanásveszélyes környezetben működő eszközök számára, megnövelve az elérhető maximális kábelhosszt is. Intelligens érzékelő áramkörök alkalmazásával ellenőrzi a teljes áramkört. Amint a veszélyes gyújtószikra kialakulóban van, a DART lekapcsolja az áramot, a feszültséget és a teljesítményt. A lekapcsolás nagyon gyors, mikroszekundumokban mérhető, azért a szikra nem válik veszélyessé. Ez a tulajdonság jelentősen megnöveli az alkalmazási lehetőségeket és a felhasználási módok teljesen új területeit nyitja meg.

Realitássá vált a DART
A DART-Fieldbus olyan megoldás, ami a már meglévő trunk and spur topológiák előnyös tulajdonságait ötvözi és minden Entity eszközt támogat. A trunk and spur kombinálja a letisztult karakterisztikát és a maximális adaptálhatóságot. Ha robbanás-megelőzésről beszélünk, a közelmúltig két bevált koncepció forgott közkézen: a FISCO és az ENTITY. A folyamatautomatizálás bevált megoldásainak számítanak, lényeges hiányosságaik – pl. limitált kábelhossz, korlátozott számú eszközök és folyamatos energia-korlátozás az eszközök működésében – ellenére is. A technológiai koncepció az áramerősség és a feszültség folyamatos korlátozásán alapszik, ami megelőzi a begyulladással fenyegető erősségű szikrák kialakulását.

Gyújtószikramentesség az indulástól kezdve
A DART technológiával az összes High Power Trunk jellemző továbbra is megtartható, gyújtószikrementesség mellett. DART tápegység működteti és DART szegmensprotektorokkal van ellátva, szegmensenként akár 20 output kivezetéssel a kívánt eszköz felé. A tápegység a 2. zónában kapott helyet, míg a trunk, a szegmensprotektorok, a spur és az eszközök a 1. („veszély”) zónában helyezkedhetnek el. Más szavakkal: a DART az egész szegmens számára lehetővé teszi a gyújtószikramentességet. Nagyszámú eszköz alkalmazását és a FISCO ill. az Entity modellekhez képest lényegesen megnövelt kábelhosszokat engedélyez. Egy DART védelmi rendszerrel ellátott fieldbusz infrastruktúra számára a Pepperl + Fuchs FieldConnex termékcsaládja alapvetően kétféle DART komponenseket kínál. Rendszerként vannak hitelesítve, csak a megfelelő kombinációban biztosítják a DART védelmet a trunk számára. A DART Power Hub 22.5 V feszültséget és 360 mA áramfelvételt biztosít a trunk-nek. A kompakt DART Power Hub estében redundáns konfiguráció építhető ki egy (opcionális) Advanced Diagnostic Module (ADM) használatával, ami folyamatosan ellenőrzi a fieldbusz fizikai rétegét, olyan jelek vagy káreseményre figyelmeztető jelzések után kutatva, amelyek felkelthetik a technikusok figyelmét. Az egyedi modulok működés közben is cserélhetőek, ami lehetővé teszi a hibás eszköz cseréjét termelés megzavarása nélkül. A DART Segment Protector egy biztonsági kapocs a high-power trunk és a terepi eszközök között. Akár 12, egyenként 120 méteres spur kábel beiktatását teszi lehetővé. Ezek a szegmensprotektorok biztosítják a rövid áramkör védelmét és a biztonságos outputokat hasonlóan az Entity modellhez.

Nagyobb áramfelvétel biztosítása a terepi eszközök számára
A DART nagyobb áramfelvételt igénylő műszerek alkalmazását is lehetővé teszi, mint amik eddig használhatóak voltak az 1. zónában: egy ilyen DART terepi műszer a Potos 3400 Power-i. A német folyamatműszerező-specialista Knick gyártmánya az első, DART- alapú gyújtószikramentes védelemmel ellátott áramkörökbe tervezett folyamat analizátor. Az egység akár négy csatornát használhat a mérések különböző pontokon alkalmazott végzéséhez. Kompakt kialakítású, modern LCD kijelzővel szerelték fel és könnyű a helyszíni szerelése.

A gyújtószikramentességhez vezető út
A rendszerintegrátoroknak nem kell átállniuk új technikai elképzelésekre, elég, ha a meglévő tudásbázisukra támaszkodva ismerik meg a drámaian növekvő funkcionalitást eredményező új, biztonságos megoldásokat. Az üzemi operátorok számára a DART inkább evulúciós, mint forradalmi technológia. Nem igényel teljesen új hardverállományt, hanem segít megvédeni az eddig folyamatautomatizálásba fektetett munkát és pénzt. A már meglévő trunk and spur high-power trunk hálózatok csak kisebb módosításokra szorulnak, mialatt az Entity terepi eszközök változatlanul a helyükön maradhatnak.

Miután a német Fizikai-Technikai Szövetségi Hivatal igazolta a DART koncepció megbízhatóságát és biztonságosságát, a technológia a megfelelő IEC standardok irányába fejlődik tovább. A Pepperl + Fuchs a DART fejlesztésének legjelentősebb mozgatórugója. 15 másik gyártóval vállvetve kövezik ki az utat a DART előtt, hogy egy könnyen használható és a veszélyes környezeti feltételekre kialakított számos megoldáshoz alkalmazható technológiát hozzanak létre.

www.pepperl-fuchs.com

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz