www.magyar-mernoki.com
EPLAN

Úttörő technológia: Store Share View a felhőben

Az adatok felvitele a felhőbe, és azok használata az együttműködési forgatókönyvek megvalósításában napjainkban már inkább elvárt, mintsem ajánlott. De számos vállalkozás fogalmaz meg kérdéseket a lehetséges megközelítési módokról és a megfelelő „dózisról”. Az érintett cégek támogatása érdekében fejlesztette ki az Eplan a Store Share Viewt. A Microsoft Azure platformon alapuló megoldás egy olyan szolgáltatás, amely az Eplan Projektek felhőben történő kezelését teszi lehetővé. Ezzel egyidejűleg a jövőben általánossá váló felhő-felhő kapcsolatok alapját is képezi. Az Eplan első lépésként a Hannover Messén mutatta be a Store Share View egy részét, amellyel a projektek megtekinthetők, áttekinthetők és kommentálhatók a munkafolyamat átirányításával. A monheimi székhelyű megoldás szolgáltató Eplan ezután lépésről lépésre kalauzolja el ügyfeleit a felhőszolgáltatások használata felé vezető úton. A felhasználók olyan központi adatforrást használhatnak, amely az Eplan adatokat mindazok számára elérhetővé teszi, akik egy adott projektben részt vesznek – beleértve a downstream (későbbi) folyamatokat is. Az adatokhoz való hozzáférés univerzális: bárhonnan, bármely végfelhasználó részéről megtörténhet és független az Eplan telepítésétől is.

Úttörő technológia: Store Share View a felhőben
Store Share View Navigator.jpg: Az Eplan Cloud új integrációja a 2.8 verziótól válik elérhetővé. A tervezők a platform felhőjében tehetik elérhetővé a kapcsolási rajz projektet a későbbi tervezési és gyártási folyamatok számára.

A Store Share View (Mentés és Megosztás Nézet) megoldásnál már a név is arról árulkodik, hogy mi vár az ügyfelekre a felhőbe való utazásuk során: az Eplan Projekt elmenthető a felhőbe (Mentés), és bármikor elérhetővé tehető minden résztvevő számára (Megosztás). Nem igényel semmilyen telepítést – még a hagyományos Viewer telepítést sem, amely korábban szükséges volt. Jelentkezzen be, tekintse meg a projektet, kommentálja azt a redlining (korrigálás) funkcióval és jelölje meg a munka előrehaladását – ilyen egyszerűek az első lépések a felhőkörnyezetben. A rendszert úgy tervezték meg, hogy az összes szükséges Eplan projekt információ a felhőben, mint központi információforrásban a rendelkezésre álljon. A bizalmas műszaki információk továbbra is védettek az illetéktelen hozzáféréstől a jogosultságok kezelésével. A jogok hozzárendelése az ügyfél illetékes részlegének hatásköre.

Ez természetesen csak az első lépés, amelyet az Eplan Platform felhasználói a felhőben végezhetnek el, de egy nagyon is fontos lépés. A múltban, amikor a tervezőmérnök kapcsolási rajz információkat osztott meg a későbbi folyamatok (például a vezérlőszekrény gyártás, vagy az üzembe helyezés) számára, mindehhez ezer oldalnyi dokumentációt kellett papírra nyomtatni. A papírmentes munkafolyamat nemcsak költséghatékonyabb, hanem óriási mértékben növeli a minőséget is. Egy másik döntő szempont az együttműködés lehetősége. Az Eplan felhőkoncepció előfutárjának számító Store Share View megoldással az adatokhoz külső érintettek is hozzáférhetnek, amennyiben rendelkeznek hozzáférési jogosultságokkal. Az együttműködés infrastruktúrája a felhőn keresztül érhető el és a részlegeknek már nem kell elvégezniük az időrabló projekt átadási folyamatokat. Az alvállalkozók az aktuális projekt státuszának megtekintéséhez egyszerűen egy böngészőt használhatnak. Egy másik praktikus előny: csak az aktuális adatok érhetők el és a változásokat egy irányított redlining munkafolyamat révén dokumentálják, ami azt jelenti, hogy a hibák forrása egyszer és mindenkorra megszűnik. Az alvállalkozókkal való együttműködés megkönnyíti a munkafolyamatok optimalizálását.

A PDM/PLM kapcsolatok megmaradnak

Amikor egy cég új szoftvert kíván bevezetni, azonnal felmerül egy kérdés: mi történik az aktuális IT-infrastruktúrával kialakított kapcsolatokkal? Ilyenek például a PDM-, vagy PLM-rendszerekhez kapcsolt interfészek, amelyek rendszerint frissítésre szorulnak, vagy az új szoftverhez kell azokat adaptálni. Az Eplan ezt a szempontot is figyelembe vette a Store Share View fejlesztése során: az Eplan Platformon létrehozott kapcsolatok változatlanok maradnak. Nem szükséges a meglévő integrációk bármilyen mértékű átalakítása, mivel a tervezés során létrehozott Eplan Projektek jelentik a Store Share View forrását, ezért szükségtelen bármilyen módosítást végezni a forrásprojekt adatainak tárolásához.

Innovatív működési koncepció

A funkcionalitáson kívül egy szoftver felé az is elvárás, hogy felhasználóbarát működése legyen és támogassa a felhasználót minden felmerülő igényben. Az Eplan ezen a téren is jól teljesített. A modern kezelési koncepció minden ízében az egyszerűséget tükrözi vissza. Használjunk bár touchpadot, egeret, vagy érintőtollat, minden technológia és természetesen minden aktuális végberendezés alkalmazható – a számítógépektől az érintőképernyőkön át egészen a mobileszközökig. Ez biztosítja a kellő rugalmasságot egy olyan érában, amikor a tervezési és gyártási folyamatok egyre globálisabbá válnak. A felhőszolgáltatások 24 órás rendelkezésre állásának köszönhetően a projekt minden résztvevője a világ bármely pontjáról hozzáférhet az adatokhoz.

Első tapasztalatok a partnervállalatoktól

A felhő technológiákat úgy fejlesztették ki, hogy sok résztvevő dolgozhasson együtt egy projekten. Az Ipar 4.0 koncepcióból adódik, hogy ezek a résztvevők gyakran sokkal szélesebb körből kerülnek ki, mint egy-egy vállalat munkatársai. A partnerek együttműködnek a megoldások megtalálásában, összekapcsolják a szoftveres megoldásaikat, és ezáltal növelik a felhasználók számra nyújtott előnyöket. A Festo és a Lenze már évek óta számítanak az Eplan partnereinek. Számos alkatrészadatot tárolnak az Eplan Data Portalban és kihasználják a felhő technológia által kínált lehetőségeket. A Hannover Messén mindkét vállalat olyan kezdeti felhasználási eseteket mutatott be, amelyek műszaki megvalósítását Rest API-val végezték a Store Share View-ban. A Rest API technológia lehetővé teszi egy harmadik félnek számító beszállító számára a projekthez történő hozzáférést, így a beszállító Eplanban tervezett mérnöki adatokat optimálisan használhatja fel a későbbi folyamatok során.

A Store Share View a 2018-as Hannover Messén került először bemutatásra. További információ: www.eplan.de

Store Share View ET.jpg: Az Eplan felhasználó által példaként megosztott kapcsolási rajz projekt elérhetővé válik a böngészőn keresztül történő gyártáshoz. Az eszközadatok egyszerűen és átlátható módon kerülnek átadásra – ha a kapcsolási rajzon kiválasztunk egy eszközt, a hozzá kapcsolódó adatok is azonnal megjelennek.

Store Share View Redling.jpg: A változások dokumentálhatók és továbbíthatók az Eplan felhasználóknak, akik ezt követően egy listát követve elvégezhetik a módosításokat – így megszüntethetők a kézírások kisilabizálásából fakadó bonyodalmak.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz