www.magyar-mernoki.com
Norelem

Anyagsokféleség: kiváló minőségű és innovatív anyagok az optimális teljesítményhez

A megfelelő anyag kiválasztásakor a felhasználóknak mindig figyelembe kell venniük az adott alkalmazási területet. Marcus Schneck, a norelem ügyvezető igazgatója elmagyarázza, miért döntő fontosságú a jó minőségű alapanyagokból készült működtető alkatrészek használata, mivel csak ez képes biztosítani az alkalmazott alkatrészek és a gyártott termékek megbízhatóságát és stabilitását.

Anyagsokféleség: kiváló minőségű és innovatív anyagok az optimális teljesítményhez

Ha körbetekintünk az üzemi területeken, fémtiszta készülékek és gépek csillogó rendje tekint vissza ránk. Napjainkra azonban úgy a műanyagok mint a megmunkálási technológiák terén végrehajtott innovációk az ipari igények változásaival párhuzamosan megszüntették a fém és a műanyag között sokáig valóban fennálló fizikai és költséghatékonysági kölönbségeket.

A választott anyag természetesen egy fontos tényező, amelyet a szabványos és üzemi gépelemek használatakor okvetlenül figyelembe kell venni. A megfelelő anyagválasztás kiváló minőségű, tartós termékeket eredményez, miközben a kidolgozás és a felületkezelés az olyan elemek, mint a markolatok és a fogantyúk megfelelő külső megjelenését biztosítják.

A kompozit anyagok - például az üvegszál erősítésű PPA (poliphthalamid) - könnyűszerkezetes felépítésük, relatív merevségük, szilárdságuk és tartósságuk miatt hasznosak lehetnek a gépipar és a feldolgozóipar számára is. Ebből kifolyólag növekszik is ezen anyagok népszerűsége: a kompozit anyagok globális piaca évente mintegy 5%-kal, a szénszálak iránti kereslet pedig 12%-kal növekszik.

A megfelelő anyag minden alkalmazáshoz
Természetesen számos tényezőt kell figyelembe venni az alkatrészek és az anyagok kiválasztása során. A legfontosabb kiválasztási kritériumok a húzószilárdságtól, a korrózióállóságtól és az üzemi hőmérséklettől kezdve a vegyszerekkel szembeni ellenállásig terjedhetnek. Ezen tényezők, valamint a körülmények figyelembe vétele segíti az adott alkalmazáshoz legmegfelelőbb anyag kiválasztását.

A gépgyártásban és a feldolgozóiparban a leggyakrabban használt anyagok a műanyag, az acél, az alumínium, az öntöttvas, a színesfémek és a rozsdamentes acélok.

A műanyagoknak az iparban történő felhasználása során általános tapasztalat, hogy a fémről a műanyagra történő átállás 25-50%-os megtakarítást eredményezhet a kötőelem- és az összeszerelési igények csökkenése miatt. A műanyag többféle célra felhasználható, például hidraulikus présekhez, granulátorokhoz vagy műanyag extrudáló gyártósorokhoz, hogy csak néhányat említsünk.

Azonban az olyan betétek a műanyag elemekben, mint például perselyek vagy menetes csapok, továbbra is a nagy szilárdságot biztosító acélból, rozsdamentes acélból vagy sárgarézből készülnek, így ezek nélkülözhetetlen anyagok maradtak a géptervezésben. A műanyag és a fém alapanyagok kombinációja nagyon előnyös lehet, amennyiben mindkét anyag tulajdonságaiból képesek vagyunk a legjobbat kihozni és a megfelelő összhangot megtalálni.

A húzófogantyúk, az üreges fogantyúk, a süllyesztett fogantyúk, valamint rögzítő- és szorítókarok esetén a fém összetevők aránya kissé nagyobb. A forgatógombok, a marok- és csillagfogantyúk az anyagok felhasználóbarát tulajdonságai miatt többnyire műanyagból készülnek.

Az elektromos kisülés, a súrlódás és a magas hőmérséklet három olyan kihívás a gépgyártás és a géptervezés számára, amelyek speciális anyagok felhasználását követelik meg a gépek és gépelemek hatékony és biztonságos működése érdekében.

Anyagsokféleség: kiváló minőségű és innovatív anyagok az optimális teljesítményhez
Ne adjon esélyt az elektromos kisüléseknek
A speciális alkalmazások speciális anyagokat igényelnek - jó példa erre az antisztatikus működésű gépelemek esete. Ezek az elemek elektromos vezetőképességgel rendelkező műanyagból készülnek, így megakadályozzák az elektrosztatikus kisüléseket, amelyek károsíthatják az érzékeny elektronikus alkatrészeket.

A DIN EN 61340-5-1 szabványnak megfelelő antisztatikus, hőre lágyuló alkatrészek az ESD (elektrosztatikus kisülés) védelmi zónákban is felhasználhatók. Ezeket az ESD-termékeket robbanásveszélyes terekben működő eszközökben, gépelemekben és védelmi rendszerekben is alkalmazzák.

A helyesen megválasztott anyagok és szigetelők teljes mértékben kiküszöbölik az elektromos kisülések veszélyét, biztonságos munkakörnyezetet redményeznek, miközben csökkentik a gépek karbantartás miatti termeléskiesésének esélyét.

Elektrosztatikus kisülések meglehetősen gyakran fordulnak elő a gyártás, az összeszerelés vagy a szállítás során. Az antisztatikus működtető elemek orvosolják ezt a problémát.
Az alkatrészek elektromos vezetőképességét a szigorú előírásoknak megfelelően rendszeresen ellenőrizni kell, miközben a sárga ESD jelölés a gépek és a munkavállalók biztonsága szempontjából alapvető fontosságú.

Meg tud birkózni a hővel?
Az üvegszál erősítésű PPA (poliphthalamid) - egy összetett anyag, amely a hagyományos műanyagokkal ellentétben kimagaslóan méretstabil - a leggyakoribb anyagnak számít a magas hőmérsékletű zónákban. A PPA-ból készült alkatrészek 150°C, rövid időre pedig akár 250°C hőmérsékletnek is képesek ellenállni.

Ezen termékeket számos iparágban használják, többek között az orvosi technológiában, ahol az alkatrészeknek a gőzsterilizálásnak is ellen kell állniuk. Kiváló választás az eszköztervezés minden területén, ahol magas a környezeti hőmérséklet.

Az üveggyöngyökkel erősített hőre lágyuló műanyag alkatrészek - amelyeket elsősorban a működtető fogantyúkban használnak - nagyon jó használati értékkel és megfogási komforttal bírnak akár még nedves terekben is. A megfelelő anyag kiválasztása a dolgozók biztonsága szempontjából is döntő jelentőségű, mert ezáltal garantálható, hogy az alkatrész nem tartja a hőt és a munkavállaló nem égetheti meg magát a gép üzemeltetése során.

Anyagsokféleség: kiváló minőségű és innovatív anyagok az optimális teljesítményhez
Előzze meg a gépek elhasználódását
Az iparban felhasznált anyagok sokféleségét tekintetbe véve fontos, hogy az adott feladathoz a megfelelő anyagot válasszuk ki a gépek és gépelemek folyamatos működése érdekében.

Nagy súrlódású körülmények között a poliacetál nagy keménységet és alacsony súrlódási együtthatót garantál, a poliketonnal azonban sokkal hosszabb élettartam és optimális erőátvitel érhető el. A poliketon rendkívül magas kopásállósága és nagyon jó tribológiai tulajdonságai miatt a fogtörésre aló hajlam is jelentősen csökken.

A csapágyfelületek, például a grafit vagy a réz használata szintén csökkenti az alkatrészek és a gépelemek közötti súrlódás kockázatát. A súrlódást okozó pontok megfelelő kenése szintén csökkenti a súrlódás és kopás esélyét.

Mivel az ipar a fém és a műanyag közötti szakadékot is képes áthidalni, a mérnököknek és a gyártóknak kell dönteniük arról, hogy mely anyag a legmegfelelőbb az egyes alkalmazásokhoz.

A műanyag alkatrészekre való áttérés nagyobb szabadságot és rugalmasságot biztosít a gyártók számára, beleértve a nagyobb anyagválasztékot is. A fém alapanyagok természetesen komoly bizalmat élveznek a robosztusság és tartósság terén, de a műanyag minden bizonnyal lehet éppolyan jó, mint a fém. Rugalmassága és könnyű súlya miatt számos esetben jó választás lehet.

A norelemről további információ a www.norelem.hu oldalon található.

  További információkért kérem forduljon …

LinkedIn
Pinterest

Csatlakozzon a 155 000+ IMP követőhöz