www.magyar-mernoki.com
Faiveley

A Faiveley Transport modernizálja a romániai Görlitz vasúti kocsikat

A jelenleg a Bombardier csoporthoz tartozó Görlitz az ’50-es években úttörő szerepet játszott az emeletes vasúti kocsik kifejlesztésében. Számos ilyen vasúti kocsija a mai napig használatban van Kelet-Európában. Hasonló a helyzet Romániában is, ahol a CFR nemzeti vasúttársaság nagyszabású fejlesztési programot jelentett be. A program keretében a Faiveley Transport feladata a hűtő-, szellőztető és klíma (HVAC) ill. a zártláncú videomegfigyelő (CCTV) rendszerek kiépítése az utasok kényelmének és biztonságának érdekében. Szintén a társaság vállalta a fékberendezések kicserélését, amitől 15-20%-os sebességnövekedést várnak. A 140 kocsira kiterjedő szerződés lehetőséget ad a Faiveley Transport számára, hogy bizonyítsa saját képességét a releváns mérnöki modernizáló munkákban, és referenciát szerez későbbi hasonló feladatokra is.

A Faiveley Transport modernizálja a romániai Görlitz vasúti kocsikat
A fékrendszer cseréje vitán felül a legnagyobb kihívás, mivel egy új, hatékony rendszert kell a meglévő helyre beszerelni. A Faiveley Transport megoldásának része volt, hogy egy vasúti alvázat elszállított a saját svédországi fejlesztőközpontjába, ami lehetővé tette, hogy kialakítsák és teszteljék a megfelelő megoldást. A Faiveley megoldása, a DFCB nagyobb fékerőt biztosít ugyanazon térben. „A legnagyobb technikai nehézséget a kapcsolódási rendszer áttervezése jelentette” magyarázta el Luigi Colmano, a Faiveley Transport szakértője. Egy új elektronikus irányítási rendszer váltotta fel az eredetit.

„Összefoglalva a megoldásunk nagyobb teljesítményt, magasabb megbízhatóságot és könnyű karbantarthatóságot garantál, ezen kívül az alváz súlyán is könnyít kocsinként egy tonnát” jelentette ki Luigi Colmano.

A tesztek még folynak, de már látszik, hogy a rendszer 140 km/h sebességet tesz lehetővé, ami 20 km/h sebességnövekedést jelent.

A CFR és a Remar SA olyan megközelítést választott a hűtő-, szellőztető és klíma rendszer kiválasztásának esetében, ami megszokott az iparban, de szokatlan a vasúti közlekedés esetében: felkérték a Faiveley-t, hogy tegyen megoldási javaslatot. A szándék az volt, hogy a berendezés szállítója a saját tapasztalatával minél nagyobb mértékben járuljon hozzá a részletek kidolgozásához. A CFR elvárta, hogy már bizonyított rendszert használjanak, aminek ráadásul a sorozatgyártás miatt költségcsökkentő hatása is lehet. A rövid határidőket szintén figyelembe kellett venni a megoldás kiválasztásánál.

A döntés tehát a franciaországi emeletes vasúti kocsiknál már használt rendszer módosításokkal történő átvétele lett. Először is, a nagyobb időjárási szélsőségek miatt kocsinként két egységet szereltek be a Franciaországban használatos egy helyett. A hűtő-, szellőztető és klíma rendszer a mennyezetben kapott helyet. Másodsorban: a romániai működési feltételek figyelembe vételével néhány további módosítást eszközöltek, például az elektromos fűtőrendszer kiegészítő védelmi eszközei.

François Perez a Faiveley Transport lipcsei munkatársa kijelentette: „A romániai vasúti flotta meglehetősen elavult, a szemléletmódjuk viszont modern. Partnereink, a Remar SA és a CFR kiváló vasúti szakértelemmel rendelkeznek. A vasúti kocsik szét- ill. összeszerelése zökkenőmentesen történt.”

Omer Madra, a Madra Trade ügyvezetője és a Faiveley romániai partnercége hozzátette: „A Faiveley rendkívül pozitív értékelést kapott és ez nem a véletlen műve. A cég vezetősége és a mérnöki gárda nagyon jól ismerik ez a területet, mivel korábban ők is évekig a terepen dolgoztak.”

„Jelenleg a Remar SA-val együtt nagyon jó tapasztalatokat gyűjtöttünk ahhoz, hogy kiváló megoldásokat javasoljunk a futó Görlitz emeletes kocsikhoz. Gondolunk itt elsősorban Lengyelországra, de Csehország, Magyarország és Bulgária is szóba került” foglalta össze Omer Madra.

Képaláírás:

Az alváz felújítás előtt és után: A szerkezet egyszerűbb, ezáltal a fékrendszer nem csupán hatékonyabb, hanem megbízhatóbb és könnyen karbantartható.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz